top of page
  • Writer's pictureAndrea

20 TOP míst, která musíte navštívit v Londýně při první návštěvě!


Další články Londýn:






1. Big Ben

Nejznámější symbol Londýna – Big Ben, jehož pojmenování ve skutečnosti odkazuje na 2metrový zvon ukrytý ve věži Elizabeth Tower. Věž i hodiny jsou součástí komplexu Westminsterského paláce – sídla britského parlamentu. Po 5leté rekonstrukci je navíc zářivější než kdy dřív!


2. London Eye

Další neopomenutelná součást londýnského panoramatu – London Eye. Nejvyšší ruské kolo v Evropě je zároveň nejnavštěvovanější placená atrakce v Británii, kterou ročně navštíví na 3,5 milionu turistů.


3. Sky Garden

Je nejvýše položená botanická zahrada v Londýně s panoramatickým 360° výhledem na centrum Londýna, vstup je zdarma a je nutné rezervovat dopředu! Nebeská zahrada nabízí kromě výhledů a tropické zahrady, i restauraci, kavárnu a bar.


4. Camden Market

Camden je nejvíc cool tržiště v Londýně. Nachází se v prostorách bývalých koňských stájí a palíren lihu, které ukrývají na 1.000 různých obchůdků, restaurací, stánků, tattoo salonů ale i muzeí. Všechny jsou tak barevné, tak alternativní, a tak originální, jak si jen umíte představit.


5. Millenium Bridge

Most „tisíciletí“ Millenium Bridge nabízí nejkrásnější výhledy na město v čele s majestátní katedrálou Sv. Pavla. Kvůli nestabilnímu chodníku musel být most po dvou dnech po svém otevření uzavřen a znovu zrekonstruován. Dodnes se mu proto přezdívá „klátivý most“.


6. One New Change a St. Paul Cathedral

One New Change je nákupní centrum, jehož střešní terasa nabízí krásné výhledy na Londýn v čele s Katedrálou sv. Pavla – to vše samozřejmě zcela zdarma!


7. St. James Park

Je volně přístupný královský park, domov více než 40členné rodinky divokých pelikánů. Je to jeden z nejmenších, ale zároveň nejkrásnějších parků v Londýně. Z jeho klikatých cestiček se vykreslují nádherné výhledy na Buckinghamský palác na jedné a Big Ben a London Eye na druhé.


8. Tower Bridge

Pravděpodobně nejznámější zdvihací most na světě, jenž byl zkonstruován proto, aby umožnil průjezd obchodním i nákladním lodím do skladišť v průmyslové oblasti City. Dnes je zvedání spíše symbolické a probíhá v průměru 2x za den. Zde si můžete zjistit rozvrh.


9. Westminster Abbey

Westminsterské opatství je jedna z nejstarších a nejvýznamnějších památek v celé Anglii. Od roku 1066 je to místo, kde byli oficiálně korunováni všichni britští králové a královny. Konala se zde i řada královských svateb (včetně Alžběty II. a Phillipa, nebo Williama a Kate).


10. Chinatown

Pod záplavou tisíce červených luceren, mezi ulicemi lemovanými kamennými sochami draků a lvů a směsicí chutí a vůní dálného východu se ukrývá londýnská Chinatown. Dnes je to především místo, kde se místní i turisté schází ochutnat čínské pochoutky v jednom z více než 150 podniků, obchůdků, barů a restaurací.


11. Natural History Museum

V Londýně se nachází přes 200 různých muzeí a naprosto nejlepší je, že většina z nich je zdarma! My jsme navštívili Přírodovědecké Muzeum v Jižním Kensingtonu, které bylo otevřeno již v roce 1881 a od té doby nastřádalo na 80 milionů exponátů z oblasti přírody a historie. Více o návštěvě muzea zde.


12. The Churchill Arm

The Churchill Arm je květinami prorostlý pub, ve kterém to vypadá jako v reklamě na anglickou hospodu, přeplácaná výzdoba, zatuchlé sedačky, stropy a zdi od shora až dolů pokryté cedulemi, hrnci, koňskými podkovami a fotkami Winstona Churchilla i Alžběty II. Více o restauracích/ pubech a kavárnách v Londýně v článku zde.


13. Neal’s Yard

Barevný dvorek Neal’s Yard je sice dobře ukrytý v zákoutí rušného West Endu, ale díky své nezaměnitelnosti, se stal již velmi oblíbenou turistickou destinací. Kromě toho se tu nachází známá prodejna přírodní kosmetiky, vyhlášená sýrárna a spousta nezávislých kaváren a restaurací.


14. Primrose Hill

Je vrchol kopce veřejného parku v Camden Town, ze kterého se vám za slunečného počasí vykreslí nádherné panorama Londýna.


15. St. Dunstan in the East Church Garden

Je téměř tisíc let starý kostel, který se nachází ukrytý mezi rušnými ulicemi a mrakodrapy moderní čtvrti City. Uprostřed trosek opuštěného a chátrajícího kostela se nachází tajuplná oáza, dnes sloužící jako veřejná zahrada. Vstup je zdarma.


16. Piccadilly Circus

Piccadilly Circus je nejhezčí londýnské náměstí (inu spíše dopravní uzel), jehož silueta a atmosféra je nezaměnitelná. Díky svým ikonickým billboardům je označováno za londýnské Times Square. Úplně nejhezčí je večer!


17. Leadenhall Market

Leadenhall Market je historická budova jedné z nejstarších a nejkrásnějších viktoriánských tržnic v Londýně. Dnes už to není tradiční městský trh, ale spíš historická pasáž, kde se nachází spoustu kaváren, restaurací a obchůdků.


18. Tower of London

Pevnost jejího Veličenstva je legendami opředený hrad, který nechal vybudovat Vilém Dobyvatel již v roce 1066. Tower of London byl svědkem tolika krvavých a děsivých událostí, že se dodnes věří, že mezi jeho zdmi straší.


19. Trafalgar Square

Trafalgar Square, je centrální a nejznámější londýnské náměstí pojmenované po vítězné námořní bitvě Británie proti napoleonské Francii a Španělsku. Vůdce admirál Nelson v bitvě padl, i proto se uprostřed náměstí tyčí obrovský 65 metrů vysoký Nelsonův sloup.


20. Londýn a Harry Potter!

Málokteré město je tak úzce spjaté s Harry Potterem jako Londýn. Nachází se tu řada filmových i knižních lokací, jako je nástupiště 9 a ¾, vchod do Příčné ulice, Ministerstva kouzel nebo Grimmauldovo náměstí 12. I to byl jeden z důvodů, proč jsem se rozhodla vydat v Harryho stopách a sepsat článek o kouzelných místech a filmových lokací Harryho Pottera v Londýně!




Další články Londýn:





logo KNT.png
bottom of page