top of page
  • Writer's pictureAndrea

NYC Den 4: Brooklyn a Brooklynský Most


Čtvrtý den jsme vyrazili do Brooklynu na promenádu Brooklyn Heights Promenade a do parku Brooklyn Bridge Park Greenway, což jsou místa, která nabízí nejhezčí výhledy na panoramata Manhattanu v čele s Brooklynským mostem a East River. Dopoledne jsme strávili ve čtvrti Brooklyn Heights, která je považována za jednu z nejbezpečnějších a zároveň nejdražších lokalit v celém NYC, najdete tu jedinečnou architekturu klasických řadových domků z hnědého kamene a cihel tzv. „Brooklyn Brownstones“ a naprosto neskutečný klid. Navštívili jsme čtvrt DUMBO, kde se nachází ikonická vyhlídka na Manhattan bridge „Dumbo View“ a odtud pokračovali na Brooklynský most, neodmyslitelný symbol města, z jehož chodníku se vykreslují nejkrásnější pohledy na dolní Manhattan Skyline.


 

Brooklyn NYC, jak cestovat do/po Brooklynu?


Brooklyn je nejlidnatější čtvrť NYC, nachází se za řekou East River na východ od Manhattanu, se kterým je spojena 3 mosty – Brooklyn Bridge, Manhattan Bridge a Williamsburg Bridge. Dnes je považována za poměrně bezpečnou lokalitu, ale nachází se zde i oblasti a čtvrti s vyšší mírou kriminality (viz mapa bezpečnosti NYC). Do Brooklynské čtvrti Brooklyn Heights jsme tentokrát cestovali metrem, konkrétně na zastávku High Street. Skvělou možností cestování do Brooklynu je také využití trajektu NYC Ferry, který nabízí neskutečné výhledy na Manhattan Skyline, siluety newyorských mostů a nábřeží Brooklynu. Plavba NYC stojí $2.75 a nechcete-li utrácet za drahé vyhlídkové plavby po East River určitě se vyplatí alespoň jednou tuto levnější alternativu vyzkoušet.



Brooklyn Heights Promenade a Brooklyn Bridge Park


Nejprve jsme se vydali do čtvrti Brooklyn Heights, což je místo, na které nedám dopustit a je to jedno z mých neoblíbenějších míst v celém NYC. Brooklyn Heights je residenční čtvrt plná elegantních řadových domů z cihel a hnědého kamene tzv. Brooklyn Brownstone, nachází se zde spoustu galerií, kaváren a náboženských institucí, a přestože se jedná o nejbližší předměstí NYC vládne tu až neskutečný klid.



Součástí Brooklyn Heights je i vyhlídková promenáda Brooklyn Heights Promenade, ze které lze pozorovat nekrásnější výhledy na panoramata Manhattanu v čele s Brooklynským mostem a East River. Ještě hezčí výhledy a příjemnější procházku zažijete o pár metrů níže na procházkové trase Brooklyn Park Greenway.



Brooklyn Bridge Park - Greenway je park, který se vine podél East River mezi Přístavem Pier 1 až Pier 6. Mezi rozkvetlými zahradami parku se vine upravená stezka, která po celou délku své trasy nabízí nejkrásnější výhledy na Manhattan, po cestě se nachází spoustu vyhlídkových plošin, teras, míst k odpočinku a posezení, sportovní areály a kajakářský klub, ale třeba i malá písčitá pláž Pier 4 Beach. Za mě je to jedno z nekrásnějších míst v celém NYC, je to oáza klidu, kde se nemusíte prodírat davy lidí a zároveň tu najdete ty nejhezčí výhledy.



DUMBO view a Manhattan Bridge


Jakmile jsme dorazili do oblasti v okolí Pier 1, davů začalo značně přibývat a situace začala houstnout, přiblížili jsme se totiž k nábřeží u Brooklynského mostu, který je bezesporu nejnavštěvovanější atrakcí této čtvrti. Právě na Pier 1 se kromě přístaviště NYC Ferry – Dumbo nachází i vyhlídka Brooklyn Bridge Lookout.



My jsme se odtud vydali ještě do čtvrti Dumbo, jejíž pojmenování je odvozeno od prvních písmen hesla “Down Under the Manhattan Bridge Overpass” a stejné jméno nese i jedno z nejvyhledávanějších míst všech fotografů Dumbo – Manhattan Bridge View. Tento populární fotokoutek má svou dlouholetou historii, která se píše již od roku 1909, kdy zde vznikla první ikonická fotografie rozestavěného mostu, mezi jehož ocelovými oblouky s naprosto geometrickou přesností vykukuje budova Empire state building. I my jsme sem vážili cestu pro vlastní fotografii, bohužel nás však čekala, kromě davů turistů i konstrukce mostu pod lešením. Výhled tak nebyl natolik okouzlující, jako musí být za normální situace. :-)



Kudy na Brooklyn Bridge


Pak už nás čekal neodmyslitelný symbol města – Brooklynský most. Procházka po mostě je za mě taková newyorská povinnost i když někdy může být dost náročná. V našem případě cestu stěžovaly nejen davy lidí, ale i 30stupňové horko, za ten výhled to ale stojí. Právě kvůli těm výhledům na Manhattan Skyline je určitě nejlepší volbou vyrazit na Brooklyn Bridge z Brooklynu. Najít vstup na most může být trochu oříšek, nejlepší je využít schodiště v podchodu na Washington Street a Prospect Street, ze kterého vystoupáte přímo na cestu pro pěší a cyklisty. Celá trasa přes most tzv. The Pedestrian walkway zabere zhruba hodinu chůze (turisti někdy i víc, místní ji prolétnou zhruba za půl hodinky) a je dlouhá více než 1,5 km.



V době svého otevření v roce 1883 byl tak Brooklynský most nejdelším vysutým mostem na světě. Stavba mostu trvala více než 13 let a bohužel si vyžádala několik obětí včetně hlavního architekta a následně i jeho syna, který výstavbu převzal. A ani po samotném otevření se mostu neštěstí nevyhýbala. Místní zprvu visuté lanové konstrukci příliš nedůvěřovali, a tak krátce po slavnostním otevřením došlo na mostě k tragédii, návštěvníci totiž ucítili pohyb a lekli se, že most padá, vlivem falešného poplachu a davového šílenství tak bylo na mostě ušlapáno několik lidí. Dnešní podoba mostu je již výsledkem řady dalších inovací a rekonstrukcí, díky kterým most dnes nese šestiproudou silnici a vycházkovou trasu přes kterou každý den přejde přes 30 000 návštěvníků z celého světa.



Co dalšího navštívit v Brooklynu, NYC? Den strávený na Coney Island!


Coney Island je old schoolová pláž s promenádou a zábavním parkem, nacházející se ani ne hodinu cesty metrem z centra města. V místním prastarém Zábavním parku najdete spoustu pouťových atrakcí v čele s dřevěnou horskou dráhou Cyclone otevřenou už v roce 1927, jeden z nejstarších stánků s hot dogy Nathan‘s Famous ale i písčitou pláž na břehu Atlantského oceánu, která je vždy narvaná k prasknutí a která je všechno jen ne malebná. Na Coney Islandu jako by se zastavil čas a vy jste se ocitli na pouťové zábavě v minulém století. Vše působí tak staře, zašle a ošklivě, až si vlastně uvědomíte, že to místo má nějaké zvláštní nepopsatelné kouzlo připomínající éru starých Luna Parků a cirkusových představení. I když jsme letos Coney Island nestihli vzpomínám na něj ráda a jeho návštěvu bych už kvůli té atmosféře určitě doporučila!



..A kam na jídlo v Brooklynu?

888 views0 comments
logo KNT.png
bottom of page