top of page
  • Writer's pictureAndrea

Chureito Pagoda, jednodenní výlet z Tokya k hoře Fuji

Akakurayama Sengen Park a nejhezčí výhledy na horu Fuji v Japonsku | Jak cestovat na JR pass z Tokya



🕦 Termín: červenec 2023
☀️ Počasí: 28 °C, slunečno

Nejvyšší hora Japonska – sopka Fuji se svojí nezaměnitelnou siluetou, majestátně tyčící se uprostřed rovinaté krajiny patří k nejposvátnějším symbolům celého Japonska. Když jsem horu Fuji poprvé spatřila na vlastní oči, nemohla jsem doslova popadnout dech. Přesně v ten moment jsem pochopila, proč tu horu Japonci (a všichni ostatní) tak obdivují. Její síla je opravdu neskutečná a jen těžko se dá slovy popsat.


My jsme během našich dvou návštěv Japonska měli možnost horu obdivovat hned několikrát a vždy nám přitáhla oči a nepustila náš pohled, dokud úplně nezmizela. I proto píšu tento článek o mém nejoblíbenějším místě v Japonsku vůbec!



Odkud pozorovat horu Fuji?


Region Pěti jezer – Horu Fuji můžete obdivovat z několika míst v oblasti, která se také často nazývá region pěti jezer. Tato jezera, jmenovitě Kawaguchiko, Saiko, Yamanakako, Shojiko a Motosuko jsou jedna z nejkrásnějších míst, odkud můžete pozorovat horu Fuji, neboť se na jejich hladině zrcadlí dokonalý kužel hory. Nejčastěji navštěvované je jezero Kawaguchiko, především kvůli jeho snadné dostupnosti oproti ostatním jezerům v okolí.


Chureito Pagoda – Pravděpodobně jste už viděli fotografie krásné pětipatrové Pagody obklopené rozkvetlými sakurami s horou Fuji v pozadí – ano, to je Chūreitō Pagoda – jedno z nejznámějších a nejfotografovanějších míst v Japonsku.


Tokyo – Nejvyšší vrchol Japonska tyčící se do výšky 3776 m n. m můžete za jasného počasí zahlédnout i z nejvyšších tokijských mrakodrapů ale i z několika tokijských vyhlídek. Sopka Fuji se nachází asi 100 km vzdušnou čarou na západ od Tokya.


Vlak nebo letadlo – Horu Fuji můžete často pozorovat i z vlaku, např. vydáte-li se hlavní linkou Tokaido line z Tokya do Kyota můžete horu pozorovat z celkem dostatečné blízkosti. A nezapomínejte že horu Fuji můžete spatřit už z letadla, my jsme měli to štěstí jak při přistání na Hanedu, tak při odletu z Narity v Tokyu.



Kdy cestovat k hoře Fuji?


Pokud se rozhodnete vyrazit ke kterékoli vyhlídce na horu Fuji, určitě si vyberte jasný a slunečný den, vyrazte brzy ráno a ideálně si zkontrolujete i aktuální počasí na vrcholu hory. Počítejte však s tím, že hora Fuji je velmi nevyzpytatelná, a i za jasných dní se umí poměrně úspěšně schovávat v závoji mraků. Určitě necestujte bude-li zataženo nebo pršet.


Počítejte s tím, že v letních měsících (především od června do října) je hora Fuji „černá“ a její vrcholek není pokrytý ikonickou sněhovou pokrývkou. I z toho důvodu v létě (cca od 1.7. do 10.9.) probíhá oficiální lezecká sezóna výstupů k vrcholu hory Fuji, kterou každoročně navštíví na 250.000 turistů.



Chureito Pagoda, co to je a kde se nachází?


Chureito Pagoda je jedna z nejkrásnějších vyhlídek na horu Fuji v Japonsku. Nachází se na úpatí kopce v parku Akakurayama Sengen v prefektuře Yamanashi. Hlavně během jarní sezony rozkvetlých třešní a na podzim jde o jedno z nejfotografovanějších míst v celém Japonsku.


Vyhlídka se nachází asi 30 minut pěšky od stanice Shimoyoshida. Cesta k vyhlídce je po celou cestu velmi dobře značená a k jejímu dosažení je nutné na jejím konci překonat 400 kamenných schodů. Vystoupáte-li po nich naskytne se Vám naprosto neskutečný pohled, přímo pod vámi se jako na dlani rozprostře městečko Fujiyoshida a za ním ona, nejsvětější a nejuctívanější sopka na světě – Fuji. Není divu, že Japonci považují výhledy na horu Fuji za nejkrásnější scenérie v celé zemi!



My jsme k Chureito pagodě cestovali už dvakrát, a přestože vždy šlo o jasné dny, v obou případech se nám hora Fuji odmítala plně odhalit, neboť silný vítr hnal mraky kolem jejího vrcholu a vždy jen na pár okamžiků poodhalil kousíček jejího tajemného kouzla.



Jak cestovat z Tokya k Chureito Pagodě?


Chureito Pagoda se nachází asi 2 hodiny cesty z Tokya a je tak ideálním místem pro jednodenní výlet.


Nově k hoře Fuji vyráží expresní vlak společnosti JR East – Fuji Excursion train. Jedná se o jediné vlakové přímé spojení mezi Tokyem a horou Fuji (tedy Chureito Pagodou a jezerem Kawaguchi). Cesta trvá přibližně 2 hodiny a je nutná rezervace přes aplikaci JR pass!



Fuji Excursion zastavuje na těchto stanicích:



JR Pass se vztahuje pouze na cestu z Shinjuku do stanice Otsuki, od stanice Otsuki vlak pokračuje po kolejích soukromé společnosti Fujikyu railway, a cestu je třeba doplatit. Doplatek na trasu můžete zaplatit ve vlaku (nebo na nádraží) a činí 1100 yen na konečnou (170 Kč).


Ale bacha! Až během cesty k Chureito Pagodě jsme zjistili, že ve stanici Otsuki se část vlaku Fuji Excursion odpojuje a pouze vagony č. 1–3 pokračují na konečnou Kawaguchiko. Jelikož my jsme měli rezervovaný jiný vagon (mezi 4-12) museli jsme na Otsuki vystoupit a počkat na lokální spoj Fujikyu railway. To bylo dost matoucí, protože to nikde nebylo dopředu hlášeno. Na nádraží jsme tak dokoupili lístek za 980 yen (150 Kč) a k Fuji pokračovali lokálním vláčkem Fujikyu s motivy hory Fuji a Naruta.




Kam na jídlo v oblasti Chureito Pagoda?


Oblast kolem městečka Fujiyoshida je známá nejen díky své blízkosti k hoře Fuji, lidé z celého okolí sem ale cestují i proto, aby ochutnali zdejší tradiční „Yoshida Udon“ nudle. Tyto nudle jsou vyrobené ze zdejší čisté vody z oblasti u hory Fuji a říká se, že právě díky ní jsou tak jedinečné a unikátní svou chutí.


Přímo na nádraží Shimoyoshida se nachází malý obchůdek a restaurace - Shimoyoshida Club - Cafe Restaurant, která prodává nejen různé suvenýry s motivy hory Fuji ale servíruje i polévku s nudlemi udon, nebo matcha zmrzlinu, moc se mi tu líbilo, proto doporučuji navštívit.



Cestou k Chureito Pagodě narazíte i na venkovní stánek s kávou a točenou zmrzlinou – CAFE YOROZUYA 4628. Je to moc hezké místo naproti bylinkové farmě s venkovní zahrádkou odkud máte krásné výhledy na horu Fuji.



Vidět na vlastní oči horu Fuji byl pro mě jeden z nejsilnějších zážitků z celého Japonska. Sopka Fuji nás svou sílou prostě očarovala, a tak jsme neváhali ani minutu a letos k ní vyrazili znovu alespoň na jednodenní výlet. Oblast kolem zastávky Shimoyoshida a samotné Chureito Pagody je navíc moc hezká, a tak stojí i za krátkou návštěvu. Jen myslete na to, že hora Fuji je mistryně ve „hře na schovávanou“ a tak i za jasného dne se může celkem úspěšně schovávat, ale i to je součástí jejího kouzla. No řekněte, koho z vás by to tolik bavilo, kdyby to bylo tak jednoduché??



Další články:
737 views0 comments
logo KNT.png
bottom of page