top of page
  • Writer's pictureAndrea

NYC Den 5: Hell´s Kitchen a Socha Svobody


Předposlední den v NYC jsme prakticky celý strávili ve čtvrti Hell´s Kitchen. Po dopoledni stráveném nakupováním suvenýrů jsme vyrazili do gastro čtvrti s názvem Hell´s Kitchen, ve které jsme strávili prakticky celý den. Po vydatném obědě v minimalistické japonské restauraci Totto Ramen jsme vyrazili do parku Hudson River, v jehož přístavu nás čekala návštěva Muzea Intrepid Sea, Air & Space, která se nachází na letadlové lodi zkonstruované během druhé světové války a jejíž expozice nabízí například kosmickou letadlovou loď Enterprise, nadzvukový letoun Concorde či stíhačku F-14 Tomcat známou z filmu Top Gun. V podvečer jsme pak vyrazili na plavbu kolem Manhattanu společnosti Circle Line, která vyráží z přístaviště Pier 83 jen pár kroků od Intrepid. Čekala nás tak 2hodinová vyhlídková plavba kolem Manhattanu zakončená magickým západem slunce u neopomenutelného symbolu NYC – Sochy Svobody.


 

Hell´s Kitchen


Pekelná Kuchyň, je čtvrť, jejíž název byl odvozen od drsných praktik místních pouličních gangů, které se v oblasti usídlili a vytvořili tak ideální podhoubí pro rozvoj hazardu, organizovaného zločinu, násilí, prostituce a drog. Dnes už je ale Hell´s Kittchen jiné místo, po obnově čtvrti, která probíhá od 80. let se z Hell´s Kitchen stala moderní čtvrť plná umění, hudby, divadel a dobrého jídla z celého světa. Avšak i přes obnovené domy a řadu luxusních adres, některé menší zapadlé úseky v blízkosti řeky Hudson a autobusového terminálu Port Autority údajně stále připomínají éru let minulých a traduje se, že v noci v Hell´s Kitchen pobíhají krysy o velikosti jezevčíků a z postranních uliček se ozývají zvuky připomínající drsné časy bývalé Pekelné kuchyně.


Hell´s Kitchen je však dnes proslulá hlavně svou gastro scénou, tedy především obrovskou nabídkou cenově dostupných mezinárodních restaurací, etnických podniků, bister, kaváren, pekáren i hudebních klubů. Na západě čtvrti se pak nachází park Hudson River, z jehož přístavů na řece Hudson vyplouvají lodě společnosti Circle Line na vyhlídkové plavby kolem Manhattanu a k Soše Svobody a nachází se tu i letadlová loď Intrepid, která ukrývá jedno z nejznámějších leteckých, námořních a kosmických muzeí v USA. Jelikož jsme měli v plánu obě tyto atrakce navštívit, rozhodli jsme se je spojit do jednoho dne, protože se nachází kousek od sebe. První cíl však byl jasný – jídlo :-).


Po dopoledni stráveném nakupováním různých suvenýrů nám vyhládlo, a tak jsme vyrazili na misku japonského ramenu, kam jinam než do minimalistické restaurace Totto Ramen v Hells Kitchen. Je to maličkatá restaurace pro pouhých 20 hostů a údajně servíruje jeden z nejlepších ramenu v NYC a jelikož jsme chtěli předejít čekání, přešlapovali jsme před restaurací už chvíli po jejím otevření. Odměnou nám tak byla v celku prázdná restaurace a boží miska hutného ramenu.



Návštěva Intrepid Sea, Air & Space Museum v NYC


Po obědě jsme vyrazili do leteckého a námořního muzea Intrepid, které se nachází přímo na palubě obrovské letadlové lodi Intrepid, která byla zkonstruována během druhé světové války, kdy se zúčastnila bojů na Filipínách a o Okinawu. Během této služby byla několikrát zasažena sebevražednými nálety letounů japonských kamikadze. Následně působila i ve válce ve Vietnamu a byla záchranným plavidlem pro vesmírné mise NASA – Gemini a Mercury.


Dnes Intrepid slouží jako muzeum, které vystavuje nejen špionážní letadla, stíhačky (včetně F-14 Tomcat známého z filmu Top Gun), vojenské vrtulníky, ale i kosmické muzeum, v čele s raketoplánem Enterprise, ponorku USS Growler nebo komerční nadzvukový letoun Concorde. Navíc i samotná loď je v podstatě unikátní součást expozice, protože v jejích útrobách jsou přístupná různá ukrytá zákoutí, řídící centra, kajuty a další místnosti, které sloužili v dobách kdy Intrepid byl v plném nasazení.



Cena vstupenky do muzea je $ 33/os, vstupenky se dají koupit online i na místě, my jsme kupovali online den dopředu. Muzeum však nabízí i spoustu doprovodných aktivit, které si bohužel musíte zaplatit nad rámec vstupného (například 4D simulátory, programy virtuální reality apod.) a cena není úplně nízká. My jsme si nakonec připlatili („pouze“) za prohlídku letadla Concorde (7 $/os, bylo potřeba zarezervovat dopředu na přesný čas) a byl to pro mě jeden z highlightů celé návštěvy muzea.



Concorde Experience v Intrepid, NYC


Měli jsme štěstí, protože se k naší prohlídce nikdo nepřipojil, a tak jsme měli celé letadlo jen pro sebe, mohli jsme se tak posadit do kožených sedaček nadzvukového dopravního letounu, který dokázal překonat vzdálenost z Londýna do NYC za méně než 3 hodiny, a kde zpáteční letenka stála cestující v průměru $12,000 (na dnešní přepočet okolo 300 tisíc korun). Průvodce nás vzal i do kokpitu a vyprávěl různé příběhy, nejen o tragické nehodě, která Concorde postihla v roce 2000, ale i o následných peripetiích a problémech Concorde, které nakonec vyústili v konec nadzvukového komerčního létání.



V Intrepid jsme nakonec strávili dokonce pár hodin, a i když nejsem kdejaký fanda letadel (do Intrepid chtěl hlavně můj muž), bylo to nakonec i pro mě fajn zpestření. A nakonec ještě tip, jak ušetřit – každý poslední pátek v měsící od od 17h – 21h je vstup do Intrepid vždy zdarma – rozpis je na stránkách Intrepid Sea, Air & Space Museum v sekci Free-Fridays.


Vyhlídkové plavby Circle Line, New York – Harbor Lights


V podvečer téhož dne jsme vyrazili na plavbu společnosti Circle Line, která provozuje různé varianty vyhlídkových plaveb okolo Manhattanu. Circle Line vyráží z přístaviště Pier 83 ve čtvrti Hell´s Kitchen, jen pár kroků od Intrepid. My jsme si nakonec z jejich nabídky vybrali plavbu Harbor Lights, kterou mi doporučil můj učitel angličtiny, a která nabízí 2hodinovou vyhlídkovou plavbu podél pobřeží Manhattanu, s krátkou zastávkou u Sochy Svobody, a to celé během západu slunce. Právě kvůli tomu je samozřejmě i jedna z nejdražších plaveb $ 46/ os (vztahuje se na ní Go City Pass, se kterým se dá ušetřit).



Naše loď měla podle vstupenky vyplouvat v 19 hodin, ale jelikož jsme měli čas vyrazili jsme k lodi dříve, v domnění, že alespoň obsadíme nějaká pěkná místa. Když jsme však krátce po šesté nastoupili do lodi, jaké bylo naše překvapení, když loď již byla kompletně přeplněná, venkovní terasa praskala ve švech, vnitřní kajuta byla obsazena vyšší třídou Premiere a na spodku lodi se tvořila dlouhatánská fronta čekající u občerstvovacího stánku na kolu a nachos ve zvýhodněném menu za neuvěřitelných 30 dolarů! (vlastní jídlo je zakázané). Chvíli jsme přemýšleli, jestli jsme opravdu ve správné lodi, vždyť vyplouváme skoro za hodinu, jak dlouho tady všichni ti lidé sedí? O to větší překvápko přišlo zhruba za v 18:30, kdy se loď najednou dala do pohybu. V tu chvíli jsme ještě na mole viděli přibíhat pár „opozdilců“, kteří bohužel už plavbu nestihli, loď prostě vyplula o půl hodiny dřív!



Harbor Lights byla typická, předražená vyhlídková plavba s nesnesitelně upovídanou americkou průvodkyní, která poučně komentovala všechny scenérie, sem tam se snažila přidat nějaký ten vtípek, a nakonec nám ještě zazpívala hymnu. Už od první chvíle jsme věděli, že toto není nic moc pro nás, protože obecně nemáme tyto turistické atrakce rádi a toto bylo opravdu markantně prvoplánové. Přesto jsme si řekli, že to prostě dáme a užijeme si to :-)



Loď vyrazila z přístavu Pier 83 po Hudson River směrem k Downtown, po levé straně jsme měli Manhattan, po druhé Jersey City, jižní cíp ostrova jsme obkroužili a namířili směrem pod brooklynské mosty – Brooklyn, Manhattan a WIlliamsburg Bridge, u posledního jsme se otočili, a ještě před Roosevelt Island zamířili zpět směrem k Soše Svobody. Když jsme dorazili k Liberty Island, začínalo právě zapadat slunce, a tak i já musím uznat, že pohled na impozantní Madam Svobody byl vážně magický. Bylo to poprvé co jsem měla možnost americkou dámu spatřit tak zblízka a opravdu to na mě zapůsobilo. U Sochy Svobody jsme strávili asi 15 minut, obkroužili jsme jí snad ze všech stran a zpět do přístavu jsme se vypravili, když už se úplně setmělo a my jsme si tak mohli užít i noční zářící panoramata Manhattanu.



Jak naplánovat plavbu k Soše Svobody: Statue City Cruises nebo Staten Island Ferry (zdarma!)


Přestože jsem osobně Sochu Svobody a Liberty Island nikdy nenavštívila, níže přikládám pár odkazů a tipů, jak si cestu k ní můžete naplánovat:


Battery Park, Manhattan – odkud vyplouvají lodě na Liberty Island (k Soše Svobody), cesty k Soše Svobody provozuje společnost Statue City Cruises, na jejich stránkách si můžete zakoupit jak plavbu k Soše Svobody, vstup na Liberty a Ellis Island, vstup do podstavce Sochy Svobody, nebo i samotný vstup do její koruny.


Whitehall terminal, Manhattan – odtud vyráží trajekty na Staten Island – Staten Island ferry nabízí nejlevnější variantu, jak Sochu svobody vidět nejvíc zblízka a zdarma. Jedná se o trajekt, který vyráží z Manhattanu a proplouvá kolem Sochy Svobody na protilehlý Staten Island, cesta trvá 25 minut



logo KNT.png
bottom of page