top of page
  • Writer's pictureAndrea

Výlet vlakem z New Yorku do Washingtonu, co vidět za jeden den?

🕦 Termín: konec srpna 2022
☀️ Počasí: slunečno, 33 °C


🚆 Jak jsme do Washingtonu D.C. cestovali?


Washington D.C. se nachází asi 370 km jižně od New Yorku, tedy zhruba 3,5 hodiny cesty autem. My jsme se rozhodli hlavní město USA navštívit během našeho výletu do NYC a věnovat mu alespoň jeden den. Do Washingtonu jsme vyrazili vlakem společnosti Amtrak, které provozují rozsáhlou železniční síť po celých USA. Cesta vlakem z NYC do Washingtonu trvá od 3 do 3,5 hodin podle toho, který vlak zvolíte (regionální, dálkový) a vyplatí se zakoupit co nejvíc dopředu, nejen, že vlaky bývají často plné, ale cestování vlakem je i dost drahé, pokud nenakoupíte s dostatečným předstihem (ceny se pohybují od 30–300! $ za jednosměrnou jízdenku). My jsme si zakoupili lístky online asi 2 měsíce dopředu a cena jednosměrné jízdenky v třídě Coach (v podstatě 2. třída) nás vyšla na $ 31 /os.


Zvažovali jsme i cestu autobusem. Hlavní dálkové autobusové společnosti v USA jsou Greyhound a MegaBus. Ceny jsou o trochu výhodnější (většinou se pohybují okolo 30 $) ale cesta autobusem je mnohem delší, (necelých 5 hodin) a to byl i jeden z hlavních důvodů, proč jsme nakonec zvolili vlak.



Jak dlouho jsme tu strávili?


Do Washingtonu jsme vyrazili brzy ráno z hlavního nádraží Amtrak v NYC – Moynihan Train Hall, a zpět se vrátili ještě ten samý den večer. Hlavní nádraží ve Washingtonu – majestátní Union Station je díky své centrální poloze skvělým výchozím bodem k prohlídce města, nachází se asi 10 minut chůze od sídla amerického kongresu – Kapitolu.


U Kapitolu také začala naše jednodenní prohlídka města, kterou jsme celou věnovali návštěvě veřejného parku National Mall, kterému bývá také přezdíváno „předzahrádka Ameriky“, protože se kolem něj soustředí nejdůležitější památníky a budovy americké historie i současnosti. Celý park měří po obvodu přibližně 10 km a věnovat mu jeden den je tak ideální volba.



Nejhezčí období, kdy Washington navštívit je jaro, kdy se skoro celý park zbarví do růžova a propukne doslova růžová mánie. V tomto období totiž na National Mallu rozkvétají japonské třešně – sakury, které symbolizují přátelství mezi Spojenými státy a Japonskem. My jsme Washington navštívili v létě a tak, místo obdivování rozkvetlých stromů, jsme se museli vypořádat se spalujícím horkem, které se na dlouhé placaté promenádě uprostřed města projevilo v plné síle.


🗼Co jsme ve Washingtonu navštívili a v jakém pořadí?


Návštěva Washingtonu D.C. nás v mnoha směrech velmi překvapila. Po příjezdu z rušného a chaotického Manhattanu jsme se najednou octili uprostřed klidně a pokojně vyhlížející metropole, která svou atmosférou vůbec nepřipomínala hlavní město Spojených Států, natož pak město, které je označované za jedno z nejdůležitějších měst na světě.


Do Washingtonu jsme cestovali v neděli, což byl možná i jeden z důvodů, proč jsme si zde připadali, jako když o víkendu vyrazíme vlakem na malé město k babičce a jdeme se projít do parku na náměstí. Na National Mall vládl až mírumilovný klid, nikde se netvořily žádné davy, park byl upravený, všude plno zeleně a naprosto všechny restaurace a kavárny v okolí byly nekompromisně zavřené. A tak jediné, co narušovalo to ticho a klid, byly barevné pojízdné stánky s občerstvením a tričky s nápisy hrdých amerických hesel, které stály rozmístěné kolem celého parku a jeden přes druhý vyhrávaly iritující melodie dětských písniček, vánočních koled a popových songů. V té pohodové atmosféře působily stánky doslova jako pěst na oko a jejich přítomnost mi znovu připomněla léta strávená na venkovské pouti na Sázavě.



Park National Mall, Kapitol a Muzea


Prohlídku National Mall jsme zahájili u sídla Kongresu – Kapitolu. Budova s onou slavnou bílou kupolí byla to první, co jsme po cestě od vlakového nádraží spatřili. Kapitol je jednou z nejvyšších budov ve Washingtonu, kde na rozdíl od ostatních amerických měst nenajdete žádné mrakodrapy. Stavbu výškových budov totiž omezuje zákon, který má zachovat vzdušný charakter města, a který zároveň zajišťuje, ničím nerušené výhledy na baziliku Kongresu a Washingtonův památník téměř odkudkoli z města.


Vstup do Kapitolu je zdarma, a prohlídku je nutné si online rezervovat dopředu na určitý čas na stránkách Kapitolu zde (kromě neděle). Součástí budovy je i největší knihovna na světě – Kongresová knihovna, která ukrývá více než 130 milionů různých sbírek od knih, rukopisů, map, zvukových materiálů nebo filmů.



Vstup zdarma (nebo za symbolický poplatek) je i do většiny muzeí a dalších budov, které se nachází po celém obvodu National Mallu. Mezi hlavní Washingtonská muzea patří Národní muzeum letectví a kosmonautiky, Muzeum afroamerických dějin a kultury, Muzeum Holocaustu, Národní galerie umění nebo třeba Národní archiv Spojených států ukrývající mimo jiné Deklaraci nezávislosti. Nedaleko od parku se nachází například i Ford´s Theatre, divadlo, ve kterém byl v roce 1865 zavražděn Abraham Lincoln.



Washingtonův památník a další monumenty


Od budovy Kongresu jsme vyrazili dál směrem k majestátnímu Washingtonovu památníku – mramorovému obelisku, který uctívá památku prvního prezidenta Spojených států. 169 metrů vysoký monument je středobodem celého parku. Zajímavostí je jeho dvoubarevná fasáda, která byla zapříčiněna vyčerpáním původního zdroje kamene. K úspěšné dostavbě monumentu tak musel být zhruba od jeho druhé třetiny využit jiný mramor. Na vrcholu památníku je vyhlídka, vstup je možné si rezervovat online 30 dní dopředu (za poplatek) a pokud se lístky nevyprodají, je vstup na místě zdarma.



Pokračovali jsme dál na vyhlídku k památníku Thomase Jeffersona, který se nachází na protější straně umělého jezírka Tidal Basin. Podél vodní nádrže stojí památníky i dalších osobností – Franklina Delano Roosevelta a bojovníka za lidská práva Martina Luthera Kinga, který kousek odtud na schodech Lincolnova památníku pronesl svou slavnou řeč „I have a dream“.



Před návštěvou samotného Lincolnova památníku, jsme se ještě zastavili u památníku Druhé světové války a u monumentu Veteránů korejské války, který skrz 19 soch vojáků v nadživotní velikosti připomíná ty, kteří sloužili v Korejské válce.



Lincolnův památník a Reflecting pool


Pomyslným vrcholem prohlídky byla pro mě návštěva Lincolnova památníku. Památník je postaven ve stylu majestátní antické svatyně, uprostřed které se nachází téměř 6 metru vysoká socha Abrahama Lincolna sedícího v křesle. Těšila jsem se na místo, které bylo dějištěm tolika historických událostí, a které zároveň znám z tolika mých oblíbených filmů, jako je Forest Gump nebo Lovci Pokladů. Pohled ze schodů Lincolnova památníku na obelisk zrcadlící se na vodní hladině Reflecting pool je jeden z nejimpozantnějších v celém parku.



Budete-li mít trochu více času, můžete se od Lincolnova památníku vydat k Arlingtonskému národnímu hřbitovu, jež je rozlehlým pietním místem posledního odpočinku více než 400 tisíc vojáků a válečných veteránů padlých v amerických válkách. K nejznámějším patří hrobka J.F. Kennedyho a jeho rodiny nebo padlé posádky raketoplánu Challanger.


Bílý dům, sídlo prezidenta USA


My jsme neměli tolik času, a tak jsme odsud vyrazili rovnou k Bílému domu, který je bezesporu nejznámější atrakcí ve městě. Budova oficiálního sídla prezidenta USA je velmi přísně střežená, a tak je možné ji sledovat pouze z uctivé vzdálenosti. Když jsme dorazili k oplocení, čekali jsme, že spatříme majestátní a výraznou budovu, a nakonec nás docela překvapilo, jak obyčejně Bílý dům působil. Nijak jsme se tu nezdržovali a pokračovali dál, tentokrát už směrem zpět k vlakovému nádraží.



Kde jsme se najedli?


Ve Washingtonu, obzvlášť pak v okolí hlavního parku National Mall není mnoho možností, kde se najíst nebo občerstvit. My jsme se o tom přesvědčili na vlastní kůži, a rozhodně tomu nepomohl fakt, že jsme Washington navštívili v neděli. Jelikož jsme ale k večeru byli fakt hladoví, rozhodli jsme se, že se vydáme nějakou tu otevřenou restauraci najít. Nakonec se ukázalo, že to bude větší oříšek, než jsme si mysleli a po asi sedmém pokusu, kdy už jsme se pomalu vzdávali, jsme konečně narazili na otevřené dveře! A tak se stalo, že jsme večer v hlavním městě Spojených Států strávili v tom nejtypičtějším Irském Pubu, který si dovedete představit, navíc s příznačným názvem – The Dubliner! Nakonec se ale a točený Guinness a vydatná porce skvělých Mac and Cheese staly pomyslným vrcholem našeho výletu do Washingtonu!



logo KNT.png
bottom of page