top of page
  • Writer's pictureAndrea

Düsseldorf: Little Tokyo, aneb na skok do Japonska a zpět!

🕦 Termín: březen 2022
🌧️ Počasí: zataženo, déšť, 3 - 5 °C

⌚ Jak jsme se sem dostali a jak dlouho jsme tu strávili?


Do německého Düsseldorfu jsme cestovali vlakem z Prahy na prodloužený dubnový víkend. Cesta zabrala skoro dva dny, protože s jedním přestupem v Berlíně jsme poseděli ve vlaku celých 9 hodin :-), nám to ale nevadilo, protože cestování vlakem máme rádi, a zpravidla mu dáme přednost i když má daná destinace rychlejší letecké spojení. V Düsseldorfu nás uvítalo deštivé místy i sněhové, chladné aprílové počasí s teplotami lehce nad bodem mrazu, a tak jsme vytáhli pláštěnky, čepice, merina a vyrazili do města :-)!



🍣 Kde jsme se ubytovali?


Ubytovali jsme se v hezkém moderním hotelu The Niu Tab, který se nachází zhruba 10 minut od vlakového nádraží a v docházkové vzdálenosti od centra města. Cena za noc byla na německé poměry velmi výhodná, navíc se super snídaní a hezkými japonskými motivy na pokoji i v hotelu samotném. :-)



🗼 Co v Düsseldorfu navštívit?


Düsseldorf se nachází v západním Německu ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko. Hlavní část města leží na pravém břehu Rýna v blízkosti dalších velkých německých měst jako je Dortmund, Bonn nebo odvěký rival Kolín nad Rýnem. Cíl naší cesty však nebyla ani proslulá Rýnská promenáda ani návštěva nejdelšího baru na světě, nýbrž gurmánský a kulturní zážitek ve čtvrti, která nás doslova teleportovala na druhý konec světa do našeho milovaného Japonska. Nikde jinde v Evropě totiž nenajdete japonskou čtvrť s tak autentickou atmosférou vzdáleného a tradičního Japonska, jako právě v Little Tokyo Düsseldorf.


Little Tokyo Düsseldorf, aneb na skok do Japonska a zpět!


Byla to právě naše kamarádka z Tokia, která nám před časem vyprávěla o tom, že německý Düsseldorf je nejtradičnějším místem setkávání Japonců, japonských podnikatelů a studentů, protože právě zde sídlí mnoho japonských společností, autentických restaurací, barů, ale i supermarketů, knihkupectví a dalších obchůdků koncentrovaných v jedné čtvrti s příznačným jménem Malé Tokio. Japonská tradice má v Düsseldorfu dlouhou historii, protože již od dob konce druhé světové války, cestovali Japonci do Düsseldorfu za cílem zvýšení znalostí v oblasti oceli a strojírenských technologií, a právě od té doby zde Japonská komunita rostla, aby se stala třetí největší v Evropě po Londýně a Paříži.


Celá čtvrt Little Tokyo je soustředěná v okolí ulic Immermannstrasse a Klosterstrasse. Výlohy všech obchůdků a restaurací nesou nápisy v japonském Kandži, všude je slyšet japonština, z restaurací, podávajících autentickou japonskou kuchyni, se linou tradiční nekonečné fronty. Protože co by to bylo za japonskou čtvrť, pokud by tu nebyly fronty? Věřte tomu nebo ne, stání ve frontě, je součástí japonské kultury stejně tak jako například všetečné úklony nebo jezení hůlkami. A že je o co stát :-) Düsseldorfské restaurace a jejich autentická japonská kuchyně byla totiž v roce 2013 prohlášena za nehmotné kulturní dědictví!


🍣 Little Tokyo: Kde jsme se najedli?


Malé Tokio: Tipy na ty nejlepší restaurace


🍜 Na nejlepší Ramen do Sapporo Tamen Takumi nebo Tokyo Ramen Takeichi! Obě restaurace se nachází kousek od sebe a servírují údajně ten nejlepší ramen ve městě. Počítejte s tím, že před vchodem bude vždy neuvěřitelné fronta, a tak buď dorazte těsně po otevírače, nebo ještě, než dostanete velký hlad :-). My jsme se nakonec zahřáli ramenem v Takeichi a byli jsme nadšení.



🍣 Sushi: Říká se, že chuťová paměť je jedním z nejsilnějších vyvolávačů vzpomínek. Přesně tento pocit a vzpomínku na naši návštěvu Japonska ve mně vyvolala návštěva sushi restaurace Maruyasu, která nabízí obrovské množství čerstvě připraveného sushi a dalších tradičních japonských pokrmů. Podle libosti si u pultíku navolíte přesně to, na co máte chuť a pak už se jen rozplýváte!



Gonta a Kagaya, jsou japonské restaurace, na které jsme dostali tip přímo od naší japonské kamarádky. Prý jsou to ty nejlepší restaurace v Düsseldorfu, servírující především tradiční pokrm Tonkatsu (Japonský řízek) s tradiční omáčkou a Miso polévkou. My jsme navštívily restauraci Gonta, a jídlo bylo prostě boží!



Pro nejlepší japonské dezerty a pečivo vyrazte do Bakery Taka, chcete-li naopak ochutnat japonské Mochi nebo Onigiri, nebojte se koupit i ty v supermarketech, jsou tradiční a skvělé! A až budete do sytosti nasycení projděte si všechny ty obchůdky, knihovny, malinké krámečky nabízející tradiční japonské předměty, nádobí, ale i potraviny, nápoje, čaje nebo manga komiksy. Večer pak můžete zakončit návštěvou jednoho z karaoke barů :-).



Co dalšího navštívit během jednoho dne v Düsseldorfu?


Procházka po Starém Městě (Altstadt)


Staré město je malá oblast protkaná úzkými dlážděnými uličkami, známá také jako „nejdelší bar na světě“. Altstadt má totiž více než 300 barů a hospod, které stojí jedna vedle druhé v koncentrované oblasti, údajně tak, že barový pult každého podniku navazuje na ten sousední. Tím nejdůležitějším nápojem je samozřejmě pivo! Tradice pití piva je v Düsseldorfu velmi silná, a není se čemu divit, když samotná oblast v okolí města je známá jednou z nejstarších receptur vaření piva - tzv. Altbier („Staré pivo“). Právě v Düsseldorfu se toto pivo vaří stále podle tradiční receptury je tedy přímo povinnost jedno z nich ochutnat. My jsme skočili na jedno do pivovaru Uerige, jednoho z nejstarších a nejznámějších pivovarů ve městě, kde jsme si u stolu ve tvaru dřevěného sudu vychutnali škopek tohoto tmavého, kvašeného moku :-).



Rýnská promenáda


Od Starého města jsme se pak přes radnici (rathaus) a náměstí Burgplatz vydali směrem k Rýnské promenádě, která nabízí nejikoničtější výhledy na město v čele s rýnskou televizní věží (Rheinturm) a slavným městským vysutým mostem. Jeden a půl kilometru dlouhá promenáda je lemovaná kavárnami, restauracemi a různými obchůdky a nabízí hezkou příležitost, jak si užít pohodovou procházku podél jedné z nejdelších řek v Evropě. Nám počasí bohužel nepřálo, foukal silný mrazivý vítr, chvíli déšť, chvíli sníh, a to nám bohužel zkazilo i celkový dojem z této části města, která věřím, za hezkého počasí může být ideálním místem na posezení se sklenkou něčeho dobrého :-).



Vzhledem k ošklivému a mrazivému počasí jsme nakonec vynechali i návštěvu japonské zahrady, která se nachází asi hodinu chůze směrem podél rýnské promenády dál z centra a která je otevřena každý den. Ve všední dny se navíc v Düsseldorfu otevírá i japonské kulturní centrum EKŌ-Haus s budhistickým chrámem, malou zahradou a domem v tradičním japonském stylu s čajovnou. Pozdní odpoledne jsme tak věnovali procházce podél bulváru Königsallee, okolo kterého jsou soustředěny obchodní centra a butiky luxusních značek, a protože k večeru nám už byla opravdu zima, zamířili jsme přímo do jedné z front v Little Tokyo, kde jsme si počkali na misku teplého ramenu. :-) Mňam!



Musím upřímně říct, že město Düsseldorf nám moc neučarovalo. Možná to bylo i tím počasím, protože už od příjezdu nepřetržitě pršelo a byla zima. Na druhou stranu návštěva Malého Tokya byla skvělý zážitek, obzvlášť v době, kdy je už třetím rokem možnost cestovat do Japonska nemožná, nám pobyt zde, alespoň nepatrně připomněl a částečně nahradil především ty chuťové vzpomínky a atmosféru našeho milovaného Japonska! A ještě poslední tip. Nebudete-li vědět kdy si návštěvu naplánovat, super příležitost může být na tzv. Japonský Den (JapanTag), jedná se o jedinečný víkendový festival japonské kultury, který se koná každý rok v květnu, na počest přátelství mezi Německem a Japonskem. Kromě představení japonské kultury a způsobu života, gastronomie, hudebních a tanečních představení je každý ročník zakončený velkolepým japonským ohňostrojem nad Rýnem.



Recent Posts

See All
logo KNT.png
bottom of page