top of page
  • Writer's pictureAndrea

Expedice Finsko: Města na jihu Helsinky a Porvoo

🕦 Termín: přelom listopad/ prosinec 2021
❄️️ Počasí: zataženo, sněhové přeháňky, slunečno -20 až -3 °C

✈️Jak jsme se sem dostali?


Letadlem do Helsinek: Letecky se do Finska dostanete snadno. Z Prahy do Helsinek létají pravidelné linky a cesta trvá zhruba dvě hodinky. Letiště Helsinky Vantaa je od hlavního města vzdáleno zhruba 30 minut a dopravu zajištuje dopravce HSL (Helsinki Regional Transport). Vlak jezdí kyvadlově a cena jedné cesty je 4,20 EUR. Jízdenka se dá zakoupit na nádraží v automatu, popřípadě v aplikaci HSL. Letiště v Helsinkách navíc otevřelo v prosinci 2021 zbrusu nový ekologický letištní Terminál 2, inspirovaný klasickým finským designem.


⌚ Jak dlouho jsme tu strávili?


Ve Finsku jsme strávili celkem 11 dní. Itinerář cesty naleznete v tomto článku. Helsinky se staly naší příletovou a odletovou destinací a zároveň výchozím bodem pro naplánované výlety. V samotných Helsinkách jsme strávili dohromady 4 dny. Dva na začátku výletu a dva na konci. Čtyři dny jsou pro Helsinky poměrně velký luxus, protože centrum města stihnete celkem pohodlně (pokud tedy zrovna krutě nemrzne) projít pěšky za jediný den. Ideální je tak naplánovat si nějaký jednodenní výlet z města. Nejlepší výlety z Helsinek jsou na ostrovy s pevností Suomenlinna a do druhého nejstaršího městečka Finska Porvoo.


🍣 Kde jsme se ubytovali?


V obou případech (jak na začátku výletu, tak na konci) jsme se ubytovali ve čtvrti Kamppi, která je takovým hlavním dopravním uzlem sousedícím s hlavním centrem města. Nachází se zde hlavní autobusové nádraží a vlakové je také poblíž. Je tu spoustu restaurací, nákupních center, muzeí a kulturních institucí. Osobně mohu určitě doporučit naší první volbu Hotel Helka, který měl perfektní dostupnost, neotřelý styl a bufetovou snídani, která nabízela spoustu specialit ve finském stylu. Naprosto nejvíc mě pobavily originální hrnky na čaj, které byli k dispozici na pokoji a které kromě motivačních citátů nesly velký nápis #stolenfromhotelhelka. Naváděli mě snad touto indicií k něčemu? :-)



🗼 Co jsme viděli?


Helsinky jsou moderní metropolí rozprostírající se na členitém pobřeží Baltského moře. Je to poměrně nenápadné, ale přesto stylové město s nádechem mrazivého severského šarmu, jež je odvozen od jeho vlasteneckých obyvatel. Není to překotně krásné město obklopené historickými památkami, ale naopak metropole jejíž moderní design je legendární a jehož souznění s přírodou je prezentováno prakticky na každém kroku.


Den 1. Skalní kostel Kostel na Temppeliaukio, Památník Mika Waltari, Cafe Regatta, Sibeliúv památník, Hartwall arena


První den jsme začali návštěvou čtvrtí Kamppi a Töölö. Na začátek musím potvrdit, že zima byla skutečně krutá. Pocitová teplota se pohybovala okolo mínus 15–20 stupňů a čerstvý mořský větřík tomu ještě dodával ty správné grády. V tu chvíli jsem skutečně pochopila ten slogan vítající odvážné listopadové turisty hlásající: ‘Nobody in their right mind would come to Helsinki in November. Except you, you badass. Welcome.' A jako badass jsem se skutečně cítila, když jsem si z termosky nalévala čaj do hrníčku, ze kterého se během asi deseti vteřin stal ledový čaj. Na obranu Helsinek však musím říct, že v momentě, kdy jsme opustili Helsinky a vrátili se do Prahy, teploty se v zase umoudřily a ustálily na typických hodnotách pro tuto roční dobu, tedy kolem bodu mrazu.


Jako první jsme navštívili neobvyklý Skalní kostel (Temppeliaukion kirkko), chrám doslova vytesaný do skály je jasnou ukázkou ideálu spojení spirituality s přírodou. V průvodcích stálo, že vstup je 3 EUR, po nás však nikdo vstupné nepožadoval. Cestu jsme směřovali dál k jednomu z nejfotogeničtějších míst v Helsikách – historické dřevěné chatě u pobřeží, Cafe Regatta. Jedná se o venkovní kavárnu s úchvatnou předzahrádkou, kde hoří oheň, na kterém si můžete opéct klobásky, či se jen tak zahřát u hrníčku kakaa se šlehačkou a pojídat jejich vyhlášené skořicové koblihy. Místo mi naprosto učarovalo a bylo skvělé, že právě zde jsme nasáli první doušky helsinské atmosféry. Po cestě k Regattě navíc můžete navštívit památníky dvou věhlasných finských osobností. Sibeliův památník je pozoruhodný monument věnovaný finskému hudebnímu skladateli, zatímco poněkud rozporuplný památník našeho nejoblíbenějšího finského spisovatele Miki Waltariho je uprostřed tak stylového města trošku pěst na oko, ale každý ať posoudí sám :-).


Jakož fanoušci sportu a hokeje zvlášť jsme si nemohli nechat ujít zápas finského sportu číslo jedna. Vyrazili jsme tudíž do Hartwall areny, jež je domovem hokejového týmu Jokerit Helsinki, který hraje od roku 2014 Kontinentální hokejovou ligu. Lístky se dají zakoupit na stránkách ticketmaster.fi. A ceny se pohybují okolo 20 – 50 EUR, podle plánu haly. Hartwall arena se nachází jednu stanici vlakem od hlavního nádraží na zastávce Pasila. Stačí tak jednorázový lístek zóny AB za 2,80 EUR regionálním dopravcem HSL.



Den 2. Senátní náměstí, Helsinská katedrála, Tržní náměstí → ferry na ostrovy s pevností Suomenlinna → zpět, ostrov Katajanokka, Uspenská katedrála, Vánoční trhy na Tržním náměstí


Další den jsme se pohybovali především v okolí přímořských čtvrtí Kruununhaka ostrovní čtvrti Katajanokka. Právě zde se nachází hlavní Senátní náměstí v čele se zářivě bílou dominantou města – Helsinskou katedrálou a uprostřed stojící sochou cara Alexandra II. Kousek dál od katedrály pak najdete Tržní náměstí, kde se nachází mimo jiné radnice a Prezidentský palác a odkud celoročně vyplouvají městské trajekty HSL k hlavnímu molu Suomenlinna centre. Plavba trvá asi 15 minut a cena je v hodnotě jednorázového lístku zóny AB, tedy 2,8 EUR (vstupenka se dá koupit i v přístavu v automatu). Během plavby si můžete navíc vychutnávat pohledy na pobřeží Helsinek, tedy především na obdivuhodné otužilce, kteří se noří do ledových mořských vod v rámci komplexu Allas sea Pool. A tak když jsem totálně vymrzlá v pěti vrstvách oblečení sledovala z přídi lodi, naprosto s klidem klábosící nahé Finy u bazénku, kteří tam v mínus patnácti stáli vystavení jako by se nechumelilo, říkala jsem, že teď už opravdu vím, kdo jsou ti skuteční mistři v oboru! :-) Krom nahých Finů je tu ale i hezký pohled na Ruské kolo Sky Wheel, součástí jedné z jehož kabin je i sauna nebo na cihlovou pravoslavnou Uspenskou katedrálu tyčící se nad budovami na ostrově Katajanokka.



Pevnost Suomenlinna je jednou z největších námořních pevností na světě, jež byla postavena Švédy v 18. století na obranu východní části své říše. Pevnost je zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO a patří k nejnavštěvovanějším památkám v Helsinkách. Hned při výstupu z trajektu si v místním návštěvnickém centru můžete vyzvednout mapu či navštívit zdejší vyhlášený pivovar Panimo.

Pevnost se rozprostírá na několika malých ostrovech, které jsou propojeny mosty, a kde se nachází spousta dochovaných bunkrů, tunelů, děl, ale i jediná ponorka z druhé světové války, jež se ve Finsku dochovala. Obecně taková místa nevyhledávám, ale prohlídka hradeb pevnosti, podkreslená chladným mořským počasím a osamělou atmosférou ve mě vyvolávala opravdu zvláštní pocity a předčila tak moje očekávání.



Den 3. Löyly sauna a městský park na pobřeží, barevná ulice Huvilakatu, Den nezávislosti


Když na dovolené vyjde sluníčko, zpravidla je to záležitost příjemná. Když ale vyjde slunce na prosincové dovolené v Helsinkách, znamená to jediné, mráz udeří ještě silněji a slunečná procházka po mořském pobřeží dostane úplně nový rozměr. :-) Na druhou stranu musím přiznat, že pobřeží blízko impozantní dřevěné budovy komplexu saun Löyly, která se v roce 2018 umístila v žebříčku the Time jako jedno ze 100 nejlepších míst na světě byla naprosto boží. A třešničkou na dortu pak byla i opodál se nacházející nejbarevnější ulice v Helsinkách Huvilakatu.



Jelikož naše prosincová návštěva Helsinek připadala i na den 6.prosince, měli jsme možnost okusit střípky z finských oslav nejvýznamnějšího státního svátku. Je to den, kdy se Finsko zahalí do barev národní vlajky a kdy si celý národ připomíná Den nezávislosti získané v roce 1917. Slavnostní průvod táhnoucí se ulicemi města, byl opravdu impozantní. Nekonečný dav Finů s hořícími pochodněmi, modrobílými námořnickými čepičkami, obklopený plápolajícími modrobílými vlajkami za zvuku jednohlasného chorálu národní finské hymny, mi dal jednoduchou odpověď na to, jak skuteční vlastenci Finové jsou.


Den 4. Výlet do města Porvoo


Protože jsme měli v Helsinkách den navíc, mohli jsme s klidem vycestovat za hranice města do několik kilometrů vzdáleného městečka Porvoo. Druhého nejstaršího města Finska. Autobus sem jezdí snad každých 10 minut z hlavního autobusového nádraží Kamppi, a lístek stačí zakoupit u řidiče (cca 10 EUR/os). Město Porvoo je opravdu kouzelné. Už při příjezdu do městečka uvidíte krásné barevné dřevěné domky rozmístěné podél řeky, dříve sloužící jako přístavní sklady, dnes jako obchůdky se suvenýry, kdy nejhezčí pohled na ně je právě z hlavního mostu přes stejnojmennou řeku Porvoo. Hezká procházka je ke katedrále Tuomiokirkko, která v roce 2006 vyhořela po útoku žháře a dnes uvidíte její zrekonstruovanou budovu z roku 2008. Nekrásnější jsou ale pohádkové uličky v centru starého města Välikatu a Jokikatu, kde se nachází i útulná kavárna Café Helmi, servírující vyhlášené „Runebergovy koláčky“ pojmenované po místním slavném básníkovi. V Porvoo mohu zároveň doporučit skvělou bistro-bufet restauraci Zum Beispiel, servírující středomořskou a alpskou kuchyni!



🍣 Kde jsme se v Helsinkách najedli?


Lappi Ravintola je tradiční laponská restaurace v úchvatném stylu dřevěného srubu. Bylo to první místo, které jsme navštívili a ta atmosféra byla opravdu neskutečná, stejně tak jako cena za tříchodové laponské menu :-D. Menu vypadalo i chutnalo famózně, ale na druhou stranu bych si takovou nálož už nenaplánovala na první den, výsledkem totiž bylo, že jsem již do konce výletu žádnou laponskou specialitu nepozřela a možná už nikdy nepozřu :-D. A to jsem se tak těšila!


Hietalahden kauppahalli je krytá cihlová tržnice, na kterou bychom asi nenarazili, kdybychom nebydleli poblíž. Její nabídka a interiéry nás ale úplně dostaly. Najdete tu dřevěné stánky, kde si můžete vybrat z široké nabídky různých restaurací od ramenu, přes nudle, burgery, místní kuchyni až po kavárnu. Prostě takový fastfood ve finském stylu!


Haru sushi maličká bufetová sushi restaurace ve formě sněz co sníš. Za cenu od 300 – 400 Kč / os (oběd/večeře) si můžete do nekonečna nabírat z naprosto famózní nabídky sushi, salátů a miso polévky, které chutná prostě skvěle!


Momotoko Ramen je síť ramenů která se nachází na několika místech v Helsinkách. Jejich rámen byl mým naprostým favoritem! Kdo má rád pálivé, nechť si pochutná na Chilli Tonkotsu. Vzpomínat na něj budu ještě dlouho!


Suomennlina Panimo, jelikož hlavní vyhlášený pivovar na ostrově Suomenlinna byl zavřený, zavítali jsme do vedlejšího bufetu Viapori Deli & Café, který nás překvapil skvělou nabídkou a příznivými cenami. Lososová polévka byla výborná a ke všemu zahřála!


Johan & Nyström nejkrásnější kavárna v Helsinkách (možná vůbec), cihlový, útulný dvoupatrový interiér byl opravdu skvostný, a tak jim odpustím i ty „sladké“ kuličky, které chutnali jako Bertíkovy fazolky z Harryho Pottera. Myslím, že jsme měli tu co chutnala jako černý pepř, nebo snad suchý z nosu?



logo KNT.png
bottom of page