top of page
  • Writer's pictureAndrea

Víkend v Hamburku: Tipy na TOP místa, která navštívit za 2 dny

🕦 Termín: prosinec 2022
🌧️ Počasí: zataženo, déšť, 3–5 °C


Stává se to už skoro tradicí, že v zimním adventním období vyrážíme směrem na sever, abychom ještě před vypuknutím Vánoc nasáli trochu té vánoční atmosféry. Ani letos tomu nebylo jinak a my jsme se tentokrát rozhodli, poznat zač je toho „Hygge“ a vyrazili do dánské severské metropole – Kodaně.


Jelikož jsme jako obvykle vyrazili vlakem, ukázalo se, že nejkratší cesta do Dánska vede přes Hamburk, což sice není typická vánoční destinace, zato město, které by byla škoda cestou jen tak minout. Málokteré německé město je totiž opředeno tolika mýty a legendami, jako právě hříšný a tajuplný Hamburk. No, a tak bylo rozhodnuto, vyrazili jsme na dva dny a rozhodně jsme nelitovali.



🚂 Jak jsme cestovali do Hamburku a kde jsme se ubytovali?


Vlak Českých drah EC Berliner vyráží do Hamburku každý den a cesta trvá zhruba 6,5 hodiny. Při nákupu s dostatečným předstihem je cena jízdenek příznivá (v našem případě 800 Kč/ os) a výhodou je i centrální poloha hlavního nádraží Hamburg Hauptbanhof, odkud už je to jen kousek do Starého města i do městských přístavů.


Nádraží Hamburg Hauptbanhof se nachází ve čtvrti St. Georg, která (a především oblast okolo ulice Steindamm) bývá popisována hodně rozporuplně, a údajně to zde hlavně po setmění nepůsobí zrovna nejbezpečněji. My jsme nakonec našli hezké ubytování ve čtvrti HafenCity, jež je nejmodernější čtvrtí v Hamburku, a navíc se nachází kousek od nejznámější čtvrti Speicherstadt.



🚢 Jak cestovat po Hamburku?


Hamburk je sice druhé největší město v Německu, avšak vše důležité se dá projít celkem pohodlně pěšky. Síť městské hromadné dopravy HVV zahrnuje jak autobusy, regionální vlaky (S-Bahn, R-Bahn), tak i metro (U-Bahn) a říční trajekty. Jízdenky se dají zakoupit v automatech a cena se odvíjí podle vzdálenosti a zóny. My jsme využili pouze jednou metro U-Bahn v rámci centrální zóny AB a cena jednorázového lístku nás vyšla na 1,8 €.


🗼Co jsme v Hamburku navštívili?


Říční přístavní město Hamburk leží na severu Německa při ústí řeky Labe do Severního moře. Hamburk je protkán systémem vodních kanálů, přes které se klane bez mála 2.500 mostů, což dělá z Hamburku místo s největším počtem mostů v Evropě. I proto se Hamburku často říká „Benátky Severu“, avšak díky nespočtu cihlových budov a industriální zástavby jsem si tu připadala spíš jako ve Zlíně s nádechem Amsterodamu. Překvapila mě i netypická německá uvolněnost a námořní, možná až pirátský duch města, reprezentovaný přísnou a rozmanitou čtvrtí St. Pauli s lebkou ve znaku. A co jsme vlastně v Hamburku navštívili?



St. Pauli – Reeperbahn neboli Čtvrt červených luceren


Jelikož jsme do Hamburku dorazili později odpoledne a bylo již po setmění, jako první jsme se rozhodli vyrazit do tzv. „hříšné míle“, jak se přezdívá místní Čtvrti červených luceren, která samozřejmě v historickém přístavním městě nesmí chybět. Reeperbahn je kilometr dlouhý bulvár, nacházející se ve čtvrti St. Pauli s všudypřítomnou lebkou ve znaku, proslulý především svojí pestrou nabídkou nočního života. Nachází se tu nespočet Sex shopů, kasina, noční kluby, bary, pornokina a prostituce je tu legální. Pověst čtvrti je všelijaká, avšak realita není nikterak šílená, ani nebezpečná. Na mě osobně čtvrť působila spíše jako takový špinavá, blikající a trošku tuctová tržnice.


Čtvrť Reeperbahn ale neproslula pouze divokým nočním životem, nýbrž i tím, že zde svoji kariéru odstartovali v 60. letech legendární Beatles. V klubech ve zdejších ulicích odehráli více koncertů než v Liverpoolu, a i proto zde v roce 2008 vzniklo náměstí Beatles Platz uprostřed kterého stojí ocelové siluety členů kapely.



V našem termínu se na St. Pauli nacházely i Vánoční trhy s trošku jinou nabídkou vánočního zboží. Sladké i slané „dobroty“ ve tvaru penisů a čeho všeho možného, střídaly stánky s oblečením, které rozhodně nenabízely santovské čepice nebo svetry se sobem. Na pódiu skákal Santa Claus ve spodním prádle a svařák jste si mohli dát na místě, které působilo spíše jako Sado Maso betlém… Ehm. Zkrátka Vánoce na St. Pauli Vánoce jsou jen pro otrlé. :-)



Speicherstadt


Druhý den ráno jsme vyrazili do přístavní čtvrti Speicherstadt. Jedná se o oblast původních lodních skladů z červených cihel, která se rozprostírá na ostrovech protkaných vodními kanály a železnými mosty.



Celá oblast má takovou tajuplnou atmosféru, která vynikne obzvlášť večer, kdy se cihlové budovy zahalí do tmy a místo prosvítí staré oranžové lampy jejichž plápolající světla se odráží od vodní hladiny a mokrých dlážděných uliček. Představte si, že se nacházíte uprostřed staré deštivé detektivky z 19. století – přesně tak vypadá starý Speicherstadt, jednoznačně nejhezčí místo v Hamburku.



Nejznámější budovy ve Speicherstadt jsou nová budova filharmonie Elbphilharmonie, nejfotografovanější je zámek Wasserschloss s restaurací uvnitř a nachází se tu i spousta kaváren, galerií a muzeí, mezi ty nejnavštěvovanější patří Muzeum Miniatur a Námořní muzeum, zážitkovou atrakcí je také Hamburg Dungeon – světově známý Dům hrůzy, který byl založený v Londýně.



Elbphilharmonie – Labská Filharmonie


Bylo chladné mlhavé ráno a my jsme vyrazili k honosné futuristické budově Labské filharmonie – Elbphilharmonie, jež se stala novým symbolem města. Budova připomínající obří skleněnou plachetnici s blyštivou zvlněnou střechou, ukrývá koncertní sály, hotel, apartmány, ale i restaurace bary a panoramatickou vyhlídku Plaza, která nabízí 360° výhledy na celé město a přístav, včetně starých historických přístavních budov Landungsbrücke.



Vstup na vyhlídku je na místě zdarma (ale pouze pro omezený počet návštěvníků), pokud bude plno, můžete si počkat nebo si koupit vstupenku online za 2 € na přesně stanovený čas.



Muzeum Miniatur – Miniatur Wonderland


V jednom z historických skladů čtvrti Speicherstadt je ukryto i jedno z největších muzeí svého druhu – Muzeum Miniatur. Jejich nabídka třípatrové expozice, plné mini vláčků, letadel, světových metropolí i přírodních scenérií mě kdoví proč zaujala natolik, že jsem se bez bližšího zkoumání rozhodla Miniatur Wonderland navštívit. Návštěvu jsme si naplánovali na druhý den v Hamburku, a nakonec jsme ani nic jiného nestihli, protože ve Wonderlandu se dá bez přehánění strávit celý den. Vstup je potřeba koupit dopředu online (20 €/ os) na určený čas a hodinu.



Za mě to byla snad jedna z nejúžasnějších expozic, kterou jsem kdy viděla. Celou návštěvu jsem si připadala jako Alenka v říši divů, naprosto ohromená, jaká péče je tu věnovaná každičkému miniaturnímu detailu. U každé scenérie jsem měla pocit, že jsem se skutečně ocitla uprostřed toho místa, a prožívala všechno co se tam odehrává. V jednu chvíli jsem se projížděla na gondole v Benátkách, v další moment spala v Iglú na polárním kruhu, cestovala vláčkem mezi švýcarskými horami, abych pak vše zakončila ve stanovém městečku na obřím fesťáku.



A jeden tip na závěr. Pamatujete hru „Najdi Valdíka“? Jestli jste ji jako já milovali, vezměte si u vstupu leták s mapičkou, která představuje několik postaviček, ukrytých na všech možných místech uprostřed expozice. Zkuste je najít všechny… A máte zaděláno na celý den!



Deichstraße – nejstarší ulice v Hamburku


Nejstarší ulice v Hamburku Deichstraße se nachází mezi čtvrtí Speicherstadt a Starým městem. Historie této staré kupecké ulice byla navždy poznamenána Velkým hamburským požárem, který vypukl 5. května 1942 právě v této ulici a zpustošil téměř třetinu města. Dnešní staré činžovní domy jsou výsledkem rozsáhlé rekonstrukce, která však nikterak neubrala na starobylé atmosféře a dodnes je Deichstraße jednou z nejkrásnějších ulic v Hamburku navíc ukrývající nejhezčí restaurace a kavárny ve městě.



Altstadt – Staré město


Po skvělém obědě v Deichstraße jsme vyrazili do Starého města – Altstadt. Altstadt není tak úplně staré město, protože většina města byla poničena buď Velkým požárem nebo bombardováním během 2. světové války, a tak současná podoba města je již zrekonstruovaná kombinace moderních skleněných budov spolu s původními cihlovými domy z dob hanzovní éry města vystavěných podél všudypřítomných vodních kanálů.


Prohlídku jsme začali u kostela Sv. Mikuláše, který je zároveň památníkem druhé světové války a v jeho věži je ukrytá vyhlídka, která nabízí výhledy na město (6 €/ os). Pokračovali jsme dál k budově impozantní radnice na náměstí Rathausmarkt, které bylo celé obklopené Vánočními trhy a prošli jsme si vyhlášenou nákupní třídu Jungfernstieg, celou vánočně nazdobenou.



Celá návštěva Aldstatu se nesla ve znamení celkem vydatného a chladného deště. Je to už taková moje osobní tradice, že během každé návštěvy Německa prší a ani Hamburk nebyl výjimkou. Navíc v Hamburku prší docela často, podle statistik průměrně až 10 dnů v měsíci, tak to vlastně nebylo nic divného, že jsme se trefili. :-)


Den jsme zakončili procházkou ke kostelu Sv. Michaela, vedle kterého stojí nejstarší dochované domy v Hamburku tzv. Krameramtsstuben ze 17. století, které jako zázrakem přežily bombardování druhé světové války.



Starý přístav, Labský tunel a Rybí trh


Tma a neutuchající déšť nakonec rozhodli o tom, že nám unikla poslední plánovaná zastávka – staré přístavní budovy Landungsbrücke a opodál stojící ikonická památka a skrytý klenot Hamburku – staletý (ale zmodernizovaný) tunel Alter Elbtunnel, vedoucí pod řekou Labe postavený již v roce 1911. Navštívíte-li Hamburk o víkendu, nenechte si ujít návštěvu zdejšího Rybího trhu, který se pro všechny ranní ptáčata, ale i nesmrtelné sobotní pařiče, otvírá každou neděli ráno v Altoně.


🍣 Kde jsme se najedli v Hamburku?


Five Guys Reeperbahn - Jak už název města napovídá, nedat si hamburger v Hamburku by byla asi osudová chyba. Ačkoli můžeme dlouze polemizovat o tom, zda nápad umístit opečený plátek masa mezi křupavou housku vznikl skutečně v Hamburku, nebo zda ji alespoň inspiroval název, ať tak či tak, my jsme stejně nechtěli nechat nic náhodě a na jeden jsme vyrazili. A jelikož jsme ještě stále měli v paměti tu chuť šťavnaté americké klasiky, nešlo jinak. Rozbili jsme prasátko a vyrazili na ten (za nás) nejlepší do Five Guys Reeperbahn.

Fisch & Co. - Pokud se chcete alespoň chvíli cítit jako správný námořník uprostřed kajuty korábu Černá perla, vyrazte do Fisch & Co. – miniaturní rybí restaurace v ulici Deichstraße. My jsme si dali rybí mix a bylo to neskutečně dobré.


Edelcurry – mini bistro, které servíruje údajně nejlepší Currywurst v městě. My jsme bohužel nevyzkoušeli, protože jsme se nechali zlákat nabídkou na všudypřítomných Vánočních trzích.


Restaurant Kartoffelkeller – (neboli „bramborový sklep“) vyhlášená německá restaurace v Deichstraße, servírující všechny možné pokrmy z brambor.


Fish Market – každé nedělní ráno se v Altoně otevírá ikonický rybí trh a když už tu budete, nezapomeňte na tradiční severo-německý rybí sendvič Fischbrötchen.



Nord Coast Coffee Roasters – Hamburk je centrum kaváren, tedy především těch, které jsou spojené se samotnými pražírnami. Mám tyto kávou provoněné prostory ráda, a tak jsem měla sepsaný dlouhý list s názvy kaváren, které navštívit. Kvůli náročnému programu jsme nakonec stihli pouze jedinou, a tak vám sem níže přidávám, které jsme nestihli. V kavárnách nezapomeňte na místní skořicovou specialitu – Franzbrötchen.





logo KNT.png
bottom of page