top of page
  • Writer's pictureAndrea

Harry Potter Londýn: 20 TOP kouzelných míst a filmových lokací!

  • Harry Potter v Londýně, filmové lokace a kouzelná místa krok za krokem

  • Jak se dostat z Londýna do Harry Potter Warner Bros Studio?

  • Kde je nástupiště 9 a 3/4? Kde je vstup do Ministerstva kouzel nebo Děravého kotle?

  • Co ukrývá ateliér Minalima? A kde nakoupit nejlepší Harry Potter suvenýry?

 
🕦 Termín: duben 2023
🌞 Počasí: slunečno 8 - 13 °C

Možná stejně jako já patříte mezi ty fanoušky Harryho Pottera, pro které je tento magický svět místem, kde starosti mudlovského světa nemají význam a kam utíkáte před realitou všedních dní...


Právě i to byl jeden z důvodů, proč jsem se rozhodla sepsat tento článek, kde jsem se vydala v Harryho stopách a navštívila (skoro všechna!) kouzelná místa, která se v Londýně nachází.


Londýn je totiž magickým odkazem Harryho Pottera přímo posetý. Nachází se tu spoustu filmových i knižních lokací, jako je nástupiště 9 a ¾, vchod do Příčné ulice, Ministerstva kouzel nebo Grimmauldovo náměstí 12. Kromě toho tu najdete i nespočet kouzelných obchůdků, filmová studia a mnoho dalšího!


Londýnská místa a momenty zároveň sloužila JK Rowling jako hlavní zdroj inspirace a proto se nedivte, že se i obyčejná procházka městem může proměnit v magické dobrodružství, a i nudná jízda autobusem se může stát nezapomenutelným zážitkem – to především díky tomu, že žádný londýnský řidič v sobě nezapře kousek Ernieho! :-)


A tak nyní upusťte uzdu fantazii a vstupte se mnou vstříc dobrodružství do vírů čar a kouzel na magických místech Londýnského světa!


 

1. Harry Potter – Warner Bros Studio Londýn


Své londýnské putování nemohu začít jinde než u filmových studií Warner Bros Studio London. Navštívit filmové ateliéry, kde se natáčelo všech osm dílů filmové ságy je povinnost a můj (snad největší) cestovatelský sen. Warner Bros Studios byly otevřeny v roce 2012 na ploše bývalého letiště. Jejich prohlídka Vám zabere zhruba 3,5 hodiny, které však utečou tak rychle, jako byste použili obraceč času.


Záměrně, zde nechci popisovat, co vše Vás ve Studiích čeká, protože moment překvapení je podle mě to nejlepší, co můžete zažít. Sama jsem se snažila nechat se co nejvíc překvapit, a ne nadarmo jsem zamačkávala slzu už při vstupu do vchodové restaurace. :-)



Jak se dostat z Londýna do Harry Potter Warner Bros Studio?


Vstupenky kupujte na oficiálních stránkách WBStudios. Nejzákladnější je vstupenka „StudioTour“, jejíž cena každý rok stoupá (v našem případě 2023 to bylo £51.50). I tolik let po otevření bývají vstupenky i dva měsíce dopředu vyprodané.


Cestujete-li hromadnou dopravou nejrychlejší spoj vyráží z centrálního vlakového nádraží Euston do stanice Watford Junction (spoj jezdí každých 20 minut a jízda trvá cca 30 min). Vstupenku na vlak jsme si nekupovali, všude jsme jezdili bezkontaktně. Od nádraží Watford Junction jsou následně vypravovány speciální polepené doubledeckery, jejichž zastávka se nachází přímo před nádražím (a které nemůžete minout). Vstup do autobusu se (už) neplatí a je součástí vstupenky, kterou musíte předložit před vstupem do busu.



2. Nádraží King's Cross a Nástupiště 9 a ¾


Nádraží King's Cross je jedno z nejikoničtějších míst, spojujících náš svět se světem čar a kouzel. Místo, které by žádný fanoušek, hledající ukryté nástupiště k Bradavickému expressu neměl minout. I z tohoto důvodu nádraží vytvořilo symbolické místo, ke kterému jsou všichni fandové vedeni. Nachází se na samotném konci vstupní haly. Můžete se tu vyfotit s vozíkem Platform 9 a ¾ (stejné vozíky jsou i ve WBStudios) a stojí tu i malý obchůdek se suvenýry.



A co skutečné Nástupiště 9 a ¾? Zde bohužel přichází dvě zklamání… Za prvé, reálné nástupiště 9 a 10 ve skutečnosti neexistuje a jako kulisa tak sloužil průchod mezi nástupišti 4 a 5, druhým zklamáním, je fakt, že bez platné jízdenky se k nástupištím vůbec nedostanete, i tak ale stojí za to King's Cross navštívit.



3. Nádraží St. Pancras a létající auto


Může to být trochu matoucí, ale jako skutečná venkovní kulisa pro nádraží King's Cross sloužila ve filmu hned vedle stojící budova nádraží / hotelu St Pancras. Je to právě to místo, odkud Harry a Ron v Tajemné komnatě odlétali létajícím Fordem Anglia poté, co se jim uzavřel vchod na nástupiště 9 a ¾.



4. Grimmauldovo náměstí 12 - ústředí Fénixova řádu


Musím přiznat, že většinu Harry Potter lokalit, které jsme v Londýně navštívili, obklopovaly vždy větší či menší (jasně rozpoznatelné) skupinky fanoušků. Jedinou výjimkou bylo Grimmauldovo náměstí 12, kde jsme se toho dne ocitli úplně sami.


Upřímně ale lituji obyvatele náměstí 23 Claremont Square, kde se neviditelný vchod do ústředí Fénixova řádu nachází, protože si dovedu představit, že si sem tu a tam nějaký zbloudilý turista dorazí vyfotit jejich fasádu. Ke Claremont Square se dá dojít pěšky (cca 12 min) z nádraží King's Cross.



5. Leadenhall Market, vstup do Příčné ulice


Leadenhall Market je nádherné místo samo o sobě. Jedná se o historickou budovu jedné z nejstarších viktoriánských tržnic v Londýně, která navíc ukrývá vzácný vchod do Děravého kotle odkud Harry a Hagrid v Kameni mudrců vstupují poprvé do Příčné ulice nakoupit kouzelné potřeby a učebnice do Bradavic.



Vchod do Děravého kotle se nachází ve dveřích oční kliniky v pasáží Bull's Head, kterou však majitel již nechal přemalovat na bílo. :-)



6. Charing Cross Road, skutečný vstup do Děravého kotle


Charing Cross Road není sice filmová lokalita, nýbrž místo, kde se podle knihy nachází skutečný vstup do Děravého kotle. Charing Cross je rušná mudlovská ulice, plná specializovaných knihkupectví, obchodů a divadel.


Přímo na Charing Cross Road se nachází mimo jiné hezký obchůdek House of Spells, specializující se na magické sbírky se symbolikou Harryho Pottera, Pána prstenů nebo Game of Thrones.



7. Cecil court aneb Příčná ulice v Londýně?


Přestože JK Rowling nikdy oficiálně nepotvrdila, která ulice byla skutečnou inspirací pro Příčnou ulici, řada fanoušků věří, že jím byla právě ulice Cecil nebo Goodwin’s court. Jedná se o dvě zapadlé uličky poblíž Charing Cross Road. Každá trošku jiná.


Cecil Court je historická ulička se starými olejovými lampami a zvláštními okultistickými butiky, obchody se starožitnostmi a starými antikvariáty. Budete-li si pozorně prohlížet výlohy jednotlivých obchůdků, narazíte tu na spoustu zajímavostí – od prvních podepsaných vydání Harryho Pottera po nejstarší esoterické knihkupectví v Londýně (Watkins Books).



8. Goodwin’s court, pasáž pro Borgina & Burkese


Goodwin’s court je zapadlejší a tajemnější ulička, připomínající spíše Obrtlou než Příčnou ulici. Hnědé cihlové fasády a vypouklá arkýřová okna jako by ukrývala obchod s předměty černé magie – Borgina & Burkese.



9. Palace Theatre a představení Prokleté dítě


Nacházíme se stále v londýnském West Endu, na křížení Charing Cross Road a Shaftesbury Ave, právě zde se nachází Divadlo Palace, které od roku 2016 hostí celosvětově známou a oceňovanou hru The Cursed Child.


Mimochodem Shaftesbury Ave, byla ulice, kam se ve filmu Relikvie smrti trio přemístilo, po útoku Smrtijedů na Fleuřinu a Billovi svatbu. Hermiona si totiž vzpomněla, že sem chodila s rodiči do divadla? Náhoda? :-)



Prokleté dítě jsem měla možnost shlédnout během mé loňské návštěvy NYC na Broadway, a přes veškeré výhrady, které k příběhu i ději mám, musím říct, že mě celé divadelní představení nakonec opravdu nadchlo, a tak pokud se i vy toužíte dozvědět, co se všechno odehrálo 19 let po skončení poslední knihy (v divadelním provedení), dejte tomu šanci.


Představení je sice trochu dražší, ale i v Londýně fungují oficiální last minute výprodeje, kde můžete na poslední chvíli zakoupit lístky na divadelní představení za super ceny. Více o naší návštěvě The Cursed Child zde.



10. Leicester Square – Harry na koštěti a největší Lego store


Náměstíčko Leicester Square se nachází jen jeden blok z ulice Charing Cross Road. Náměstí je hlavním centrem londýnského filmu. Nachází se zde několik největších londýnských kin, která každoročně hostí přední světové premiéry. I proto Leicester square ukrývá bronzové sochy nejznámějších postav anglického filmu vč. Batmana, Mr. Beana, medvídka Paddingtona nebo samotného Harryho Pottera :-)!



Na Leicester Square se nachází i největší obchod Lego na světě. Obchod vystavuje stavebnice inspirované londýnskými ikonami v čele s obřím Big Benem nebo červeným doubledeckerem. Scény z Harryho Pottera tu však nesmí chybět – kromě postav z Harryho Pottera tu najdete i Gringottovu banku, Příčnou ulici nebo draka. Připravte se však na ukrutnou frontu, která se zde tvoří už před otevíračkou!


11. House of Minalima v Soho


Pokud bych měla vypíchnout jen jeden kouzelný obchod, kam se vyplatí vyrazit za originálními suvenýry, vybrala bych jednoznačně MinaLimu. Dům MinaLima je totiž mnohem víc, než jen prostá prodejna suvenýrů. Ve skutečnosti se tu ukrývá i miniaturní muzeum s rekvizitami Harryho Pottera z pera grafických designérů Miny a Lima.



Právě oni mají totiž na svědomí ty nejikoničtější grafiky spojené s Harry Potterem. Vytvořili například bradavické dopisy, Pobertův plánek nebo články v Denním věštci, a to všechno je tu k vidění, navíc úplně zdarma :-).



12. Hamleys a Piccadilly Circus


Aby byla návštěva Soho kompletní, zbývá Vám ještě navštívit nejstarší hračkářství na světě – Hamleys, jehož největší pobočka se nachází právě zde, na Regent street. Tento sedmipatrový obchodní dům rozhodně není jenom pro děti, každé patro je tematicky laděné a nezapomíná se ani na Harryho, kterému je věnovaná sekce v přízemí.



Slavná nákupní ulice Regent následně ústí v náměstí Piccadilly odkud Harry, Ron a Hermiona v Relikviích smrti unikali před párem Smrtijedů. Noční atmosféra Piccadilly je nezaměnitelná, i proto se filmaři rozhodli scénu natočit právě tady (oproti Tottenham Court Road z knihy). Kavárnu, kde si trio následně objednalo kapučíno na Piccadilly nehledejte, jedná se o kompletní kulisu. 


13. Great Scotland Yard, vchod do Ministerstva kouzel


Whitehall a Great Scotland Yard jsou ulice, kde se nachází vchod do Ministerstva kouzel. Tyto ulice se objevily jak ve Fénixově řádu, tak v Relikviích smrti. Červenou telefonní budku ani veřejné záchodky tu však nenajdete :-).



Upřímně řečeno se ani nedivím, kdo by chtěl neustále odhánět bandu kouzelnických maníků od původního sídla policejní služby a ministerstva obrany. Great Scotland Yard se nachází jen 5 minut od Trafalgar square a Charing Cross Road.



14. Westminster station a vynalézaví mudlové!


Jen pár minut od vchodu do Ministerstva kouzel se nachází i stanice metra Westminster odkud Harry a pan Weasley cestovali ve Fénixově řádu k Ministerstvu kouzel. Každý si vzpomene na scénu, kde je pan Weasley fascinován naším mudlovským světem. „Vlaky? Podzemí? Vynalézaví mudlové!“



15. St Paul Cathedral a točité schodiště


Možná si lámete hlavu, zda je točité schodiště vedoucí do učebny Jasnovidectví profesorky Trelawneyové skutečné. Odpověď zní – Ano! A jeho kulisou není nic menšího než samotná katedrála svatého Pavla! S její návštěvou je to však trochu složitější. Vstup do katedrály totiž stojí neuvěřitelných £23 a ani tato vstupenka nestačí, abyste točité schodiště navštívili. To je totiž součástí organizovaných prohlídek Triofora, která stojí ještě 12,5 liber navrch.



16. Millenium Bridge – most, který zničili Smrtijedi


„Klátivý most“ nebo taky „Most Harryho Pottera“, tak se přezdívá modernímu visutému Millenium Bridge, který se proslavil tajuplnou a pochmurnou scénou šestého dílu Princ dvojí krve, kdy byl zničen několika siluetami létajících Smrtijedů.



17. Borough Market, aneb zadní vchod do Děravého kotle


Během naší návštěvy Borough Marketu (jedné z největších a nejstarších tržnic v Londýně) se tu sešlo snad celé město. Snad nikdy jsem neviděla tolik lidí pohromadě. Borough Market (konkrétně pak vchod do mexické restaurace Tacos El Pastor) přitom ve filmech sloužil jako zapadlý zadní vchod do Děravého kotle. Právě zde Harryho ve Vězni z Azkabanu vyhodil Záchranný autobus na chodník, aby tu Harry mohl najít útočiště a možná i ochutnat „lidožravou“ hrachovku. 



18. Noční Londýn a Let Fénixova řádu


Když v pátém díle stěhují členové Fénixova řádu Harryho ze Zobí ulice na Grimmauldovo náměstí, můžeme si užít krátkou scénu, kdy přísně řazená eskorta v čele s pošukem Moodym prolétá Londýnem. Během letu skupina přelétá nad Temží a míjí noční londýnská panoramata v čele s Tower Bridge a Westminsterským palácem.



19. Londýnská Zoo a „Sklo, které zmizelo“


Pavilon plazů v Londýnské Zoo je něco podobně ikonického jako Nádraží King's Cross. Je to místo, kde Harry poprvé promluví hadím jazykem s jedovatým hroznýšem královským. Scény se natáčely v Londýnské Zoo a dodnes je u filmového terária cedulka s upomínkou na první film z roku 2001. Jen už tu nesídlí hroznýš, ale černá mamba.

My jsme Zoo nenavštívili. Uvažujete-li o návštěvě vstupné je kolem £30, záleží na sezóně.


20. Hodiny lektvarů, jedovaté koktejly nebo noc v posteli s nebesy


Chcete-li se zapsat na lekci lektvarů, ochutnat dezerty ve tvaru jedovatých zákusků, pít koktejly z bublajících kotlíků nebo si vychutnat čarodějnický odpolední čaj? Tak můžete navštívit jedno z těchto míst v Londýně – Wizard Exploratorium nebo The Cauldron nabízí přesně tyto formy zážitků. Podle mého je to fakt už trochu moc, navíc úplně neskutečně předražené :-)!


- Wizard Exploratorium v Soho - https://www.wizardexploratorium.io/

- The Cauldron v Dalstonu - https://thecauldron.io/london


A čte-li tyto řádky někdo, kdo stále nemá dost a Galeony ho v kapse nepálí :-). Londýnský potterovský zážitek bude kompletní pouze po noci strávené v kouzelných komnatách hotelu Gregorian House. Ten totiž nabízí ubytování v pokojích inspirovaných bradavickými místnostmi. No a kdo by nechtěl usínat v posteli s nebesy…



Jsme na konci článku a já už jen doufám, že jsem na nic nezapomněla, a že si i vy stejně jako já (a o trochu míň už můj manžel, kterému bych zde chtěla seknout poklonu, za to že se mnou přes půl hodiny hledal vchod do Ministerstva kouzel) užijete kouzelné putování Londýnem! A máte-li další tipy na londýnská místa čar a kouzel, sem s nimi… :-)

logo KNT.png
bottom of page