top of page
  • Writer's pictureAndrea

Itinerář Soul, Jižní Korea: Co navštívit a vidět v Soulu za 3 dny!

Po dlouhých kovidových letech, a po měsících pečlivého plánování jsme se konečně dočkali – vrátili jsme se zpět do našeho milovaného Japonska! A jelikož naše cesta do finální destinace zahrnovala přestup v Soulu, rozhodli jsme se toho využít a naplánovali si 3 dny na poznávání korejského hlavního města. Soul si nás nakonec natolik získal, že se původně „obyčejný layover“ proměnil v jeden z největších zážitků celé asijské dovolené!


Jižní Korea - Soul: Co navštívit a vidět za 3 dny!


🕦 Termín: červen 2023
☀️ Počasí: jasno, vlhko 30 °C

Jižní Korea pro mě byla jedna velká neznámá, a tak očekávání, že se poprvé podívám do natolik vzdálené země a kultury byla veliká. Nadšení se mísilo s nervozitou, umocněnou vědomím, že jen 50 km od tohoto hypermoderního giganta se nachází záhadná Severní Korea, se kterou země po válce nikdy neuzavřela mírovou smlouvu, a tak jsou obě země de facto stále ve válečném stavu.


Soul byl v mých představách vždy reprezentován jako futuristické město, plné hypermoderních staveb a pokrokových technologií. Místo, kde snad i auta mají křídla a služby ovládají sci-fi roboti. Nikdy jsem si ale nepředstavovala tu všudypřítomnost přírody, zeleně a ze všech stran vzrůstajících hor, které město doslova obklopují a dodávají mu zvláštní punc síly a respektu.


Nejen přírodní scenérie, ale především skvělá kuchyně byla to, díky čemu si mě Soul nakonec natolik získal. Jakožto milovník pálivých chutí jsem si připadala v Koreji jako v gastronomickém ráji! A nebylo to jen pálivé kimchi nebo chilli pasta, co mi natolik učarovalo, ochutnávka pravého korejského BBQ se stala zážitkem číslo jedna, protože na tu hostinu plnou tak barevného jídla, že mě přecházel zrak, hodně dlouho nezapomenu!


A protože 3 dny nejsou mnoho, níže jsem sepsala náš soulský itinerář „krok za krokem“, aneb co vše se dá stihnout za tak omezený čas v neznámém světě:



Itinerář Soul, Jižní Korea: Co navštívit a vidět v Soulu za 3 dny!


Den 1


Den 2

Den 3


Další článek:
 

Den 1


Bukchon Hanok Village


O tom, že Soul není jen moderní město ze sci-fi filmu jsme se rozhodli přesvědčit hned první zastávkou v tradiční korejské vesnické čtvrti Bukchon Hanok Village ve středu města. Vesnička si stále uchovává svou 600 let starobylou tradici, která sahá až do období vládnoucí dynastie Joseon (Čoson). Skládá se ze změti malinkatých uliček proplétajících se mezi malebnými fasádami tradičních korejských domečků, tzv. hanoků ze dřeva, hlíny a kamene, které ukrývají autentické kavárničky a čajovny (najdete tu i mnoho možností ubytování).



Vstup: Zdarma. Bukchon Hanok village je rezidenční čtvrť, kde stále žije spoustu lidí. I z toho důvodu má vesnice otevírací dobu (10-17, neděle zavřeno). To platí i pro kavárny a restaurace, většina z nich otevírá až kolem 11 hodiny.



Pět královských paláců


Nemůžete opustit Soul, aniž byste nenavštívili alespoň jeden z 5 královských paláců jejichž jména si není možné zapamatovat, natož pak vyslovit. Všechny paláce (jmenovitě Gyeongbokgung, Changdeokgung, Changgyeonggung, Deoksugung a Gyeonghuigung… uff) pochází ze stejného období vlády královské dynastie Joseon (Čoson), i proto se pro obyčejného Evropana zdají být vzhledově téměř totožné, (omlouvám se všem znalcům korejských paláců :-) a tak postačí návštěva alespoň části z nich. My jsme stihli první 2 jmenované.



Gyeongbokgung – Palác zářného štěstí


Palác Gyeongbokgung je největší a nejstarší ze všech paláců a zároveň se nachází i nejblíže centru. Víc, než palác samotný vás ale pravděpodobně ohromí obrovský komplex plný malých pavilonků, lotosových jezírek s dřevěnými mosty, upravených záhonků z borovic, dokreslený mohutnými horami v pozadí.


Vstup: V úterý zavřeno. 9 - 17/18 hod (Podle roční doby). Vstup 3.000 ₩, oficiální web

Ceremoniál střídání stráží: Gwanghwamun Gate (hlavní brána) - každý den (kromě úterý) 10 a 14 hod.



Půjčení Hanboku


Nelze si nevšimnout, že oblast okolo paláců v centru města je přímo posetá půjčovnami tzv. Hanboků. Hanbok je tradiční korejský kroj, který po staletí nosili muži i ženy při zvláštních příležitostech. Přestože nejsem zrovna fanoušek podobných turistických lapů, nakonec mi to nedalo a do jedné z půjčoven jsem nakoukla. Obchůdek byl přímo posetý stovkami Hanboků v různých barvách a provedeních od těch tradičních po ty slavnostnější. Cena půjčení nebyla vysoká a když jsem navíc zjistila, že v Hanboku je vstup do všech paláců zdarma, bylo vymalováno.


Čert vem, že mi šaty byly krátké, nohy a špinavé tenisky mi z růžových zdobených šatů čouhaly jak dva majáky, a že jsem spíš, než jako korejská princezna vypadala jako česká princezna Jasněnka. Možnost procházet se celým palácovým komplexem v tradičním kroji byla zvláštně povznášející, jako bych cítila, že sem patřím. Kolem mě se navíc procházeli v krojích naprosto všichni, a tak exot byl spíš ten, kdo si nechal džíny. :-)


Cena: 2 hodiny -15.000 ₩ (250 Kč), účes 5.000 - 10.000 ₩ (100 Kč), půjčovnu jsem nenašla na google maps, ale nacházela se zhruba tady.



Tosokchon Samgyetang


Po návštěvě paláce jsme vyrazili do jedné z nejznámějších korejských restaurací servírujících údajně tu nejlepší (a nejzdravější) ženšenovou kuřecí polévku Samgye-tang. Rodinná restaurace se nachází jen pár minut od paláce a před jejím vchodem se vždy klikatí nekonečná fronta. Interiér restaurace je ale obrovský, takže fronta ubíhá rychle. Podle fotek jsem se toho jídla trochu bála:-), ale jde o celkem obyčejnou, jemnou kuřecí polévku s nádivkou z ženšenu, rýže a dýňových semínek, doplněnou o kimchi a další přílohy dle chuti. Cena jedné polévky je okolo 300 Kč a restaurace má i anglické menu, kde se dozvíte, nejen o historii restaurace a pokrmu, ale dostanete i návod, jak polévku správně jíst.



Gwanghwamun Square


Od restaurace Tosokchon Samgyetang jsme se vrátili k hlavní bráně paláce Gyeongbokgung, kde se nachází centrální soulské náměstí Gwanghwamun Square. Jde o rozhlehlé památeční místo, které začíná u první brány paláce a pokračuje dál až směrem k vodnímu kanálu Cheonggyecheon.



Uprostřed náměstí stojí dvě ikonické sochy reprezentující korejské národní hrdiny (krále Sejonga, který je autorem korejského písma a admirála Yi Sun-Sina, který vedl úspěšné námořní bitvy proti Japoncům v 16.století) rozmístěné v přesné linii s palácovým komplexem a mohutnou horou Bugaksan v pozadí. I když náměstí není primárním turistickým bodem, i kvůli té geometrické přesnosti a sochám tak jiným, než jsme v Evropě zvyklí na mě působilo jako pomyslná výkladní skříň města, ze které čišila pýcha i hrdost.



Kanál Cheonggyecheon


Vodní kanál Cheonggyecheon (v překladu čistý potok) je považován za nejúspěšnější architektonický počin moderního Soulu. Začíná malým vodopádem na druhém konci náměstí Gwanghwamun a line se dál 11 km centrem města až k soutoku s řekou Han (ústící do Žlutého moře).


Potok býval dříve naprostou ostudou města, kterému místní přezdívali „rakovina“. Kvůli obřímu znečištění byl potok v roce 1958 dokonce překryt dálnicí, která byla dále zastavěna dalšími průmyslovými budovami a továrnami.



Asi nikoho by tou dobou nenapadlo, že dnes po tolika letech se z místa stane oblíbená městská chlouba, plná zeleně a čistých vodních ploch ve kterých najdou osvěžení nejen místní obyvatelé ale i spousta ryb, ptáků a rostlin. Místo je ideální pro osvěžující večerní procházku, podél které narazíte na spoustu atrakcí, světelných výstav, fontánek a míst k posezení.



Čtvrť Myeong-dong


Večer už jsme vyrazili do naší hotelové čtvrti Myeong-dong, což je jedna z nejoblíbenějších nákupních čtvrtí v Soulu. Z ulic Myeong-dong nám přecházel zrak – miliony billboardů, barevných nápisů, stánků se suvenýry, sladkostmi, kosmetikou, oblečením i místními specialitami se na nás valili z každého rohu… Co nás tu ale bavilo ze všeho nejvíc bylo jídlo, neboť Myeong-dong je zároveň vyhlášená gastro čtvrt, která se každé odpoledne mění v obrovský pouliční trh s jídlem.



V Myeong-dong se nachází i největší koncentrace korejských BBQ restaurací a je naprosto vyloučené, abyste v Myeongdongu nenašli restauraci, kam zajít na BBQ – naopak v té záplavě blikajících restaurací s nekonečnými obrázky masa ve výlohách nebudete vědět, kam dřív skočit. A jelikož ochutnat pravé korejské BBQ byl jeden z mých největších gastro snů, dala jsem si na výběru dost záležet a musím přiznat, že realita ještě předčila moje očekávání!


Nakonec jsme v Myeong-dong navštívili dokonce 3 restaurace: dvě z nich se specializovaly na korejské BBQ: Wangbijib a Hanam Pig a jedna servírovala nudlovou korejskou polévku Kal-guksu. Více o návštěvě těchto restaurací jsem sepsala do článku zde.



Den 2


Changdeokgung – Palác nejvyšší ctnosti


Druhý den jsme navštívili další z pěti královských paláců, konkrétně Changdeokgung tzv. „Východní palác“. Tento palác byl postaven jako hlavní náhradník centrálního paláce a skutečně se i na několik let stal primární královskou rezidencí dynastie Joseon (Čoson).


Changdeokgung je o něco menší než centrální palác a zároveň působí i mnohem klidnějším dojmem. Během naší návštěvy tu bylo i mnohem méně návštěvníků, a možná i proto se mi tento palác líbil o něco víc než hlavní.



Nejvýznamnější součástí paláce je tzv. Tajná zahrada, pojmenovaná „Huwon“ (=tajemství), neboť vstup do ní byl všem obyčejným smrtelníkům zakázán a patřil vždy jen královské rodině. Ani dnes není možné spatřit její krásy „jen tak“, a vstup do zahrady je možný jen v rámci prohlídky s průvodcem, která probíhá několikrát za den a trvá zhruba 90 minut.


Vstup: V pondělí zavřeno. 9 - 17:30/18:30 hod (Podle roční doby). Vstup 3.000 ₩ oficiální web

Prohlídka Tajné Zahrady: 5.000 ₩, 90 min (angličtina, korejština, japonština, čínština), dle rozvrhu



Jongmyo shrine


Jen pár minut pěšky od paláce Changdeokgung se nachází vstup do nejposvátnějšího místa v celém městě (a pravděpodobně i v celé Jižní Koreji) – do svatyně Jongmyo. Jongmyo je nejstarší dochovaná konfuciánská svatyně zasvěcená duším zesnulých králů a královen dynastie Joseon.


Za vlády této dynastie totiž Korea následovala ideologii konfucianismu, podle které po smrti dochází k oddělení těla i ducha, a tak zatímco těla zesnulých králů jsou pochována na různých místech v celé Koreji, jejich duše si našly cestu právě sem do svatyně Jongmyo, kde žijí dodnes v dokonalé harmonii s běžným životem.


Komplex se skládá z několika budov, které protkávají chodníky zvlášť vyhrazené pro obyčejné smrtelníky a zvlášť pro duše zesnulých. Vy si tak musíte dát dobry pozor, kam šlapete, abyste některou z nich nevylekali!



Areál svatyně je jedno z nejpůsobivějších míst, které jsme během své návštěvy Soulu navštívili a určitě doporučuji se sem podívat!


Vstup: V úterý zavřeno. 9 - 17:30/18:30 hod (Podle roční doby). Vstup 1.000 ₩. Kromě sobot je jedinou možností prohlídka s průvodcem, 1 hod. Komentované prohlídky v angličtině jsou v 10, 12, 14, 16 (jinak dle rozvrhu).



Čtvrť Insa-Dong


Od svatyně Jongmyo jsme pokračovali dál do čtvrti Insadong aniž bychom věděli, že se jedná o jednu z hlavních turistických atrakcí. Cílem prohlídky byla návštěva populární hovínkové kavárny Ddong cafe, která je známá tím, že vše servíruje do hrníčků ve tvaru záchodu.


Návštěva kavárny nakonec byla docela zklamání, avšak plně to vynahradila prohlídka čtvrti Insa-Dong, spojující prvky korejského smyslu pro řád a čistotu s něčím co bych nazvala jako chaos na vietnamské tržnici. Celá čtvrť byla posetá různými obchůdky, které nabízely vše, na co si vzpomenete. Bez problémů tu narazíte i na krásné módní kousky za ceny okolo 100 Kč, které sice není možné vyzkoušet, ale za tu cenu? :-)



Jogyesa temple


Kromě 5 královských paláců se v Soulu nachází i několik významných buddhistických chrámů a svatyní. Fascinující je, že většina z nich se nachází přímo uprostřed pulzujícího velkoměsta, avšak ocitnete-li se v jednom z nich, pocítíte obrovský příval úcty a klidu.


My jsme navštívili dva z nich – Jogyesa a Bonguensa, přičemž prvně jmenovaný se nachází v naprostém srdci města, přímo uprostřed té nejrušnější čtvrti, nedaleko Insang-dong. Chrám Jogyesa je hlavní chrám korejského buddhismu (řádu Jogye) a jeho hlavní síň je největší chrámovou budovou ve městě. Během naší návštěvy zrovna v hlavní síni probíhala modlitba, takže se nesmělo fotografovat.


Nejvíce nás ale zaujalo obrovské množství luceren, které visely v celém areálu a vytvářely tak doslova barevné nebe. Při pohledu z dálky jsme zjistili, že lucerny nejsou rozmístěny náhodně, protože dohromady tvoří různá slova, či obrazce. Středobodem areálu je pak prastará čínská „bílá“ borovice – jedná se o přírodní památku starou 500 let.


Vstup: zdarma, otevřeno 24/7



Čtvrť Gang-nam


Po prohlídce Jogyesa jsme vyrazili metrem do čtvrti Gang-nam, která se nachází na druhém břehu řeky Han. Cestou jsme trochu zabloudili a po pár zastávkách zjistili, že jedeme na druhou stranu, a tak nezbývalo než se vrátit zpět. Druhý pokus už byl naštěstí úspěšný, a tak jsme téměř po hodině cesty metrem dorazili do Gang-namu, čtvrti, kterou proslavil celosvětový korejský hit Gang-nam style, který má dnes téměř 5 miliard shlédnutí.


Čtvrť Gang-nam je nejluxusnější nákupní a obchodní čtvrť Soulu. Přezdívá se jí Beverly Hills v Jižní Koreji, a to především protože tu žijí korejské celebrity, bohatí businessmani, nachází se tu nejdražší obchody, restaurace, ale i nejlepší kliniky plastické chirurgie (na kterou Korejci nedají dopustit).


Gangnam-Daero


My jsme objevování Gang-namu začali na jednom z nejrušnějších nákupních bulvárů Gangnam-Daero, kde se přímo mezi luxusními mrakodrapy a skleněnými výlohami nachází místo, které by tu čekal málokdo. Přímo na hlavní nákupní třídě, hned vedle jednoho z mnoha nablyštěných obchodů se totiž nachází úzký kamenný vchod se zapadlými dveřmi ozdobený starými olejovými lampičkami, do kterého když vstoupíte, rázem se ocitnete na druhém konci zeměkoule!



Právě tady se totiž nachází neskutečně autentická česká hospoda Na zdraví, kde potkáte skutečné Korejce, pochutnávat si nejen na svíčkové se šesti, ale i na nefalšované točené plzeňské dvanáctce! A ačkoli vše působí neskutečně autenticky, je to fakt kulturní šok, který se jen tak nevidí. Objednáváme si točenou plzeň a místní specialitu Kozla se skořicí (ano skutečně, to je nefalšovaná místní lahůdka) a nevěříme vlastním očím! :-)



COEX Mall a Starfield Library

Omámeni chutí domova pokračujeme dál na zastávku Bonguensa, kde se přímo ve stanici metra nachází vchod do největšího pozemního nákupního centra v Asii – COEX Mall. V Coex se kromě stovek obchodů a restaurací nachází i obří akvárium, koncertní sál, ale i designová veřejná knihovna Starfield Library s více než 50 000 knihami, které jsou v policích naskládány tak, aby vytvářely různé tematické obrázky.



Gangnam Statue


Přímo před jedním z venkovních vchodů do COEX Mall se nachází i jedna z nejnavštěvovanějších atrakcí Gang-namu – obrovská socha dvou zlatých rukou, symbolizující taneční pohyb písně Gangnam style. Song i videoklip je samozřejmě promítán na vedle stojící obrazovce, a tak je těžké odolat a nepřipojit se ke skupince turistů, kteří se tu, každý ve svém stylu, snaží napodobit jezdecký pohyb jednoho z nejznámějších tanců v historii.



Bonguensa temple


Stačí přejít jen jednu hlavní ulici od COEX Mall a ocitnete se v jednom z nejstarších buddhistických chrámů v Soulu. Chrám Bonguensa je trochu překvapivě umístěn mezi parkovištěm a obřím nákupním komplexem přímo v srdci luxusního Gang-namu, ale ani toto umístění mu neubírá až na překvapivě klidné a intimní atmosféře.



Stejně jako Jogyesa je chrám obklopen záplavou papírových luceren, ale i spoustou zvláštních barevných soch, symbolizujících především různé výjevy z přírody, zvířata a náboženské motivy. Ze všeho nejpůsobivější však je 28 metrů vysoká kamenná socha Buddhy (tzv. Maitreyi), nacházející se na samotném vrcholu chrámového komplexu, který jakoby s klidem shlížel na před ním se rozprostírající město.


Vstup: zdarma, otevřeno 5-21:00 každý den



Den 3


Namsan mountain Park


Na poslední den jsme si naplánovali výstup na horu Namsan, která se nachází neobvykle situovaná přímo v samotném centru města, a nabízí tak nádherné panoramatické výhledy na město a další hory které ho obklopují. Namsan není jen hora, ale i největší městský park, na jejíž vrchol vede několik turistických tras.



My jsme nakonec k výstupu na horu využili možnost kyvadlového autobusu Namsan Shuttle Bus (No. 01), který zastavuje na několika zastávkách ve městě a doveze vás skoro až na vrchol hory. Cena jedné jízdy je s T-Money card 1100 Won (ani ne 20 Kč).



Hlavním turistickým lákadlem, které se nachází na vrcholu 237 m vysoké hory, je ikonický vysílač N Seoul Tower, který zároveň slouží jako vyhlídková plošina. Původně jsme plánovali vyhlídku (která se nachází ve výšce 480 m) navštívit, bylo nám však jasné, že kvůli hustému letnímu oparu, který se během celého našeho výletu snášel nízko nad městem, nebudou výhledy na město ideální.



I proto jsme nakonec vyhlídku nenavštívili (vstup 21 000 ₩ - cca 350 Kč) a vychutnávali si pohledy, které nabízely větší či menší vyhlídky rozmístěné mezi stromy na vrcholu hory. A musím přiznat, že i přes hustou mlhu, která halila město, byly výhledy do městské džungle obklopené horami impozantní, a i díky nim zůstane v mé hlavě při vzpomínce na Soul trochu toho tajemství ukrytého v mlhavém oparu...



A to už bylo z naší první návštěvy Soulu všechno! A i když to byla krátká návštěva musím přiznat, že přes mírnou počáteční nervozitu, nás Soul velmi příjemně překvapil. A ptáte-li se, na co budu vzpomínat ze všeho nejvíc! Neváhám ani vteřinu a jednoznačně odpovídám – JÍDLO! Protože to neskutečné korejské BBQ, to je něco, na co budu vzpomínat ještě hodně a hodně dlouho! No a pak taky ta nádherná příroda a mohutné hory, neboť to je dle mého to, co dělá ze Soulu tu skutečnou "Duši" Korejské republiky!



1,342 views2 comments
logo KNT.png
bottom of page