top of page
  • Writer's pictureAndrea

Japonsko na vlastní pěst - 2 přehledné itineráře a tipy z našich cest

Japonsko: Tipy na výlet a top místa, co vidět a navštívit (upd. 2023)


Japonsko je úžasná země plná neskutečných kontrastů, ve které si to své najde opravdu každý! My jsme měli tu čest, tuto zemi navštívit již dvakrát, a proto níže přikládám naše dva itineráře a tipy na naše oblíbená místa, den po dni, kilometr po kilometru :-)


Itinerář 1: rok 2023 - Japonsko za 10 dní


🕦 Termín: 25. června – 5. července 2023
☀️ Počasí: převážně jasno, vlhko, vydatné krátkodobé deště, teplota okolo 30 °C

Rok se sešel s rokem, a tak se stalo, že jsme se po celých 4 letech vrátili zpět do našeho milovaného Japonska. Oproti minulé návštěvě, která se nesla v duchu zběsilého cestování a poznávání těch největších měst a nejdůležitějších míst, jsme tentokrát chtěli Japonsko poznat trochu jinak a o něco klidněji a zároveň jsme chtěli, aby náš výlet snoubil, jak poznávání starých měst a tradic, tak hektický svět moderního velkoměsta.


Letošní návštěvu Japonska jsme naplánovali na 10 dní (s 3denní zastávkou v Soulu) a do země vycházejícího slunce jsme cestovali na přelomu června a července, tedy v období, které Japonci označují jako období dešťů – Tsuju. Na déšť jsme byli připravení, ale nakonec nám z 10 dnů pršelo pouze 2 dny a často šlo jen o vydatné krátké slejváky. Obecně byly letní dny teplé a vlhké a teplota se držela okolo 30 stupňů. Výhodou byly i levnější ceny ubytování a obecně i méně turistů.



1.– 2. den – Kyoto (upd. 2023)



Město Kyoto patří mezi kulturně nejbohatší města na světě a zůstává také jako jedna z ukázek starého a tradičního Japonska. I z těchto důvodů je to místo, kam jsme se vrátili, neboť jsme ho minule jen krátce „naťukli“ a litovali, že jsme mu nevěnovali více času. Proto jsme se tu tentokrát ubytovali na 2 noci a ve článku zde přikládám seznam míst, která jsme navštívili.



3. den – noc v budhistickém chrámu na posvátné hoře Koyasan


Hora Koya je jedna z nejposvátnějších hor v Japonsku, neboť zde roku 816 založil mnich Kúkai centrum japonské buddhistické školy Shigon. A právě noc strávená v tomto odlehlém chrámovém městě, v jednom ze zdejších mnišských klášterů byla něco, na co jsme se těšili snad ze všeho nejvíc. Více o naší cestě a noci na magické hoře ve článku zde.


4. – 6. den – Tokyo


Tokyo je další z míst, kam jsme se po 4 letech vrátili a nemohli jsme uvěřit, kolik se toho za pár let změnilo. Tokyo je v neustálém pohybu, a tak co platilo včera, už pravděpodobně neplatí dnes. A i když rušné Tokyo možná není nejkrásnější město na světě, pro nás je určitě jedno z těch nejvíc fascinujících.


7. den – výlet k hoře Fuji a přesun do Kanazawy


Přiznávám se, že možnost spatřit a pozorovat horu Fuji byl pro mě jeden z nejmagičtějších zážitků z celého Japonska, neboť její síla je opravdu neskutečná. Já mám pro horu Fuji prostě slabost a v mém srdci má zvláštní místo, i proto jsme letos udělali vše pro to, abychom ji alespoň na chvíli mohli znovu zblízka spatřit a vyrazili k ní na jednodenní výlet.


8. den – Kanazawa


Návštěva Kanazawy byla pro nás velkým překvapením a jedním z nejhezčích zážitků z celého Japonska vůbec. Tady jsme konečně měli pocit, že jsme navštívili místo, do kterého se otiskla veškerá japonská tradice a historie, přesně tak jak jsme si ji představovali. Více o návštěvě gejšských a samurajských čtvrtí a nádherných japonských zahrad v Kanazawě ve článku zde.




9. den – výlet do horské vesničky Shirakawa-go


Shirakawa go je odlehlá oblast ukrytá v údolí vysokých japonských alp, ve které se nachází staré farmářské vesničky s tradičními domečky se špičatými doškovými střechami. My jsme sem vyrazili na jednodenní výlet z Kanazawy a rozhodně nelitujeme – více o tomto výletu ve článku tady.



10. den – návrat z Kanazawy do Tokya a odjezd


Itinerář 2: rok 2019 - Japonsko za 16 dní


🕦 Termín: 26. března - 12. dubna 2019
☀️ Počasí: převážně jasno, 10 - 15 °C

V roce 2019 jsme navštívili Japonsko poprvé. Naplánovali jsme si tu celkem 16 dní, kdy jsme procestovali téměř všechna významná města největšího ostrova Honšú a celkem překonali neuvěřitelných 3500 km. Do Japonska jsme cestovali na přelomu března a dubna, tedy v období, kdy se Japonsko promění do několika odstínů růžové, neboť zde začínají kvést sakury.


Cestu jsme si rozdělili na dvě hlavní části. Tokijskou a Ósackou, kdy se tato města stala výchozími body pro cestování do dalších větších měst.


Pro samotné Tokyo jsme si vyčlenili dohromady 8 dní, během kterých jsme podnikli několik výletů do blíže položených míst, jako byla hora Fuji, Nikkó, Nagano a Kamakura. Na samotné Tokyo jsme tak měli skoro celé 4 dny, což bylo také skvělé, protože aklimatizovat se v 38 milionovém velkoměstě, dá maličko zabrat :-). Během přesunu z Tokya do Ósaky, jsme si navíc udělali jedno-noční zastávku v Jokohamě, kde jsme si vychutnali východ slunce v nejvýše položeném hotelu v Japonsku Yokohama Landmark Tower. Odtud jsme další den cestovali dál směrem na jih, do zmiňované Ósaky, kde nás čekalo dalších 7 dní objevování regionu Kansai a Chúgoku v čele s městy jako Hirošima, Kjóto, Nara a Himeji.



Den 1 – 3: Tokyo


Tokyo se stalo výchozím bodem první části našeho japonského dobrodružství. Ubytovali jsme se tu na 8 dní a podnikli jsme odsud několik výletů (Nikkó, Hora Fuji, Nagano, Kamakura). Na samotné Tokyo jsme si pak vyčlenili 4 dny. Ačkoli jsme se na cestu do Tokia řádně připravili, nastudovali si průvodce, shlédli několik cestopisů, videí, načetli si články, samotné Tokyo nás stejně naprosto dostalo! Více můj článek 10 + 1 typů co nevynechat v Tokyu!



Den 4: Nikkó


Asi 130 km, tedy přibližně 2hodiny vlakem z Tokya leží místo, které byste při svém japonském putování neměli minout – Nikkó, jedno z neposvátnějších, nejtajuplnějších a na velké množství budhistických a šintoistických chrámů nejbohatší místo v celém Japonsku. Nikkó je naprosto neuvěřitelná oáza klidu, která na Vás přímo dýchá spirituální atmosférou a je to jedno z těch míst, které se Vám prostě zapíše pod kůži. Více o Nikkó zde.



Den 5: Hora Fuji


Nejvyšší hora Japonska – sopka Fuji se svojí nezaměnitelnou siluetou, majestátně tyčící se uprostřed rovinaté krajiny patří k nejposvátnějším symbolům celého Japonska. Když jsem horu Fuji poprvé zblízka spatřila, nemohla jsem doslova popadnout dech. Přesně v ten moment jsem pochopila, proč tu horu Japonci (a všichni ostatní) tak obdivují. Její síla je opravdu neskutečná a jen těžko se dá slovy popsat. Více o výletě k posvátné hoře Fuji zde.


Den 6: Nagano, Park sněžných opic


Když jsme chladného březnového rána vystoupili na naganském nádraží a v hlavní hale vzhlíželi k pěti olympijským kruhům s označením NAGANO 1998, nemohli jsme zabránit vítězoslavnému pocitu, který se námi v tu chvíli prohnal. Cíl naší cesty však bylo něco jiného – Park Jigokudani neboli "pekelné údolí". Domov rodinky japonských makaků červenolících, nejseverněji žijících primátů na světě. Více o návštěvě Pekelného údolí nedaleko Nagana zde.


Den 7: Tokyo Dóme


Japonsko je známé především jako země světově proslulých bojových sportů, jako je sumó, karate nebo judo. Během naší návštěvy ovšem probíhal turnaj v jiném Japonci neméně milovanému sportu – baseballu, a tak jsme vyrazili do domova nejoblíbenějšího tokijského týmu Yomiuri Giants a spojili jsme tak dva zážitky v jeden. O jednom z nejsilnějších zážitků z celého Tokya v článku zde.




Den 8: Kamakura


Kamakura je ideální místo pro jednodenní výlet z Tokya, protože se nachází zhruba 50 km jihovýchodně od centra města. Kamakura je residenční chrámové město u moře upomínající éru samurajů. Kamakurské památky jsou roztroušené v širokém okolí hlavního nádraží a asi tou nejznámější atrakcí je kolosální bronzový Daibucu neboli velký Buddha. Socha je vysoká 11 metrů a pochází z roku 1252, jedná se o jedno z nejfotografovanějších míst v celém Japonsku.


Den 9: Yokohama


Yokohama je největší přístav v zemi, historicky spojující Západní kultury s čínskou a japonskou tradicí a pokud hledáte tradiční Japonsko, tak v multikulturní a moderní Jokohamě ho nenajdete. My jsme využili návštěvy města při cestě z Tokya do Ósaky a ubytovali se zde na jednu noc v nejvýše položeném hotelu v Japonsku Yokohama Royal Park Hotelu kde jsme si vychutnali východ slunce přímo z postele v 60. patře. Více zde.



Den 10: Ósaka


Ósaka se stala naším domovem na 7 dní v druhé části výletu, a kromě objevování města jsme odsud podnikli několik výletů do nedaleko položených měst: Hirošima, Kjóto, Nara a Himeji. Ósaka je město, které má rozhodně co nabídnout. Pyšní označením gurmánské velmoci s bohatou nabídkou nočního života a zároveň se zde nachází největší zábavní park Universal Citywalk Ósaka v čele s Magickým světem Harryho Pottera. Více o návštěvě ósaky v článku zde.


Den 11: Hirošima a Mijadžima


Pokud cestujete do Japonska poprvé, neměli byste vynechat návštěvu Parku Míru ve městě Hirošima, který můžete snadno spojit s výletem na ostrov Mijadžima k nejslavnější japonské plující bráně torii. My jsme prohlídku těchto dvou míst spojili do jednoho dne, což se dá bez problémů stihnout. Upozorňuji však, že návštěva Hirošimi je fakt silný emoční zážitek, který můžou slabší povahy (jako jsem třeba já:) vstřebávat fakt dlouho. Více o návštěvě těchto dvou míst zde.


Den 12: Ósaka, den druhý


Den 13: Kjóto


Město Kjóto je tou nejkrásnější ukázkou starého a tradičního Japonska. S více než tisícovkou budhistických chrámů a stovkami šintoistických svatyní patří mezi kulturně nejbohatší města na světě. Tajuplné gejši, japonské čajové obřady, mnišské rituály, bambusový háj a tisíce bran torii na hoře Inari, to vše poznáte ve článku zde.


Den 14: Himeji


Hrad Himeji, neboli "Hrad bílé volavky" je zázrak sám o sobě. Když navíc v jeho okolí rozkvetou sakury, stane se pohled na něj jedním z nejpůsobivějších z celého Japonska. Město Himeji, kde se hrad nachází bylo během druhé světové války téměř srovnáno se zemí. Je tak naprosto neuvěřitelné, že jediné co zůstalo stát, byla právě pevnost s hradem a to i přesto, že přímo do jeho útrob byla seslána ničivá bomba, jako jedna z mála však právě tato nevybuchla.


Den 15: Nara


Nara byla historicky prvním stálým hlavním městem Japonska, tomu odpovídá i množství památek, chrámů a svatyní, které jsou dokonce starší než v samotném Kjótu. Nejvýznamnější a dech beroucí památkou je obří socha 15m Velkého Buddhy nacházející se uvnitř chrámu Todaidži. Chrám je jednou z největších dřevěných staveb na světě. Nara je také domovem více než 1200 jelenů sika, jejichž přidrzlé loudání něčeho k snědku se stane jednou z hlavních atrakcí výletu do Nary.


Den 16: Ósaka – Tokyo návrat

Poslední den nás čekal návrat do Tokya odkud letěl náš zpáteční let. Měli jsme celý den a tak jsme si ho celý užili na našich nejoblíbenějších místech v Tokyu. Japonsko je prostě úžasná země a nemůžeme se dočkat, jestli se tam ještě někdy podíváme! :-)



Další článek:





1,810 views0 comments
logo KNT.png
bottom of page