top of page
  • Writer's pictureAndrea

Japonsko. Vše, na co byste se měli připravit při první návštěvě!

Průvodce a tipy na cestu - Poprvé v Japonsku | Zajímavosti, praktické tipy a itineráře.



Tipy na cestu – Japonsko


Japonsko je země třeskutých kontrastů, šokujících kulturních odlišností a nepochopitelných zvyklostí. Díky své izolovanosti a odlišnému historickému vývoji zde vždy bude co objevovat, a i proto jsem se rozhodla sepsat tento článek, ve kterém se pokusím shrnout, na co je potřeba se připravit při první návštěvě země vycházejícího slunce, i když už teď vím, že dát dohromady všechno je téměř nadlidský výkon. Tak jdeme na to! 



10 kulturních šoků při cestě do Japonska


Sepsat list 10 kulturních šoků je trošku jako hodit jehlu do kupky sena :-). Japonsko vás totiž bude fascinovat každou vteřinou a na každém kroku, i proto jsem se spíše zaměřila na takové japonské vychytávky a maličkosti, které jsou na jednu stranu úsměvné, na druhou vám ale pobyt v Japonsku zpříjemní natolik, že na ně budete ještě dlouho vzpomínat a věřte mi, že jejich jedinečnost naplno doceníte hlavně po návratu zpátky domů.


  1. Cestování vyladěné do posledního detailu a nikdy se zpožděním – jedna z věcí, která mě na Japonsku fascinuje skoro ze všeho nejvíc je přesnost, rychlost a pohodlí japonských vlaků (a hromadné dopravy obecně). Jen pro zajímavost, v minulém roce bylo průměrné zpoždění shinkazenů společnosti JR central okolo 54 vteřin. A pak že to nejde! :-)

  2. Hi-tech toalety – Japonské toalety mají tolik tlačítek i funkcí, že by se za ně nemusel stydět ani nejstarší model iPhonů. Nechybí jim různé vodní proudy, masáže, trysky, hudba, vyhřívání a tak dále… Co mě na nich ale baví a fascinuje nejvíc je jejich neskutečná čistota, a to ať navštívíte-li ten na hotelu, na nádraží či ve vlaku!

  3. Plastová jídla – další japonskou vychytávkou jsou tzv. plastová jídla (sampuru – neboli vzorek), jedná se o přesné repliky pokrmů, které většina restaurací vystavuje před vchodem ve vitríně. Fabriky na plastová jídla jsou jedním z největších businessů v Japonsku, aby taky ne, každá restaurace má vlastní originály, které nechává 1:1 odlít dle vlastních pokrmů, aby měli zákazníci co nejreálnější představu o tom, co restaurace servíruje.

  4. Automaty na každém rohu – není to možná až tak šokující, ale prodejní automaty najdete v Japonsku skutečně všude. Japonci na nich oceňují hlavně pohodlí - automaty totiž fungují non stop, jsou rychlé, jednoduché a spolehlivé. I jejich nabídka je široká, nejedná se pouze o vychlazené nápojové automaty nýbrž stroje mají v nabídce i horké nápoje, polévky, ale třeba i deštníky, dámské prádlo nebo vejce a rýži.

  5. Japonci milují fronty – věřte tomu nebo ne, stání ve frontě je jedna z běžných japonských zvyklostí a součást kultury. Úhledné fronty se tvoří všude, jak před přijíždějícími vlaky v dopravní špičce, tak před restauracemi nebo obchody s nějakou novinkou. Japonci berou systém řazení do front zcela vážně, a předbíhání považují za vrchol neslušnosti.

  6. Úklony – jedna z věcí, na kterou si v Japonsku rychle zvyknete jsou i všudypřítomné úklony, neboť klanět se vám budou všichni a všude :-). Úklona je totiž nejen forma pozdravu, ale i forma omluvy, prosby nebo poděkování.

  7. Japonská pohostinnost a obětavost (princip Omotenashi) – je něco s čím se setkáte především ve službách, obsluhující jsou vždy zdvořilí a snaží se Vám všemožně pomoci. Nám například jedna paní v kavárně odmítla prodat balenou vodu, protože naproti v supermarketu byla o něco levnější. Obsluha Vám zkrátka splní, co vám na očích vidí, a to vám ani nemusí rozumět 

  8. Gajin komplex – Protiklad Omotenashi? Ba naopak! Jedno souvisí s druhým víc, než se na první pohled může zdát! Často se vám totiž může stát, že vás obsluha v restauraci odmítne obsloužit a s překříženýma rukama vás vyžene ven z restaurace. Nejedná se však o výraz neslušnosti, nýbrž o obavu, že kvůli neznalosti jazyka vás nebudou schopni obsloužit na 100 % a vy tak nedostanete ten nejlepší servis. Gajin = cizinec, odtud „gajin komplex“.

  9. Žádné zpropitné – Stoprocentní poskytnutí služby je samozřejmost, nikoli něco, co by vyžadovalo odměnu, a už vůbec né finanční! Proto se v Japonsku nikdy nedává žádné zpropitné!

  10. Časté vyzouvání – a nakonec jedna malá nepříjemnost… Zouvání! Připravte se na to, protože vás to čeká poměrně často! A to jak v kavárnách, na ubytování, při vstupu do svatyní apod. Je to i jeden z důvodů, proč snad všichni Japonci nosí o dvě čísla větší boty, nemluvě o tom, že japonské číslování bot není stejné jako u nás, nýbrž boty se prodávají jednoduše ve velikostech S, M, L. Prostě buď potřebujete velké, střední anebo malé, to dá rozum!



Před cestou do Japonska


Vízum


Česká republika má s Japonskem bezvízový styk, což znamená, že za účelem turismu (nepřesahující 90 dnů) není nutné vyřizovat víza a můžete tak cestovat pouze na platný pas. Doba platnosti pasu není určena, měla by však pokrýt celkovou dobu pobytu v zemi včetně cesty zpět.


Zásuvky v Japonsku


Japonsko používá jiný typ zásuvek, proto se bez cestovního adaptéru v Japonsku neobejdete. V zemi se používají zástrčky typu A a B (avšak převažuje typ A), poznáte je podle dvou plochých kolíků.


Internet, Wifi v Japonsku


Především v Tokyu, Ósace a dalších velkých městech je to s internetem podobné jako jinde. Public wifi je dostupná v hotelech, na stanicích hromadné dopravy, ve spoustě restauracích a kavárnách. Obecně lze však říct, že přístupných wifi bodů je v Japonsku méně než jinde ve světě, a to obzvlášť v menších městech, kde může být hledání bezplatné wifi trochu problém.


I z toho důvodu můžeme všema 10 doporučit zapůjčení tzv. Pocket Wifi, se kterou nemusíte řešit ani hledání veřejné wifi, poplatky za roaming, či zakoupení cizích SIM karet. Kapesní wifi je malé přenosné zařízení, které funguje jako přenosná wifi (se signálem 4G), díky kterému máte neomezený internet kdekoliv, kdykoliv a na kolika zařízení chcete.


Určitě doporučujeme vyřídit si již před odjezdem do Japonska a sjednat si vyzvednutí (i vrácení) přímo na letišti. V Japonsku funguje několik společností a ceny jsou různé, zpravidla se ale pohybují kolem 4$ na den. My jsme zatím vyzkoušeli zapůjčení wifi u společnosti Wifi Wireless (to je společnost č.1 v Japonsku, bývá často dopředu vyprodaná) a Wifi. Vše fungovalo bez problému.



Doprava, jak cestovat po Japonsku?


Cestování po Japonsku je neskutečně pohodlné a spolehlivé. Díky do detailu vyladěnému dopravnímu systému a nejrychlejším shinkansenům, uhánějícím průměrnou rychlostí kolem 250km/h můžete vyhrávat závod s časem každý den, a téměř každé větší město v Japonsku je dostupné v rámci jednodenního výletu.



Pořízení JR passu


Plánujete-li hodně cestovat, určitě zvažte pořízení tzv. JR passu. Jde o speciální pas, který vás opravňuje k neomezenému cestování na linkách japonských železnic JR, po dobu 7, 14 nebo 21 dní. Linky JR provozují jak dálkové spoje mezi městy (tedy shinkanseny i jiné typy vlaků), ale i řadu lokálních spojů ve městech (tedy lokální vlaky, trajekty, autobusy a podobně)


JR pass je dostupný pouze pro cizince a zakoupit ho můžete jen mimo Japonsko, nejdříve 3 měsíce před vstupem do země. Po příjezdu do Japonska je pak nutná jeho aktivace na jednom z těchto míst, kde vám poukázku vymění za skutečný pas, který bude platit od jasně stanoveného data.



Nově JRpass spustil webové stránky jrpass.com. Kde si po zakoupení a aktivaci pasu můžete vytvořit účet a jednoduše vyhledávat jednotlivé spoje a dělat si na ně online rezervace. Což se vyplatí především na většinu dálkových spojů, hlavně shinkansenů, bez rezerace se totiž může stát, že vlak bude již obsazený.


JR pass se vztahuje na všechny typy shinkansenů, kromě momentálně nejrychlejších verzí Nozomi a Mizuno!


V říjnu 2023 dochází k poměrně razantnímu zdražení JR passů a proto pečlivě zvažte, zda se Vám to vyplatí. Berte však na vědomí, že jedna dálková cesta shinkansenem vyjde cca na 3 tisíce korun.


Vyhledávač spojů


Můžete využít jak Google, Apple mapy nebo vyhledávač hyperdia.com, za nás byla ale nejlepší aplikace Japan Official Travel App, která nabízí asi nejpřehlednější vyhledávač spojení.



Ekiben


Při cestování po Japonsku také nezapomeňte na bentó neboli Ekiben! Jedná se o tradiční box s jídlem, který se prodává na vlakových nádražích po celém Japonsku a který cestující mohou jíst ve vlaku, zejména na dlouhých cestách. Slovo ekiben je kombinací japonských slov eki, což znamená ‚stanice‘, a bento, neboli japonský obědový box. Každé větší město má své vlastní, tradiční bentó, které symbolizuje místo, kde se prodává.



Výběr termínu, kdy vyrazit do Japonska?


Každá roční doba sebou přináší trochu jinou tvář Japonska. Nejkrásnější a turisty nejoblíbenější období je jaro, kdy v Japonsku rozkvétají sakury, tedy především od konce března do poloviny dubna. I zde se samozřejmě liší, kdy rozkvetou sakury na jihu ostrova oproti severu, Japonci, ale tuto skutečnost pečlivě monitorují, a tak již od začátku roku můžete sledovat předběžné předpovědi aktuální situace.



V květnu si dejte pozor na tzv. „Golden week“, japonský svátek, který trvá celý týden a během kterého se téměř všichni Japonci vydávají cestovat po své zemi. V tomto týdnu jdou i ceny ubytování strmě vzhůru a památky se plní davy lidí. Přesné datum „Golden week“ se každý rok mění, je tedy třeba si předem zkontrolovat.


V období června a července panuje v Japonsku období dešťů Tsuju. (neboli švestkový déšť, neboť je to doba, kdy dozrávají švestky). My jsme v tomto období do Japonska cestovali a na déšť jsme byli připravení, ale nakonec nám z 10 dnů pršelo pouze 2 dny a často šlo jen o vydatné krátké slejváky. Výhodou byly i levější ceny a málo turistů.


Léto v Japonsku je obecně velmi horké, vlhké a teplota se drží nad 30 stupni. Japonci jsou zároveň hodně striktní co se týče dodržování termínů, a tak například většina pláží v Japonsku je otevřená pouze během tzv. plážové sezóny. Stejně je to i s výstupy na horu Fuji, které jsou možné pouze mezi 1.7.–10.9. Mimo sezónu sice lézt na horu nebo plavat v moři můžete, ale všechno kolem vás je zavřené a je to i dost neslušné a jednoduše řečeno „proti pravidlům“.



Podzim je zase příjemnější období pro cestování, teplota klesá a listí se zbarví. Počasí můžou narušovat pouze časté podzimní tajfuny. Zimy jsou velmi chladné a mokré, na horách vrcholí lyžařská sezóna, ale všude jinde je levněji a málo lidí.


Peníze a hotovost


Japonský jen ¥ (JPY, v Japonsku 円) je hlavní měnovou jednotkou v Japonsku, přičemž kurz je docela vysoký, neboť koruna se rovná více než 6násobku Jenů. (15 Kč = 100 Yen)


Hotovost


Navzdory své vyspělosti je Japonsko jedna ze zemí, kde se vždy vyplatí mít s sebou hotovost, neboť Japonci stále ctí tradici papírových peněz. Proto si určitě před cestou do Japonska vyměňte peníze, protože na místě to už může být trochu problém. Hotovost využijete jak v menších restauracích, na trzích, ve stáncích s jídlem, tak třeba i v dopravě.


Rezervace a fronty v Japonsku


V Japonsku obecně moc nefunguje systém rezervací (a to jak do restaurací, nebo pro vstup do většiny muzeí nebo památek). Běžný Japonec si mnohem častěji stoupne do fronty, než by si udělal rezervaci, neboť jak jsem již psala výše, všudypřítomné fronty jsou součástí japonské kultury, stejně jako třeba úklony nebo jezení hůlkami.


Často se tak před restauracemi setkáte nejen s frontou, ale i s tzv. pořadníkem, do kterého se zapíšete a podle toho vás obsluha vyvolá. Během letošní návštěvy Japonska nás však překvapilo, že tyto papírové pořadníky začaly velmi často nahrazovat automaty s pořadovými čísly. Prostě naťukáte počet lidí, vyjede Vám lísteček a počkáte, kdy se na obrazovce nad Vámi ukáže vaše číslo.



Jídlo v Japonsku


Než se začnu rozplývat nad výjimečností japonské kuchyně, ráda bych uvedla na pravou míru jednu velmi důležitou věc. Tou věcí, je fakt, že Japonci, a především jejich chuťové buňky, jsou skutečně stavěné na úplně jiný typ potravy, než jsme zvyklý my, tady v Evropě, což může mít za následek, že se Vaše vysněná návštěva Japonska, vmžiku změní z očekávaných gastronomických orgií v pořádnou chuťovou katastrofu!


To se nám tak trochu přihodilo během naší minulé návštěvy Japonska, kdy hlavně ta syrová vajíčka, koňské maso nebo kuřecí kůže na špejli, různé typy sushi s rybíma očičkama nebo takové, které chutnalo jako křída na tabuli a v neposlední řadě samozřejmě ty rybí nebo fazolové bonbony, způsobily to, že jsme nejeden večer v Japonsku se studem a největším sebezapřením googlovali, kde je nejbližší mekáč.


I proto jsme si letos řekli, tak takhle teda NE! A na pečlivé přípravě, jsme si dali fakt záležet, a tak abyste nevalili oči jako tenkrát my, níže přikládám pár tipů, kde to fakt stálo za to:


7eleven, Lawson, FamiliMart – tyto obchůdky se smíšeným zbožím nabízí téměř vše, na co si vzpomenete (od deštníků, drogerie, přes alkohol nebo cigarety). To hlavní je, ale jejich nabídka jídla. Najdete tu různé druhy sushi (onigiry), smažená kuřata, skvělé sandwiche (bez kůrky!), instantní rameny, japonské dezerty, a to vše za super ceny. Japonský 7eleven je za mě úplně nejvíc!


Sushiro, Kura Sushi – síť sushi restaurací s jezdícím pásem, které se nachází na několika místech po celém Japonsku. Cena talířku sushi je okolo 130-200 ¥ (takže cca 20-30 Kč). Můžeme doporučit všema 20!


Ramen Ichiran – síť skvělých a neformálních ramen restaurací, rovněž nacházejících se ve velkých městech.


Více o skvělém jídle v Japonsku v jednotlivých článcích:


Sportovní události v Japonsku


Sumó


Japonsko je známé především jako země bojových sportů, jako je sumó, karate nebo judo. Národním sportem je v Japonsku první jmenované sumó, které je s dvoutisíciletou tradicí jedním z nejstarších japonských sportů vůbec.


Šest hlavních turnajů (Honbasho) se koná každý rok v hlavních japonských městech: v Tokyu (3x do roka – 15 dní v lednu, květnu a září) Ósace (březen), Nagoje (červenec) a Fukuoce (listopad). Vstupenky se dají zakoupit na oficiální stránce japonského sportu. Mimo sezónu můžete navštívit oficiální tréninky, jiné exhibice a další akce pořádané asociací sumo – jejich výpis najdete zde.


Baseball


Druhý, Japonci neméně milovaný sport je baseball. Že Vám to nejde příliš dohromady? Nám také ne, ale až do chvíle, kdy jsme vyrazili na první baseballový zápas. Baseballová sezona začíná v březnu a trvá až do konce října a hraje se prakticky v každém větším městě. Lístky kupujte na oficiálních stránkách jednotlivých týmů. Více: https://npb.jp/eng/



Jazyková Bariéra


Vzhledem k tomu, že jsme během našeho výletu cestovali hlavně po turistických destinacích a po větších městech, neměli jsme problém se domluvit. Japonci, kteří alespoň trošičku umí mluvit anglicky, mluví rádi a jsou velmi ochotní a nápomocní. Setkali jsme se i s tím, že si pán během hovoru doběhl pro tablet, jen aby nám pomocí Google překladače přeložil, co se nám snažil sdělit, a podobných situací, kdy se nám Japonci snažili jakýmkoli způsobem pomoci jsme zažili mraky :-) a bylo to opravdu hrozně překvapující a milé :-). Zároveň ale, během návštěvy Japonska určitě narazíte na spoustu míst nebo restaurací, kde už před vstupem visí cedule "NO foreigners", to jsou místa, kam se sluší nechodit, je to zkrátka nezdvořilé a předejdete tak trapným a nepříjemným situacím.

2 itineráře po Japonsku - Co vidět?


Japonsko je země, kterou jsme si neskutečně zamilovali. Když jsme ho v roce 2019 navštívili poprvé, věděli jsme, bude-li možnost, určitě se sem rádi vrátíme. Tak se taky stalo a v roce 2023 jsme si naplánovali druhou návštěvu. Proto přikládám odkaz na naše dva itineráře a tipy na oblíbená místa den po dni.





logo KNT.png
bottom of page