top of page
  • Writer's pictureAndrea

Kanazawa: TOP 10 míst, která musíte vidět v Kanazawě

Město samurajů a gejš Kanazawa, Japonsko | Tipy jak cestovat, kde se ubytovat a co vidět v Kanazawě



🕦 Termín: červenec 2023
☀️ Počasí: 30 °C, slunečno

Poslední dny našeho japonského putování jsme vyrazili do oblasti zvané Hokuriku. Hokuriku se nachází asi 300 km severozápadně od Tokya, podél pobřeží Japonského moře. Region je charakterizován vysokými horami, tuhými zimami a starými zemědělskými usedlostmi protkanými starými poštovními cestami a rýžovými políčky.


Cílem naší cesty bylo město Kanazawa, kterému se také přezdívá „Malé Kyoto“ a to především díky zachovalé architektuře, reprezentované tradičními čtvrtěmi gejš, samurajů a nádhernými japonskými zahradami. Na rozdíl od Kyota, je však Kanazawa mnohem menší a klidnější. Během naší návštěvy tu bylo skutečně málo turistů, a tak jsme si konečně mohli vychutnat tu natolik vytouženou atmosféru tradičního Japonska, a ne jednou jsme měli pocit, jako bychom se vrátili v čase…

 

Jak cestovat do Kanazawy?


Do Kanazawy jsme cestovali z Tokya, odkud pravidelně vyráží shinkanzeny linky JR Hokuriku a cesta trvá od 2,5 – 3 hodiny. Na tento vlak se vztahuje JR pass.


Měli jsme štěstí, neboť jsme z uhánějícího vlaku, na chvíli mohli sledovat siluetu hory Fuji, která se vykreslovala v dálce za Tokyem a ten pohled je skutečně jeden z nejkrásnějších v Japonsku.



Jak cestovat po Kanazawě?


Kanazawa je menší město, takže se dá celkem pohodlně projít pěšky. Všechny hlavní památky a atrakce jsou soustředěny v centru města kolem Kanazawského hradu a jeho zahrad.


Občas se ale vyplatí využít hromadnou dopravu a stejně jako v Kyotu je nejlepším způsobem dopravy autobus. Doprava po městě je zajišťována dvěma dopravci – Kanazawa Loop Bus a Linky JR autobusů, oba dopravci jezdí ve smyčce, každých pár minut v obou směrech. Na linky JR můžete využít JR pass, avšak tyto autobusy jezdí pouze 1-3x za hodinu. Kanazawa Loop Bus jezdí každých 15 minut, avšak nevztahuje se na něj JR pass - cena jedné jízdy je 200¥ (30 Kč), jednodenní pas stojí 600¥ (90 Kč)



Top 10 míst, která vidět v Kanazawě za 2 dny


Návštěva Kanazawy předčila naše očekávání, a to hned v několika směrech. Měli jsme pocit, že jsme skutečně navštívili místo, do kterého se otiskla veškerá japonská tradice a historie, přesně tak jak jsme si ji představovali. A na rozdíl od Kyota, kde jsme staré Japonsko poznali, tady jsme ho skutečně prožili. Během 2 dnů jsme stihli navštívit vše od samurajských čtvrtí a residencí, přes jednu z nejkrásnějších zahrad v Japonsku po ochutnávku čaje v tradiční gejšské čajovně, a to všechno navíc bez davů turistů. Níže přikládám krátký itinerář míst, která stojí za to navštívit!


1. Hlavní nádraží Kanazawa


Většina výletů do Kanazawy začíná na hlavním vlakovém nádraží, kam přijíždí i shinkanseny z Tokya. Stanice Kanazawa bývá často označována za jedno z nejhezčích vlakových nádraží na světě, a to především díky rafinovanému spojení tradice a moderny oslavující kanazawská řemesla a umění. Hlavní dřevěná brána Tsuzumi-mon je navržena tak, aby připomínala bránu torii, přičemž propletené dřevo odkazuje na struny tradičních japonských bubnů Tsuzumi.



2. Samurajská čtvrť Naga-Machi District


Kanazawa má pověst „samurajského města“ protože právě zde během feudální vlády Edo žily bohaté samurajské rodiny a klany. Řada samurajských residencí se zachovala dodnes a je soustředěna na jednom místě v malinkaté "samurajské" čtvrti, protkané vodními kanály Naga-Machi.



3. Samurajská residence Nomura-ke


Ve čtvrti Naga Machi se nachází spousta muzeí a čajoven, tou nejvýznamnější atrakcí je ale samurajská residence klanu Nomura, což byla jedna z nejmocnějších samurajských rodin období Edo. Vila Nomura-ke vystavuje vzácné artefakty ze samurajské éry, nejkrásnější jsou ale samotné interiéry domu, a především jeho miniaturní japonská zahrádka s dřevěnou verandou a rybníčkem plným zlatých kaprů Koi.



V horním patře se navíc nachází čajovna, kde si můžete vychutnat vyšlehanou matchu a tradiční japonské cukroví (wagashi), v soukromí pokoje s výhledem do zahrádky, což byl pro mě jeden z nejmagičtějších zážitků z Kanazawy :-).


Vstup: každý den 8:30 - 17:30 (v zimě do 16:30, o svátcích zavřeno), vstupné 550¥ (85 Kč), čaj 200¥


4. Kanazawský hrad a jeho zahrady


V samotném centru města se nachází obrovský hradní komplex, kde do konce období Edo sídlil druhý nejbohatší japonský klan Maedo. Původní hrad během staletí několikrát vyhořel, a tak dodnes na jeho pozemcích probíhá rozsáhlá rekonstrukce, která by po svém dokončení měla představit hrad a jeho zahrady tak, jak vypadali za vlády Maedo.


Vstup: zdarma, 7 - 18 (léto), 8 - 17 (zima), otevřeno každý den



5. Zahrada Kenroku-en


Nejimpozantnější součástí hradního areálu je přilehlá zahrada Kenroku-en(svou rozlohou spíše park), jež je považována za jednu ze tří nejkrásnějších zahrad v Japonsku, neboť splňuje všech 6 prvků, které musí splňovat dokonalá zahrada (prostornost, klid, posvátnost, krásné výhledy, vodní zdroje a umělost – reprezentovanou mosty, lucernami, pagodami apod.). V zahradě se nachází na 12.000 stromů, umělých kopečků, skalek, rybníčků a fontánek nachází se tu ale i maličké restaurace a čajovny.



Hlavním symbolem zahrady je „dvounohá“ kamenná lucerna Kotoji Toro, která se nachází na břehu rybníka Kasumiga-ike, kousek od ní najdete i dřevěnou čajovnu s posezením, kde jsme si dali malý oběd – polévku se soba nudlemi a byla vážně skvělá – navíc ten klid, a ty výhledy, kdyby tak šel na chvíli zastavit čas :-)


Vstup: otevřeno každý den 7-18 (léto), 8-17 (zima), 320¥ (50 Kč), občas nabízí i brzké ranní vstupy zdarma (cca od 4 hod.)



6. Čtvrť gejš Higashi-chaya


Kanazawa přečkala 2. světovou válku bez úhony, a i díky tomu se zde dochovaly 3 staré gejšské čtvrti, které jsou charakteristické tradičními dřevěnými domky protkanými vodními kanály, dlážděnými uličkami a původním pouličním osvětlením. Tou nejhezčí a největší z nich je Higashi chaya (chaya znamená čajovna).


Otevírací doba: většina čajoven i obchůdků zavírá kolem 17 hod.



7. Starobylá čajovna Shima


My jsme do Higashi chaya dorazili po 16 hodině, tak tak abychom ještě stihli návštěvu jedné ze dvou původních starobylých gejšských čajoven (Shima, Kaikaró), které dávají možnost nahlédnout do tajů gejšského života spolu s ochutnávkou čaje prostřednictvím malého čajového obřadu. Musím říct, že interiéry starého domu a celá atmosféra dokreslená intimním zvukem loutny a vůní čaje byla pro mě pomyslným vrcholem návštěvy Kanazawy.


Vstup: Shima 9:30 - 17:30 (v našem případě ale zavírali už v 17), 500¥ (75 Kč), čajový obřad 600¥ (90 Kč)



Bylo krátce po 18 a všechny obchůdky, muzea i kavárničky byly už zavřené a my se dál tiše procházeli uličkami Higashi-chaya, které zely prázdnotou. Když se z jednoho rohu vynořily dvě postavy oděné v kimonu a s vyčesanými vlasy. Starší z nich působila vznešeně a přísně a mladší za ní tiše cupitala v dřevěných sandálcích. Byly tak tiché a nenápadné, že by je člověk skoro přehlédl a než jsem se stačila vzpamatovat už beze slova vplouvaly do přistaveného taxi...



Samozřejmě, netuším, jestli jsem toho večera spatřila skutečnou gejšu, ale ráda bych tomu věřila :-). Dodnes je totiž Higashi chaya jedinou čtvrtí (mimo Kyoto), kde stále žijí a pracují gejši – údajně jich tu žije kolem 50, takže pravděpodobnost je malá, nikoli však nulová :-).



8. Nishi-Chaya


Nishi Chaya je další ze tří gejšských čtvrtí v Kanazawě, nachází se na východní straně města kousek za řekou Sai. Je mnohem menší než Higashi a spíše, než o čtvrť se jedná o jednu ulici, kde se nachází pár malých čajoven, restaurací a muzeum Nishi Chaya Shiryokan.



9. Food Court v obchodním centru Forus


Ukázalo se, že najít cenově dostupnou a zároveň otevřenou restauraci v Kanazawě není úplně jednoduchá záležitost. (My jsme Kanazawu navštívili v pondělí a úterý a řada restaurací byla zavřená.) I proto jsme nakonec oba večery vyrazili do 6. patra obchodního centra Forus, které se nachází ihned naproti východu z vlakové stanice Kanazawa a najdete tu spoustu japonských (i nejaponských) restaurací.



Všechny mají navíc ve vitrínách vystavené plastové verze pokrmů, které servírují, takže není těžké vybrat, kam vyrazit :-). My jsme navštívili Kaiten sushi restauraci s jezdícím pásem MoriMori a tonkatsu restauraci Tomikinton – obě byly super!



10. Výlet do Shiragawa-go


Centrum Kanazawy se dalo celkem pohodlně projít za jeden den, proto jsme druhý den jsme vyrazili na výlet do historické vesničky Shirakawa. Více o výletu do této farmářské vesnice jsem sepsala do článku zde.



Návštěva Kanazawy byla pro nás velkým překvapením a jedním z nejhezčích zážitků z celého Japonska vůbec, neboť její atmosféra nám představila skutečně uvěřitelný příběh o tom, jak asi vypadalo původní a tradiční Japonsko před mnoha a mnoha lety. Navíc, přestože je Kanazawa právem považována za „Malé Kyoto“, zůstává stále trochu stranou od davů turistů. Naprostým vrcholem pro mě byla návštěva gejšské čtvrti, a především jedné ze starobylých gejšských čajoven – Shima, protože aniž bych kdy bývala velkým fanouškem gejš, mám při vzpomínce na Kanazawu neutuchající touhu zapálit vonnou tyčinku, uvařit si čaj a pustit si Gejšu.... :-) 



Další články:

logo KNT.png
bottom of page