top of page
  • Writer's pictureAndrea

Kam na jídlo v Kodani: naše tipy na restaurace a kavárny


Jídlo a káva je něco na co jsme se do Kodaně hrozně těšili. Hlavní město Dánska se totiž pomalu (ale jistě:) stává jednou z nejpopulárnějších gastro destinací v Evropě, což dokládá i fakt, že se každoročně umisťuje na vrcholu žebříčku Michelinských restaurací. My jsme během 3 dnů v severské metropoli několik podniků navštívili, i proto jsem se rozhodla věnovat kodaňské gastro scéně samostatný článek.


Má to však jeden háček! A to jsou ceny! Jídlo, stejně tak jako všechno ostatní je totiž v Kodani extrémně drahé! Což znamená, že i levnější a cenově dostupnější restaurace jsou poměrně velkým zásahem do peněženky. Ve skutečnosti totiž dánské ceny připomínají naše české, problém je ale v tom, že vše je potřeba vynásobit 3x! Takže pro srovnání: za pivo v restauraci zaplatíte okolo 70 DKK, káva stojí v průměru 50 DKK, typický chlebíček Smørrebrød stojí cca 60 DKK a oběd v průměrné restauraci stojí asi 150 DKK – tak a teď vše krát 3! :-)


☕ Kam na kávu v Kodani?


Pokud jde o kávu, jste v Kodani na správné adrese :-). Pití kávy je v celé Skandinávii součástí kulturního dědictví a káva se tu pije po litrech. Na rozdíl od rychlého italského espresa, se v Dánsku káva pije pomalu. Typický „lavor“ filtrované severské kávy vyžaduje čas, a to jak na přípravu, tak na samotné vychutnání. A k delšímu posezení vybízí i zdejší útulné kavárny, které vytváří příjemný úkryt před chladným severským počasím.


Original Coffee – je síť několika kaváren v Kodani, podávajících kávu z místní pražírny v kodaňské čtvrti Østerbro. Nejstarší a nejhezčí pobočka je v nejvyšším patře obchodního centra Illum, kde si kromě kávy můžete vychutnat panoramatický výhled na ulici Strøget a náměstí Amagertorv.



The Coffee Factory – malá, místní kavárna v srdci města, kousek od Nyhavn, na kterou jsme narazili náhodou, ale která si mě získala svým útulným a pohodlným interiérem.



Arrebro – malá uvolněná kavárna ve čtvrti Nørrebro s výhledem na pruhované prostranství Superkilen. Nejlepší káva, kterou jsme v Kodani ochutnali. Byla tak dobrá, že jsme si jejich zrna, původem z dánského ostrova Fyn, museli koupit i domů.



Další kavárny, které jsme už nestihli navštívit :-) Coffee Collective, Prolog Coffee


🌭 Kam na jídlo v Kodani?


DØP - Den Økologiske Pølsemand – Možná vás to překvapí, ale párek v rohlíku je skutečně jedna z nejtypičtějších "specialit" dánské kuchyně. Kodaň je stánky s Hot Dogy přímo posetá. Chcete-li jeden ochutnat (a fakt byste měli), skočte do vyhlášeného DØP, který v překladu znamená „Muž s bio klobásami“ a neuděláte chybu Cena párku: cca 40 – 50 DKK



Domhusets Smørrebrød (v překladu chleba s máslem) – kromě párku v rohlíku je samozřejmě nejvyhlášenější dánskou pochoutkou (a národním jídlem) otevřený sendvič Smørrebrød. Jendá se o plátek žitného chleba s oblohou ve všech možných variantách (s rybou, šunkou, pomazánkou, zeleninou či masem a omáčkou). My se je vydali ochutnat do „také away“ podniku v centru Kodaně Domhusets. Mají jedny z nejlepších a nejlevnějších v Kodani. Cena za chlebík: 28 – 60 DKK



Grød – populární síť restaurací zaměřených na ovesnou kaši na všechny možné způsoby. Ráno zpravidla servírují sladké varianty s řadou polev a ovocných kombinací. Později se nabídka rozšíří i o další pokrmy jako jsou rizota nebo různé slané bowly. Cena za jednu cca 69 – 99 DKK



Gasoline Grill – Pokud dostanete chuť na burger, určitě byste neměli vynechat legendární Gasoline Grill, který servíruje jeden z nejlepších 27 burgerů na světě (Bloombergs, 2017). Úplně nejkouzelnější je jejich první pobočka, kterou otevřeli na místě zrekonstruované staré čerpací pumpy přímo uprostřed centra města. Nenechte se odradit frontou, která tu je prakticky vždy a zároveň nečekejte moc dlouho, Gasoline Grill totiž nemá otevírací dobu, zavírá v momentě, kdy prodá poslední burger! Cena burgeru cca 80 DKK



GAO DumplingsHong Kong v Kodani, tak by se dala popsat tato síť knedlíčkových restaurací. My jsme navštívili tu v Blågårdsgade a byli jsme fakt nadšení. Jak interiérem restaurace, tak chutí knedlíčku, které navíc nebyly drahé. Vybrat si můžete ze všech možných příchutí se zeleninou nebo masem. 6 ks = 60 DKK



Slurp Ramen Joint – pobyt na severu by nebyl úplný bez porce teplého ramenu. Slurp Ramen Joint je moderní, neformální a minimalistická restaurace v japonském stylu a se psem ve znaku. Všechny suroviny, které v Slurp ochutnáte pochází buď z Japonska nebo z Dánska. Cena Ramenu cca 130 DKK



Hello Pasta – tuto nově otevřenou mini pasta restauraci jsme navštívili poslední večer v Kodani, kdy jsme hledali nějakou „levnější“ variantu Itálie. Hello Pasta se nachází přímo v centru, jedná se o rafinovaně umístěnou miniaturní restauraci, je to v podstatě jen jedna místnost ve stylu vintage fast foodu s velkým oknem a barem okolo celé stěny, vtipně umístěná nad kadeřnickým salonem. Místo, které přesně splnilo naše očekávání na pohodovou večeři. Porce cca 100 DKK.



Restaurant Barr – Jelikož jsme do Dánska cestovali poprvé, chtěli jsme poznat i něco víc z místní moderní kuchyně. Nakonec volba padla na nově otevřenou restauraci Barr, jejíž interiér se nachází v budově starého námořního skladiště, tedy na místě, kde původně sídlila legendární restaurace Noma. Proč legendární? Noma je totiž restaurace, která byla dokonce 5x vyhodnocena žebříčkem Michelin jako nejlepší restaurace na světě. No a Restaurace Barr je její sesterská pobočka, klasifikovaná jako mnohem přístupnější, přátelštější a dostupnější verze.


Vše jsme si řádně propočítali, udělali rezervaci a vyrazili vstříc gastro zážitkům. Očekávání byla vysoká. Interiér restaurace byl příjemný, personál milý, a tak jsme se nemohli dočkat co ochutnáme. Předkrmy byly ještě v pořádku, avšak první rozpaky se dostavily hned s prvním chodem a pokračovaly i s dezertem. Místní „retro“ specialita vepřový řízek s kapustou a socialistickou křenovou pěnou nás úplně neuchvátila, a lepší nebyla ani borůvková zmrzlina utopená v láku olivového oleje. V rozpacích jsme se litovali a přemýšleli, zda jsme to prostě jenom nepochopili, nebo zdali jen nejsme typ zákazníků těchto restaurací, asi obojí. :-)


Když pak došlo na placení, ne jednou jsme si vzpomněli na slova našeho oblíbeného Zdeňka Pohlreicha, který už tenkrát tvrdil, že v zážitkových restauracích se zážitek dostaví pouze při placení :-D. A měl pravdu. Slibuju, že příště už svého muže skutečně poslechnu a místo těchto mých gastro pokusů, půjdeme radši na hamburgera! :-)




logo KNT.png
bottom of page