top of page
  • Writer's pictureAndrea

Kjóto, co vidět za 2 dny? Itinerář a tipy na výlet

Itinerář Kyoto, Japonsko + tipy jak cestovat, kde se ubytovat a kam na jídlo! (upd. 2023)



🕦 Termín: červen 2023
☁️ Počasí: 30 °C, dusno, zataženo, déšť

Rok se sešel s rokem, a tak se stalo, že jsme se po celých 4 letech vrátili zpět do našeho milovaného Japonska. A jedna ze zastávek, která nesměla v našem letošním itineráři chybět byla i návštěva Kyota. Místa, které jsme během minulého putování, jen krátce „naťukli“ a které jsme měli v hlavně snad ode dne, kdy jsme Kyoto opustili. A jelikož jsme před 4 roky návštěvou Kyota náš výlet uzavírali, tentokrát jsme si ho naplánovali hned na začátek, abychom měli co možná nejvíc síly (a trpělivosti:) na to poznávat toto jedinečné místo. Pamatovali jsme totiž, že právě únava a snad největší turistické šílenství zapříčinilo to, že jsme si Kyoto tenkrát neužili tak, jak jsme chtěli…



 

Doprava – Jak cestovat po Kyotu?


Cestování po Kyotu je jedno z nejkomplikovanějších v Japonsku. Na rozdíl od téměř všech velkých japonských měst jsou nejrychlejším (a často i jediným možným) způsobem dopravy autobusy, jejichž zastávky se nachází blízko všech významných kyotských památek.


Ihned po příjezdu do Kyota jsme si na nádraží vyzvedli mapku autobusových linek Kyoto City Bus a k přepravě po městě jsme tak využívali zelených linkových autobusů tohoto dopravce. Cestování místními autobusy je zároveň docela hektické, což obzvlášť pocítíte za situace, kdy se nacházíte na konci přeplněného autobusu a potřebujete vystoupit. Do autobusů se totiž nastupuje pouze zadními dveřmi a vychází se předními, takže nejen, že se musíte doslova „procpat“ k východu, celou situaci ještě ztěžuje fakt, že řidič kontroluje jízdenky a přijímá platby, což plynulosti provozu zrovna nepřidá .


Když si ale na tento systém trochu zvyknete, a podaří se vám jakž takž zorientovat na mapě, dá se vše celkem bez problémů zvládnout. Cena celodenního lístku Kyoto One Day Bus Card je 700 ¥ (cca 100 Kč) a jednorázově jízda stojí 230 ¥ (v tomto případě se platí hotově u řidiče). Na Kyoto city bus se bohužel nevztahuje JR pass. A bacha, všechny zastávky jsou na znamení!


Je tu ale i pár míst, které můžete navštívit vlakem (a vztahuje se na ně JR pass), například linka JR Nara Line je ideální pro návštěvu Fushimi Inari (zastávka Inari), a linka JR Sagano Line pro náštěvu bambusového háje Arashiyama (zastávka Saga Arashiyama)


Ubytování – Kde se ubytovat?


Obvykle tipy na ubytování moc nesdílím, ale tentokrát musím udělat výjimku, protože ubytování v Kyotu naprosto předčilo naše očekávání. Luck You Kyoto totiž není pouze ubytování, ale zároveň i takový malinkatý architektonický skvost, neboť je celé do detailu navržené podle starobylé architektonické tradice zvané Machiya (v Kyotu Kyo-Machiya). Machiya jsou v podstatě staré tradiční městské domy ze dřeva, které existují v Japonsku už více než tisíc let a jejich architektura je součástí nejcennějšího japonského kulturního dědictví.


Lucky you Kyoto splňuje prvky Machiya do posledního detailu, a to jak zvenku tak zevnitř. Kromě pokojíků s futonovými postelemi a posuvnými dřevěnými okenicemi se tu nachází i maličká společenská místnost s dřevěnými stolečky, tzv. obývací pokoj se zvýšenou podlahou s tatami a ve vnitrobloku ukrytá kouzelná japonská zahrádka. K dispozici tu máte nejen tradiční oblečení (včetně dřeváků), ale i skvělou japonskou snídani a kávu a čaj po celý den.



K tomu všemu nás fascinovala i neskutečná pohostinnost. Ihned při příchodu jsme dostali na uvítanou zelený japonský čaj s tradičními zákusky z místní cukrárny a nemohli jsme uvěřit svým očím, když si personál ihned po příchodu vyžádal naše cestovní kufry a naprosto bez ostyšně nám je začal leštit od držáku až po kolečka. Stejně tak když jsme druhého dne dorazili totálně promočení, po jednom z vydatných kyotských deštíků a paní ihned naběhla a už už nám do bot vsouvala vysoušeče, abychom za pár minut měli boty suché jakoby venku ani nekáplo.


A za toto všechno jsme zaplatili 3 000 Kč na dvě noci pro dvě osoby se snídaní (přes booking.com), čemuž dodnes nemůžu uvěřit, a tímto vřele doporučuji všem, protože ačkoli se jednalo pouze o „přespání“ vzpomínám na to jako na jedno z nejkrásnějších míst v Kyotu :-)!



Itinerář Kyoto, co navštívit za 2 dny?


Město Kyoto zůstává jednou z nejkrásnějších ukázek starého a tradičního Japonska. S více než tisícovkou budhistických chrámů a stovkami šintoistických patří mezi kulturně nejbohatší města na světě a jeho historický význam dokládá i fakt, že v minulosti Kjóto po více než tisíc let plnilo funkci hlavního města a zažilo tak vrcholný rozkvět tradiční japonské kultury, pod kterou si většina z nás představí čajové obřady, tajuplné gejši nebo zenové japonské zahrady a meditace.


Přestože historie a tradice číhá v Kyotu téměř na každém rohu, je třeba ale počítat i s tím, že se jedná o 1,5 milionovou metropoli plnou rušného městského života i hustých dopravních a turistických špiček. I kvůli častým požárům ve středové části města je dnes centrum spíše moderní betonová džungle a ty nejkrásnější památky se nachází rozseté na zalesněných kopcích, které centrum obklopují. Z toho vyplývá, že většina památek se nachází poměrně daleko od sebe, a tak je potřeba dobře plánovat a počítat s tím, že i samotné přesuny po městě zaberou dost času.


A jelikož jsme po naší minulé návštěvě Kyota nejednou litovali, že jsme mu nevěnovali více času, tentokrát jsme se tu ubytovali na 2 noci a níže přikládám seznam míst, která jsme navštívili.


  1. Večerní procházka čtvrtí Gion – Most Shijoo a řeka Kamogawa, kanál Shirakawa, ulice Hanamikoji a divadlo Minamiza, ulička Pontocho

  2. Východní Kyoto a čtvrť Higashiyama – Kijomizu-Dera, Sannenzaka a Ninenzaka, ulice Yasaka a Hokan-ji, Koda-ji chrám, Ryozen Kannon, Yasaka-jinja

  3. Západní Kyoto – chrám Kinkaku-ji (Zlatý pavilon)

  4. Bambusový háj Arashyiama a Tisíce bran Torii Fushimi Inari – jsme navštívili během naší návštěvy před 4 lety – viz článek zde


Večerní procházka čtvrtí Gion


Po zkušenosti z minulé návštěvy Kyota, kdy nás tu čekalo doslova neutuchající davové šílenství, jsme tentokrát do Gionu vyrazili za soumraku. Doufali jsme, že snad tentokrát bude čtvrť alespoň o poznání klidnější a my si tak budeme moct vychutnat její tradiční kouzlo. Je to totiž právě čtvrť Gion, která uchovává nejrealističtější vzpomínku na starobylé Kyoto, neboť v jeho dlážděných uličkách lemovaných nasvícenými lampiony se dodnes ukrývají tradiční japonské čajovny (tzv. Ochaya) – místa, kde po staletí obsluhovaly a bavily své hosty tajuplné Gejši.


Most Shijoo a řeka Kamogawa


Pontocho Alley je úzká ulička plná tradiční architektury, čajoven a restaurací


Tradiční japonská hospůdka (tzv. izakaya) v uličce Pontocho


Uličky a mosty okolo kanálu Shirakawa

Dlážděné uličky a malé kamenné mosty obklopující kanál Shirakawa na nás zapůsobili ze všeho nejvíc. Přesně takto vždy vypadalo Kyoto v mých představách a k našemu překvapení, jsme se na některých místech octili úplně sami.


Rušná nákupní ulice Hanamikoji a divadlo Minamiza (hlavní divadlo Kabuki v Kyotu)


Východní Kyoto a čtvrť Higashiyama


Další den jsme věnovali procházce po čtvrti Higashiyama (v překladu Východní hora), což je jedna z nejkrásnějších a na památky nejbohatších čtvrtí ve městě. Svoje putování jsme začali u Chrámu Kiyomizu-dera, který byl založen ještě dříve, než samotné Kyoto a je rovněž ideálním výchozím bodem pro prohlídku čtvrti. Další část dne jsme věnovali objevováním dalších klidnějších chrámů a svatyní na Východní hoře. Prošli jsme si nejkrásnější uličky v Kyotu (Sannenzaka a Ninenzaka) v čele s nejstarší pagodou ve městě. Největším překvapením pro nás ale byla návštěva chrámu Koda-ji, jehož zahrady ukrývají ohromující Bambusový Háj, tak nádherný a klidný, že by mohl s klidem strčit do kapsy ten o mnoho slavnější travnatý háj v Arashyiamě.


Chrám Kiyomizu-dera, je japonským národním pokladem a nejoblíbenější památkou v celém Japonsku. Rovněž je to jediné místo, kam jsme se vrátili, protože během naší minulé návštěvy tu probíhala rekonstrukce, a tak jsme si ji nemohli plně vychutnat. Vyrazte brzy, my jsme tu byli okolo 9 a už to byla hlava na hlavě :-).


Vstup: otevřeno denně, 6 - 18:00 (v určité dny prodlouženo do 21), vstupné 400 ¥ (cca 60 Kč), oficiální web


Sannenzaka a Ninenzaka – kamenné uličky lemované tradičními dřevěnými domky (Kyo-Machiya). Neodolali jsme a navštívili i místní Starbucks, postavený v tradičním japonském stylu.


Ulice Yasaka, je jedna z nejfotogeničtějších ulic, to kvůli výhledu na nejstarší pagodu v Kyotu – pětipatrovou Hokan-ji, která byla postavena již v 6. století.


Ryozen Kannon je válečný památník věnovaný obětem války v Tichomoří


Vstup: otevřeno denně, 8:40 - 16:00, vstupné 300 ¥ (cca 45 Kč)


Koda-ji je zenový chrám založený v roce 1606 na památku vojevůdce Toyotomiho Hideoyshiho. Pro mě byla návštěva chrámu největším překvapením z celého Kyota a to především díky místnímu nádhernému Bambusovému háji, kde jsme během našeho teplého deštivého dne ocitli úplně sami. Naprostý balzám na duši. :-)


Vstup: otevřeno denně, 9 - 17:00, vstupné 600 ¥ (cca 95 Kč), oficiální web


Yasaka-jinja je budhistická svatyně jež uzavírá Higashiyamu, jejímž hlavním posláním je ochraňovat čtvrť Gion.

Vstup: zdarma, otevřeno 24/7


Západní Kyoto


Chrám Kinkaku-ji (Zlatý pavilon) To, že jsme během naší minulé návštěvy nestihli navštívit Kinkaku-ji mne mrzelo snad ze všeho nejvíc, i proto jsme letos nenechali nic náhodě a k pompéznímu Zlatému pavilonu vyrazili. Kinkaku-ji je jedno z těch míst v Kyotu, ke kterému nevede jiná cesta než-li ta autobusová, a obecně lze říct, že se nachází dál z centra (z Gionu je to skoro hodina cesty). Vstup do areálu Zlatého pavilonu zahrnuje i prohlídku okolního lesnatého areálu, který mě nadchnul snad ještě víc než pavilon samotný a vůně lesa v propršeném letním odpoledni hrála na všechny smysly. Prostě zen, jak má být :-).


Vstup: otevřeno denně, 9 - 17:00, vstupné 500 ¥ (cca 70 Kč), oficiální web


Tipy na restaurace Kyoto


Izakaya Kyoto-Gatten $$

„Izakaya“ jsou neformální tradiční japonské hospůdky, podobné tapas barům, kde si můžete dle libosti objednávat z široké nabídky malých (zpravidla tradičních) japonských pokrmů a k tomu popíjet pivo, saké i drinky z široké barové nabídky. Jedná se o jedny z nejpopulárnějších typů restaurací pro večerní posezení s kolegy z práce či přáteli. V Kyotu se jich nachází velká spousta od těch obyčejnějších po ty luxusnější – my jsme navštívili Kyoto Gatten v uličce Pontocho, která se specializovala především na Tempury, ale nabízela vše od grilovaného masa po Sushi.


Wajoryomen Sugari $$

Minimalistická restaurace v japonském stylu servírující hustý japonský rámen (nebo tsukemen). Údajně je to jeden z nejlepších v Kyotu, což dokazuje téměř vždy přítomná fronta před restaurací. Jídlo si objednáte před vstupem do restaurace v automatu (i v angličtině), zaplatíte a pak už jen čekáte. Restaurace nabízí jen pár variant, takže nemusíte dlouze vybírat :-). Wajoryomen Sugari


Kura Sushi $

Je síť sushi restaurací s jezdícím pásem. Vždy je tu narváno, ale vyplatí se počkat. Před vstupem si vytisknete pořadový lísteček a pak už jen čekáte na místo. Jídlo můžete brát buď přímo z jezdících pásů, nebo si ho objednat na tabletu (i v angličtině) a poté přijede až k vám. Cena talířku sushi je okolo 130 ¥ (takže cca 20 Kč). Doporučuji všema 20!


Pár praktických tipů před první cestou do Kyota

  • Většina svatyní a chrámů zavírá už v 17 hodin.

  • Na rozdíl od téměř všech velkých měst v Japonsku jsou nejrychlejším (a často i jediným možným) způsobem dopravy autobusy.

  • Kyoto je velké město, kde se hlavní památky nenachází v centru, ale naopak na jeho okrajích. Často jsou jedna od druhé vzdálené více než hodinu cesty.

  • Centrum Kyota je (trošku nevzhledná) betonová džungle, tak se neděste prvního dojmu, a vězte, že zalesněné vrchy v okolí Kyota vám to vynahradí.

  • Díky svému historickému odkazu, Kyoto je a bude místem, kde se odehrává největší turistické šílenství (což mu nemůžeme vyčítat, sami jsme turisti:), takže se na to připravte, obrňte se trpělivostí a nikam nespěchejte, jen tak si to můžete užít 


Další články:


logo KNT.png
bottom of page