top of page
  • Writer's pictureAndrea

Londýn, Co vidět za 3 dny? Itinerář a tipy na zajímavá místa!

🕦 Termín: duben 2023
🌞 Počasí: slunečno 8 - 13 °C

Londýn! Hlavní a největší město Velké Británie, hrdě se tyčící nad řekou Temží, asi není potřeba dlouze představovat. Londýn je snad nejoblíbenější destinace v Evropě, kterou ročně navštíví až 30 milionů návštěvníků. Nabízí tolik aktivit a památek, že by člověk potřeboval dlouhé týdny, než by vše prozkoumal. Co když ale vyrážíte do Londýna a máte jen pár dní? Jak si cestu co nejlépe rozplánovat, abyste toho viděli co možná nejvíc?


My jsme do Londýna cestovali na 3 dny (no dobře, ve skutečnosti to byly 4 dny, ale celý jeden den jsme věnovali Harrymu Potterovi, viz. článek zde). Níže přikládám detailní itinerář, jak tyto 3 dny v Londýně co možná nejlépe využít, cestujete-li do Londýna poprvé.

 



Další články Londýn:



 

Den 1 – Buckingham Palace, Westminster, Kensington/ návštěva muzea


Ráno: Buckingham Palace a St. James Park


Buckingham Palace


Oficiální londýnské sídlo královské rodiny je jedna z nejznámějších kulturních památek ve městě. Jako královská residence slouží již od roku 1837. Palác je obrovský, jeho interiéry ukrývají 775 pokojů (z toho 78 koupelen) a zaměstnávají více než 800 zaměstnanců. Zatímco zvenčí si můžete palác prohlédnout celoročně, interiéry jsou přístupné pouze 10 týdnů v roce, a to, když královská rodina odjíždí na letní dovolenou do Skotska.


Vstup a prohlídka: £30 – £90 oficiální web buckingham-palace



Střídání stráží


Téměř každý den můžete před Buckinghamským palácem sledovat ceremoniál střídání stráží. Začíná se vždy v 10:45 a celá akce trvá 45 minut. Tato 500 let stará tradice je zdarma a vždy přiláká mraky lidí, neprobíhá však každý den, rozvrh sledujte na oficiálních stránkách.

A malý tip na závěr: až budete stát před Buckinghamským palácem, všimněte si, jaká vlajka vlaje nad hlavní budovou. Pokud je to královská standarda, máte štěstí – král je doma!



St James Park


Víc, než samotný Buckinghamský palác mi ale učaroval volně přístupný královský park St James, domov více než 40členné rodinky divokých pelikánů. Je to sice jeden z nejmenších, ale zároveň nejkrásnějších parků v srdci Londýna. Z jeho klikatých cestiček se vykreslují nádherné výhledy na Buckinghamský palác na jedné a Big Ben a London Eye na druhé.



Dopoledne: Městská část Westminster


Westminster Palace


Ještě monumentálnější, historičtější a honosnější budovou, než je Buckinghamský palác je další symbol Londýna – Westminsterský palác. Sídlo obou komor britského parlamentu ukrývá přes 1000 místností, stovky schodišť a kilometry chodeb. Historie paláce sahá až do 11. století. Od té doby se budova stala svědkem mnoha historických událostí. Jednou z nich byl neúspěšný pokus o atentát se střelným prachem, dodnes připomínaný jako Guy Fawkes night nebo požár, který budovu zachvátil v roce 1834.


Vstup a prohlídka: £25 oficiální web Westminster Palace


Big Ben a Elizabeth Tower


Nejznámější součástí Westminsterského paláce je samozřejmě Big Ben! Samotná věž s hodinami se ale ve skutečnosti jmenuje Elizabeth Tower a byla pojmenována po královně Alžbětě II., na počest 60 výročí vlády. Označení Big Ben odkazuje na 2metrový zvon ukrytý ve věži. Samotné hodiny bývaly svého času největší na světě. Aby taky ne, průměr ciferníku je neskutečných 7 metrů, přičemž délka ručiček dlouhých 4,2 a 2,7 metrů.


Možná si všimnete, že celý komplex i samotné hodiny jsou až podezřele nablyštěné. Nemůže za to nic jiného než nejrozsáhlejší a nejsložitější rekonstrukce, kterou celá budova prošla v posledních 5 letech. Práce byly ukončeny v roce 2022 a vy si tak můžete užít pohled na Big Ben v jeho nejkrásnější podobě!


Westminster Abbey


Westminsterské opatství se nachází hned vedle Westminsterského paláce a jde o jednu z nejstarších a nejvýznamnějších památek v celé Anglii. Od roku 1066 je to místo, kde byli oficiálně korunováni všichni britští králové a královny (proběhla tu i korunovace Karla III.) a konala se zde i řada královských svateb (včetně Alžběty II. a Phillipa, nebo Williama a Kate). Zároveň je zde pohřbeno na 3.500 významných osobností vč. králů, královen ale i například Sira Isaaca Newtona, Stephena Hawkinga nebo Charlese Dickense.


Vstup a prohlídka: £25 oficiální web Westminster Abbey



Downing street 10


Jen 10 minut chůze od Westminsterského opatství se nachází jedny z nejfotografovanějších dveří na světě :-). Jedná se o dveře na adrese Downing street 10 za kterými oficiálně sídlí britský premiér. Celá ulice je však přísně hlídaná a nedá se k ní dostat, můžete tak jedině nakouknout přes železný plot.


London Eye


Nejvyšší ruské kolo v Evropě měří 135 metrů a nachází se jen pár minut pěšky od Big Ben, na druhém břehu řeky Temže. A teď pár čísel… Na London Eye se otáčí celkem 32 klimatizovaných kabin, z nichž každá pojme na 25 cestujících. Kabiny jsou očíslovány od 1–33 (číslo 13 chybí) a jedna jízda trvá 30 minut. Ročně ho navštíví na 3,5 milionu turistů, což z něj dělá nejnavštěvovanější placenou atrakci v Británii. Proběhlo tu na 5000 zasnoubení a přes 500 svateb samotných :-).


Vstupenky: od £30,5 online oficiální web. Vstupenka na London Eye je jedna z nejdražších atrakcí v Londýně. Ve městě se ale nachází i spousta dalších skvělých vyhlídek, a to zcela zdarma. My jsme navštívili hned 3 a tady je můj list.



Odpoledne: Městská část Kensington


Pub The Churchill Arm


Po návštěvě hlavních turistických špeků ve čtvrti Westminster můžete dost dobře dostat pořádnou žízeň, a tak se nabízí možnost skočit na pintu točeného do jednoho z historických londýnských pubů. Jednou z možností je nádherný, květinami prorostlý The Churchill Arm otevřený již v roce 1750 – častá zastávka jak pro turisty, tak i pro místní.


Uvnitř The Churchill Arm to vypadá jako v reklamě na anglickou hospodu, přeplácaná výzdoba, zatuchlé sedačky, stropy a zdi od shora až dolů pokryté cedulemi, hrnci, koňskými podkovami a fotkami Winstona Churchilla i Alžběty II. Najdete tu vše, na co si vzpomenete.



Kensington a Kensingtonský palác


Kensington je jedna z nejelegantnějších a nejluxusnějších čtvrtí v Londýně, nachází se tu nejen luxusní obchodní dům Harrolds, Kensingtonský palác a jeho zahrady, ale i většina hlavních londýnských muzeí. Kensington rozhodně není nic pro hipstery. Domy jsou elegantní a upravené, možná trochu upjaté a staromódní.


My jme využili procházky přes klidné kensingtonské zahrady směrem k Přírodopisnému muzeu v Jižním Kensingtonu. Kensingtonský palác je jednou z královských rezidencí, byl rodištěm královny Viktorie a londýnským sídlem princezny Margret nebo Charlese a Diany.



Přírodopisné Muzeum – Natural History Muzeum


V Londýně se nachází přes 200 různých muzeí a naprosto nejlepší je, že většina z nich je zdarma! Během 3denní návštěvy Londýna asi víc, než jedno muzeum nestihnete, tak nejlepší volbou je vybrat si jedno a tomu alespoň půl dne věnovat. My jsme zvolili Přírodovědecké muzeum a byl to jeden z vrcholů naší návštěvy Kensingtonu.


Přírodovědecké Muzeum v Londýně bylo otevřeno již v roce 1881 a od té doby nastřádalo na 80 milionů exponátů. Jistě není ve vašich silách projít vše. Muzeum je rozděleno do 4 částí (zelené, červené, modré a oranžové zóny – viz mapa). My jsme si z každé části už dopředu zvolili to, co nás nejvíc zajímá a tam jsme směřovali naše kroky. Naše Topky níže:



Green Zone – vstupní Hitze hall (25 m dlouhá kostra plejtváka obrovského – největší zvíře žijící na zemi, kostra amerického mamuta, Guy the Gorilla – svého času neoblíbenější zvíře Londýnské Zoo), expozice Treasures – 22 nejzajímavějších exponátů celého muzea. Zelená zóna se dále soustředí na exponáty okolo ptáků, brouků, pavouků, minerálů a fosilií.


Red Zone – se zaměřuje na sopky, zemětřesení, evoluci, geologii a počasí. Vyjeďte dlouhými eskalátory skrz obří kovovou sochu zeměkoule do sekce vulkánů a zemětřesení a vyzkoušejte např. simulátor zemětřesení v replice japonské samoobsluhy v Kobe.



Blue Zone – představuje savce, mořské živočichy, ještěry a hlavně dinosaury, včetně první objevené kostry T – rexe.


Orange Zone (neboli Darwinovo centrum) – ukrývá na 27 km regálů zvířecích a rostlinných exponátů v čele s Archiem – obří 8,62 m dlouhou chobotnicí.


Vstup a náš TIP na závěr: I když je muzeum zdarma, můžete si dopředu udělat rezervaci na stanovený čas, to Vám pomůže ušetřit i hodiny stání ve frontě před muzeem! (A ten pocit, kdy předběhnete celou frontu je fakt k nezaplacení! :-)



Den 2 – čtvrť West End a Camden Town


Ráno + Dopoledne: West End


Druhý den ráno jsme vyrazili do hlavní zábavní a obchodní čtvrti města zvané West End. Jde o místo, kde se na poměrně malém úseku nachází jedny z těch nejznámějších turistických atrakcí Londýna. Kromě proslulé divadelní čtvrti zahrnuje West End oblasti kolem Soho, Chinatown a Covent Garden. Zajímavé je, že duše a atmosféra každé jednotlivé čtvrti West Endu je trošku jiná, a tak aniž byste se dívali do mapy, okamžitě poznáte, ve které oblasti se zrovna nacházíte.

Tottenham Court Road


Den jsme zahájili na stanici metra Tottenham Court Road, kde se nachází zajímavá budova The New Building, kterou stojí za to navštívit. V obřích prostorách místního veřejného atria se totiž konají naprosto fascinující světelné show (na různá témata), které jsou navíc zcela zdarma! Pro mě byla projekce velkým překvapením a určitě bych doporučila se tam stavit na kukačku. 



Oxford street


Oxford street je nejrušnější a nejdelší (2 km) nákupní ulice v Londýně. Snad všechny nejznámější značky světa tu mají svoji pobočku a už od rána je tu rušno a hlava na hlavě. Když jsem byla v Londýně před 15 lety se střední školou, právě na Oxford street jsme dostali rozchod :-). Pamatuji si, že jsem z toho byla úplně paf a nevěděla kam dřív skočit. Tentokrát jsme tomu chtěli spíše uniknout. Tryskem jsme proběhli levný Primark a TK Maxx a rychle spěchali pryč.



Covent Garden


Naše další kroky směřovali do čtvrti Covent Garden. Covent je čtvrť kde se nachází spousta londýnských divadel (Divadlo Harryho Pottera Palace, Královská opera), ale i řada anglických hospůdek (Mr Fogg’s tavern, Coach & Horses), obchůdků, knihkupectví, kaváren nebo historické tržiště Apple Market. Co určitě nesmíte minout je barevný dvorek Neal’s Yard. Je sice dobře ukrytý v zákoutí rušného West Endu, ale díky své nezaměnitelnosti, se stal již velmi oblíbenou instagramovou destinací. Kromě toho se tu nachází známá prodejna přírodní kosmetiky, vyhlášená sýrárna a spousta nezávislých kaváren a restaurací.



Trafalgar a Leicester Square, Piccadilly Circus


Přestože londýnská náměstí nepatří mezi nejkrásnější místa ve městě, jejich návštěvu si nemůžete nechat ujít, i kdybyste je měli jen rychle prolétnout. Trafalgar, Leicester Square a Piccadilly Circus se od sebe nachází jen asi 5 minut chůze, takže pokud se obrníte trpělivostí a necháte se pohltit davem, stihnete si je prohlédnout poměrně rychle všechny.


Trafalgar Square, je centrální a nejznámější londýnské náměstí pojmenované po námořní bitvě Británie proti napoleonské Francii a Španělsku. Británie u Trafalgaru sice zvítězila, ale její vůdce admirál Nelson v bitvě padl. I proto se uprostřed náměstí tyčí obrovský 65 metrů vysoký Nelsonův sloup. V čele Trafalgarského náměstí stojí Národní galerie, vystavující na 2300 uměleckých děl, včetně Van Goghových Slunečnic a (jedné ze dvou) Da Vinciho Madonny ve skalách. Vstup je navíc zdarma!



Leicester Square, je hlavním centrálním náměstím londýnského filmu. Nachází se zde několik největších multikin, která každoročně uvádí přední světové premiéry. I proto Leicester square ukrývá sochy nejznámějších postav anglického filmu vč. Batmana, Mr. Beana, medvídka Paddingtona nebo samotného Harryho Pottera :-)! Na Leicester Square se nachází i největší obchod Lego na světě. A náš tip: kdo má rád Japonsko, ať se staví do Japan Centre!



Piccadilly Circus, je spíš dopravní uzel než náměstí v pravém slova smyslu, avšak jeho silueta a atmosféra je nezaměnitelná. I proto se Piccadilly často objevuje ve filmech (vč. Temného Rytíře, Harryho Pottera, Rychle a Zběsile nebo Luthera) a díky svým ikonickým billboardům je označováno za londýnské Times Square. Úplně nejhezčí je večer!



Chinatown


Jen pár kroků od Piccadilly a Leicester Square se nachází jedna ze čtyř barevně zdobených bran, pod kterou když projdete, ocitnete se rázem na druhém konci světa. Pod záplavou tisíce červených luceren, mezi ulicemi lemovanými kamennými sochami draků a lvů a směsicí chutí a vůní dálného východu se totiž ukrývá londýnská Chinatown. Dnes je to místo, kde se místní i turisté schází ochutnat čínské pochoutky v jednom z více než 150 podniků, obchůdků, barů a restaurací.



Soho


Soho je nejznámější zábavní čtvrť Londýna, často označovaná také za „nejhříšnější“. Překročíte-li její hranici, okamžitě to poznáte. Mravy jsou uvolněnější, vlajky barevnější a hudba vyhrává z pouličních barů a restaurací, které jsou otevřeny dlouho do noci. I proto je Soho označováno za srdce londýnského nočního života.



Odpoledne: Camden Town: Camden Market, Primrose Hill


Camden Town/ Market


Odpoledne jsme vyrazili metrem do Camdenu – do toho nejvíc cool trhu v Londýně. Původně se mi do Camdenu moc nechtělo, ale vzhledem k tomu, že mi ho doporučoval snad každý, kdo v Londýně byl, tak jsme nakonec změnili názor, a stálo to za to! 



Camden market je největší londýnské tržiště, nacházející se v prostorách bývalých koňských stájí (Stable Market), palíren lihu a odlehlých skladišť na severu Londýna. Celé místo je naprosto odzbrojující směsicí lidí, zboží, chutí a barev. Nachází se tu na 1.000 různých obchůdků, restaurací, stánků, tattoo salonů ale i muzeí. Všechny jsou tak barevné, tak alternativní, a tak originální, jak si jen umíte představit. Denně trhy navštíví na 100.000 návštěvníků, což znamená jediné – o pořádnou mačkanici tu fakt není nouze! I přes davy se ale vyplatí sem vyrazit, protože tu poznáte zase trošku jinou stranu Londýna.



Náš tip: Pokud byste měli navštívit jen jeden jediný obchod v Camdenu, určitě to musí být Cyberdog. Dostali jsme na něj tip a ze zvědavosti ho šli omrknout. To, co se tam odehrávalo nás naprosto odzbrojilo. Cyberdog je vesmírný prostor, plný světel, hudby, tance, netradičního oblečení a dalších předmětů (od těch sexuálních po skafandry). Je těžké to popsat, běžte se tam podívat! 



Primrose Hill


A až se vydovádíte v Camdenu, můžete odsud vyrazit na procházku na vrchol kopce veřejného parku Primrose Hill, za slunečného počasí se Vám tu vykreslí nádherné panorama Londýna.



Den 3 – čtvrť London City a Southwark


Třetí den jsme vyrazili do čtvrti City of London. Londýnská City je nejbohatší finanční a bankovní oblast města, kam za prací denně cestuje až půl milionu lidí. V obležení těch nejmodernějších mrakodrapů se tu ale nachází i ty nejstarší londýnské památky. Právě na těchto místech totiž Římané založili prapočátek města – osadu Londinium.


Ráno: St. Dunstan in the East, Sky Garden, Leadenhall Market


St. Dunstan in the East Church Garden


Zmiňovaný kontrast historie a moderny jsme nasáli hned ráno, kdy jsme vyrazili k ruinám téměř tisíc let starého kostela St. Dunstan in the East, který se nachází ukrytý mezi rušnými ulicemi a mrakodrapy moderní čtvrti City. Uprostřed trosek opuštěného a chátrajícího kostela, které ustály jak Velký požár Londýna v roce 1666, tak i bombardování 2. světové války, byla vytvořena tajuplná oáza, dnes sloužící jako veřejná zahrada.


Vstup: zdarma (8–19 hod, dorazte do nejdříve)



Sky Garden


Ani ne 5 minut pěšky od kostela St. Dunstan se nachází budova The Fenchurch Building (rovněž přezdívaná jako The Walkie-Talkie – „vysílačka“) na jejímž vrcholu se nachází 360° vyhlídka na centrum Londýna – Sky Garden. Nebeská zahrada nabízí nejen výhledy, ale i restauraci, kavárnu a botanickou zahradu!


Vstup: zdarma (je nutné rezervovat dopředu! Nové termíny se otevírají vždy v pondělí na 3 týdny dopředu – Buďte rychlí, stojí to za to!)


Leadenhall Market


Stále v krátké vzdálenosti od St. Dunstan a Sky Garden je pod skleněnými vitrážemi ukrytá 700. let stará tržnice – Leadenhall Market. Dnes už to není tradiční městský trh, ale spíš historická viktoriánská pasáž, kde se nachází spoustu kaváren, restaurací a obchůdků. Potterovci jistě vědí, že budova navíc ukrývá vzácný vchod do Děravého kotle odkud Harry a Hagrid ve filmu Kamen mudrců vstupují poprvé do Příčné ulice nakoupit kouzelné potřeby a učebnice do Bradavic.



Dopoledne: Tower of London, Tower Bridge


Tower of London


Po procházce vnitřní částí City nezbývá než vyrazit k Temži, kde se nachází to nej z celé městské části. První zastávkou je Tower of London neboli Pevnost Jeho Veličenstva, kterou nechal vybudovat Vilém Dobyvatel již v roce 1066, jako impozantní stavbu, která měla ohromovat Londýňany a zastrašovat útočníky.


Tower byl svědkem tolika krvavých a děsivých událostí (včetně poprav králů, brutálních věznění, mučení a hladomorů), že se věří, že ti, kteří našli smrt mezi zdmi zdejšího hradu, tu dodnes straší. Zlověstné je i proroctví o krkavcích. Legenda praví, že pokud 6 zdejších krkavců někdy Tower opustí, celá britská monarchie padne. I proto jsou krkavci, se zastřiženými křídly, hrdými obyvateli Toweru dodnes a během prohlídky Toweru je můžete spatřit na vlastní oči.



Vstup a prohlídka Toweru: £29.90 oficiální web Tower


Tower Bridge


Po Pevnosti Tower je pojmenovaný i opodál stojící, pravděpodobně nejznámější zdvihací most na světě – Tower Bridge. Původní most byl zkonstruován proto, aby umožnil průjezd obchodním i nákladním lodím do skladišť v průmyslové oblasti City. V prvním roce provozu, tak most zvedl své plošiny více než 6.000 x za rok. Dnes je zvedání spíše symbolické a probíhá v průměru 2x za den (asi 800 x za rok). Zde si můžete zjistit rozvrh.


Nejde si nevšimnout, že obě věže mostu spojuje výšková lávka, která původně sloužila k tomu, aby pěší nemuseli čekat na průjezd lodi a mohli pohodlně a rychle projít. Kvůli častým sebevraždám byla však lávka uzavřena a dnes je její návštěva možná pouze spolu s placenou prohlídkou.


Vstupné a prohlídka vyhlídkové promenády: £12,30 oficiální web Tower Bridge



Oběd: Borough Market


Vydáte-li se přes most na jižní břeh řeky Temže dorazíte do městské části Southwark, kde se kromě nepřehlédnutelného londýnského mrakodrapu – The Shard (neboli Střep) nachází i neznámější street food trh – Borough Market.


Borough Market se stal přímo synonymem pro městský trh s jídlem a podle toho to tam i vypadá. Během naší návštěvy Borough Marketu se tu sešlo snad celé město. Snad nikdy jsem neviděla tolik lidí pohromadě. Všechny restaurace a stánky, které stálo za to navštívit beznadějně praskaly ve švech a nás zachvátil ten pocit totální paniky, kdy vám dochází dech a jediné na co myslíte je, jak z toho svírajícího chaosu utéct prvním možným východem pryč (což nás samozřejmě mrzelo, protože jídlo vonělo fakt božsky!)


Vstup: Zdarma. Pokud se chcete vyhnout se davům, vyrazte brzy ráno - otevírací doba


Borough Market TOP: koblihy z Bread Ahead, tapas a španělské chorizo v Brindisa, knedlíčky v Bao Borough, klobása v Ginger Pig, pasta restaurace Padella, tortily a tacos v El Pastor (vchod do této restaurace sloužil jako kulisa pro zapadlý vchod do Děravého Kotle v Harry Potter a Vězeň z Azkabanu) a káva v Monmouth Coffee Company.



Odpoledne: The Globe, Tate Modern, Millenium Bridge, St Paul Cathedral


The Shakespeare's Globe


Po nábřeží Southwark jsme vyrazili dál směrem k mému oblíbenému Millenium Bridge. Cestou nelze opomenout alespoň krátkou zastávku u divadla The Globe, historického působiště nejslavnějšího světového dramatika a spisovatele Williama Shakespeara. Dnešní The Globe je replikou původní divadelní scény pod širým nebem z 16. století, která bohužel v roce 1613 vyhořela.


Tate Modern


Hned vedle divadla The Globe stojí galerie moderního umění Tate Modern, která byla otevřena v roce 2000 ve zrekonstruované budově původní uhelné elektrárny. Vstup do galerie je zdarma a v horním patře se nachází i kavárna s vyhlídkou na město. Ve stejném roce jako Tate Modern byl v Londýně slavnostně otevřen i most „tisíciletí“ Millenium Bridge.


Millenium Bridge


Tento ultramoderní visutý most pro pěší musel být však po dvou dnech provozu uzavřen, protože nápor chodců způsoboval nepříjemné chvění, díky kterému se mostu dodnes přezdívá „klátivý“. Po následné rekonstrukci byl most znovu otevřen a dnes je to jeden z nejhezčích mostů v Londýně.



St Paul Cathedral


Celá procházka po Millenium Bridge se nese v duchu nádherných výhledů, nejen na řeku Temži, ale hlavně na další londýnskou dominantu – Katedrálu sv. Pavla. Majestátní gotická katedrála, které vévodí obří chrámová kupole (druhá největší po sv. Petrovi v Římě) je hlavní sídlo biskupa anglikánské církve. Konala se tu řada významných událostí v čele se svatbou Diany a Charlese nebo státních pohřbů W. Churchila nebo admirála Nelsona.


Vstup: Online £20.50, na místě £23 oficiální web St. Paul Cathedral



Vyhlídka nákupního centra One New Change


A tip na závěr! Chcete-li si vychutnat krásné výhledy na Londýn v čele s katedrálou sv. Pavla, skočte do opodál stojícího nákupního centra One New Change. Na jeho střešní terase se nachází bezplatná vyhlídka, kterou stojí za to navštívit.



A to už je z mé návštěvy Londýna vše :-). Jsem šťastná, že jsem se do Londýna mohla po několika letech vrátit a obnovit již zašedlé vzpomínky na můj středoškolský výlet. Londýn nám totiž naservíroval překvapivě krásné jarní počasí a vstřícnou atmosféru, kterou nenarušilo ani doslova davové šílenství na všech hlavních londýnských místech. Pro každého fanouška Harryho Pottera (jako jsem i já) je navíc návštěva Londýna o to speciálnější, protože je jen málo míst na světě, která dávají možnost pocítit kouzlo toho příběhu doslova na vlastní kůži. A ať chcete nebo ne, od té chvíle už to nikdy nebude stejné jako dřív! 


+ Další články Londýn:



logo KNT.png
bottom of page