top of page
  • Writer's pictureAndrea

Londýn, co vidět zdarma, kam na jídlo a jak cestovat v Londýně!



+ Další články Londýn:


 
🕦 Termín: duben 2023
🌞 Počasí: slunečno 8 - 13 °C

Londýn! Jedno z nejnavštěvovanějších měst na světě. Jedinečné, moderní a tajuplné město, plné nestárnoucích ikon a cestovatelských klišé, jako je Big Ben nebo Tower Bridge. Domov britské královské rodiny a pravých anglických gentlemanů. Metropole plná červených telefonních budek, doubledeckerů a černých taxíků prohánějících se po levé straně silice. Mudlovská destinace z příběhů o Harrym Potterovi nebo rodiště Mr. Beana, Jamese Bonda a Davida Backhama… To všechno (a mnohem víc) je Londýn!



Po několika letech plných zašedlých vzpomínek na moji středoškolskou návštěvu Londýna jsem se konečně dočkala a znovu vyrazila nasát tu nezaměnitelnou atmosféru toho deštivého města na Temži. A světe div se, Londýn nakonec nebyl ani tak mlhavý a deštivý, jak si ho pamatuji, nýbrž až překvapivě vlídný, moderní a zářivý!


A pokud i vy plánujete svoji první londýnskou dovolenou, určitě uvítáte pár praktických tipů a rad, jak se na cestu připravit, jak ve městě cestovat, co vidět zdarma, na čem ušetřit a hlavně, jak a kde se najíst! I proto jsem sepsala tento článek, aby Vás v Londýně nic nepřekvapilo. Tak jdeme na to! 


Před cestou do Londýna


Před cestou do Londýna je potřeba myslet na dvě věci. Po Brexitu už nestačí pouze občanka, ale je třeba mít platný pas (po celou dobu pobytu). Dále se Vám určitě bude hodit cestovní adaptér pro použití v UK, protože ve Velké Británii se používají jiné zástrčky (typ G)


Doprava


Osobně jsem si cestování v Londýně nesmírně užila. Jízda doubledeckerem je zábava sama o sobě a rozhodně se jí vyplatí využít, jak pro cestování z bodu A do bodu B, tak jako turistickou atrakci. (zde je mapa hlavních centrálních linek PDF). Londýnské metro je zase nejstarší na světě a letos oslavilo dokonce 160 narozeniny! Jeho ikonické logo, stejně jako legendární varovnou hlášku: „Mind the Gap!“ z hlavy nedostanete ještě dlouho po návratu domů. Jen na to rozhlížení se na přechodu jsem si nezvykla. Dejte si na to pozor, protože nikdy nevíte odkud se, co vyřítí :-)!



Londýnské MHD – Transport for London


Transport for London (TFL) je hlavní dopravní síť ve městě. Skládá se z linek metra, městských vlaků a červených autobusů, které operují v rámci tarifních zón londýnské MHD. Londýn je hodně rozlehlé město, a i když budete hodně chodit pěšky, zcela určitě se cestování MHD nevyhnete.



Jak cestovat a kolik to stojí?


Nejlepší a nejlevnější způsob dopravy je tzv. "Pay as you go", neboli cestování pomocí vlastní bezkontaktní platební karty. Výhoda je v tom, že v rámci jednoho dne můžete cestovat kolikrát chcete, ale nikdy se Vám nestrhne víc, než je denní limit. V případě zóny 1-2, kde se nachází i hlavní centrum je to £8.10 (jedna jízda = £2.80). Denní limit pro každou další zónu je vyšší (mezi zónou 1–9 je to například £21.20). Ceník denního jízdného najdete zde.


Jak to funguje? V případě červených autobusů kartu jednoduše přiložíte ke čtečce u řidiče (nastupuje se vždy předními dveřmi) a při výstupu už nepřikládáte. U metra a vlaku, přikládáte kartu ke čtečce v turniketech, jak před nástupem, tak při výstupu ze stanice. Jedině tím se cesta ukončí, a systém bude vědět, kolik vám má naúčtovat. A jedno varování na konec! Všechny autobusové zastávky jsou na znamení. Tak nikdy nezapomeňte mávnout na řidiče 



Další možností je pořízení karty Oyster card, u které jsou ceny jízdného stejné jako u „Pay as you go“, rozdíl je ale v tom, že Oyster card si musíte nabít, zaplatit za ní zálohu, a nakonec si to, co neprocestujete nechat vrátit při cestě domů. Papírové jízdenky nedoporučuji, u nich je cestování vždy dražší.


Londýn – Jak cestovat z letiště Heathrow?


Pokud budete cestovat z/ do letiště Heathrow, máte dvě možnosti. Nejrychlejší je rychlo-vlak Heathrow express, který vyráží každých 15 minut a cesta do centra (na zastávku Paddington) trvá 15 minut. Cena je ale pekelná, stojí dokonce £25 (Zpáteční pak £37). Když budete fakt rychlí, můžete sehnat lístek i za £5,5, ale to jen v případě, že si zakoupíte s velkým předstihem a na konkrétní datum a čas. Levnější varianta je metro Elizabeth nebo Piccadilly line (součástí MHD), konkrétně zóna 6 (jednorázově za £5.60, celodenní za £14.90) cesta trvá cca 30-45 min.


Ubytování


Ubytování v Londýně je nejdražší položka na seznamu, obzvlášť pokud se ubytujete v samotném centru nebo blízko něj, na druhou stranu je centrum ta nejlepší volba, ať už z hlediska ušetřeného času, ale i peněz za cestování po městě. (viz zóny nahoře)


My jsme se ubytovali v blízkosti stanice Paddington, konkrétně v ulici Sussex Gardens, kde stojí snad stovka hotelů. Jeden vedle druhého. Paddington je klidná, trochu zapomenutá čtvrť v západním Londýně, plná elegantních viktoriánských městských domků a domov nejznámější anglické pohádkové postavičky – medvídka Paddingtona, který byl objeven na místní železniční stanici. Je to moc hezká čtvrť a perfektní výchozí bod pro cestování po městě.



Volba termínu: aneb deštivý Londýn, není zas až tak deštivý


Vhodná volba termínu ve skutečnosti neexistuje! Londýn si užijete v každém ročním období a za každého počasí, a to i proto, že teploty jsou poměrně stálé a bez větších extrémů v zimě či v létě. A ani s tím deštěm to není tak žhavé :-), ačkoli Londýn platí za deštivé město, ve skutečnosti tu spadne méně srážek než v jiných evropských městech, jako je Paříž nebo Amsterdam! Tím však nechci říct, že se nevyplatí, mít deštník vždy u sebe, neboť jak říká klasik: „Jistota je jistota“ :-)


Peníze a placení: tipy, jak ušetřit!


Londýn je bezkontaktní město, dokonce až tak, že jsme měli docela velký problém někde udat naši vyměněnou hotovost. Téměř všude se totiž platilo pouze kartou!


Nakupování


Obecně je v Londýně draho, nejdražší položky na seznamu jsou ubytování, cestování po městě a vstupenky na londýnské atrakce. Naproti tomu u jídla nebo nákupů oblečení můžete celkem slušně ušetřit. Vyrazte třeba na nejrušnější nákupní ulici Oxford street, na 2 km tu najdete nejen obchody světoznámých značek, ale i levné obchody v čele s Primark nebo TK Maxx, který nabízí světové značky za výprodejové ceny. Super je i Camden Market! A kdo nechce šetřit, nechť navštíví Harrolds, nejslavnější a nejluxusnější nákupní centrum na světě!



Vstupenky, atrakce a výhledy!


Vstupy na londýnské památky a atrakce jsou dost drahé a často přeplněné, níže proto přikládám pár tipů, na levné, či úplně bezplatné aktivity v Londýně:


Londýnská muzea


V Londýně se nachází přes 200 různých muzeí a naprosto nejlepší je, že většina z nich je zdarma! :-) Vybírat můžete z nepřeberného množství možností. včetně muzea moderního umění Tate Modern, Národní galerie nebo Britského muzea.


My jsme navštívili Přírodovědecké Muzeum a náš bezkonkurenční TIP! I když je muzeum zdarma, můžete si dopředu udělat rezervaci na stanovený čas, to Vám pomůže ušetřit i hodiny stání ve frontě před muzeem! (A ten pocit, kdy předběhnete celou frontu je fakt k nezaplacení! :-))



V Londýně najdete i spoustu malých výstav, které můžete podle libosti navštívit zcela zdarma, pro nás jako milovníky Japonska a Harryho Pottera to byla například mini galerie MinaLima nebo (často se měnící) expozice v Japan House na Kensington.


Výhledy na Londýn


Proč utrácet za London Eye, když v Londýně najdete spoustu dalších skvělých vyhlídek, a to zcela zdarma! Já jsem na výhledy expert a v Londýně jsme navštívili hned 3:


Sky Garden – je nejvýše položená botanická zahrada v Londýně s panoramatickým 360° výhledem na centrum Londýna, vstup je zdarma a je nutné rezervovat dopředu! Nové termíny se otevírají vždy v pondělí na 3 týdny dopředu – Buďte rychlí, fakt to stojí za to!



One New Changenákupní centrum jehož střešní terasa nabízí krásné výhledy na Londýn v čele s Katedrálou sv. Pavla – to vše samozřejmě zcela zdarma!



Primrose Hill – až budete v Camden town, vyplatí se vyrazit pár minut pěšky na vrchol kopce veřejného parku Primrose Hill, za slunečného počasí se Vám tu vykreslí nádherné panorama Londýna.



Divadelní představení na West Endu


Máte-li chuť navštívit některé z divadelních představení v slavném West endu, můžete zkusit štěstí ve stánku TKTS na Leicester square, kde každý den od 10:30 (neděle od 12) vyprodávají nejlevnější last-minute vstupenky na divadelní představení. Online jsou dostupné od 12:01. Mezi nejznámější patří například – Les Miserables, Phanthom of Opera, Mama Mia nebo Harry Potter a Cursed Child.



Restaurace, Puby a kavárny – naše tipy


Londýn je jedno z nejvíce kulturně rozmanitých měst na světě. Z 9 milionů obyvatel tvoří 45% etnické menšiny a mluví se tu více než 300 jazyky. I londýnská kuchyně je neuvěřitelnou směsí chutí z celého světa. Tak například indických restaurací je tu údajně víc než v Dillí a Bombaji dohromady. Najít tradiční pokrm tak není úplně jednoduché.


Přesto, když se řekne anglická kuchyně, většině z nás se asi vybaví anglická snídaně, Fish & Chips, čedar nebo octové chipsy. Z nápojů pak pinta piva bez pěny :-), čaj s mlékem nebo jablečný cider...


Anglická snídaně – je nejsytější a nejlepší způsob, jak začít den. My jsme na tradiční anglickou nikam nemuseli, protože se podávala každý den na hotelu! Mňam :-)



Fish & Chipssmažená ryba (nejčastěji treska – haddock/cod) s hranolky je nejtypičtější pokrm anglické kuchyně. Je to jedno z mých nejmíň oblíbených jídel, ale v Anglii jsem se překonala, protože je to povinnost. Skočili jsme na jednu porci do jedné z nejznámějších restaurací specializujících se na tuto pochoutku – Poppies Fish & Chips, mají víc lokalit a nabízí jídlo, jak na místě nebo s sebou do papíru, jako na správného anglána!



Puby a hospody – skočit na pintu točeného piva bez pěny je další (příjemná) anglická povinnost. A nebyl by to průvodce bez pivního srovnání :-). Jen bacha na pinty! V Anglii neexistuje půl litr ale pinta nebo půl pinta. ½ pinta je 275 ml a Pinta je 568 ml, přičemž průměrná cena za velké pivo je £6 v pubu a £2 v supermarketu.


Typickou anglickou hospodu najdete na každém rohu, níže přikládám ty nejhezčí a nejznámější: Mr. Fogg's Tavern (inspirovaná knihou J. Verna, Cesta kolem světa za 80 dní)



Ye Olde Cheshire Cheese (ikonický pub, jeden z nejstarších v Londýně, mezi pravidelné návštěvníky patřil například Charles Dickens) a v neposlední řadě květinami prorostlý The Churchill Arms otevřený v roce 1750. V zadní části se trochu netradičně servíruje thajská kuchyně, ale přední část je čistě na pivo a bez rezervace! Jen bacha ať vám na hlavu nespadne hrnec nebo koňská podkova!



Fast Food – Londýnská síť pizzerií Pizza Union a americký burger řetězec Five Guys jsou jedny z nej fast foodů v Londýně.



Japonsko v Londýně – V Londýně žije největší japonská komunita v Evropě a najdete tu i jedny z nejautentičtějších restaurací. A to jsme si jakožto milovníci japonské kuchyně nemohli nechat ujít. Nejlepší místo v Londýně je Japan Centre na Panton street, najdete tu nejen japonský supermarket, ale můžete si tu dát i spoustu autentického japonského jídla (od sushi, přes rameny, tempury, japonská masa nebo dezerty). Po 8 večer mají navíc slevy na sushi, které se neprodá přes den :-).



Další možností je neformální, cenově dostupná a tradiční restaurace Eat Tokyo. V Londýně má 3 pobočky a servíruje tradiční japonské sushi a bento boxy.



Na ramen restauraci Heddon Yokocho kousek od Piccadilly jsme narazili náhodou a byla to jedna z těch nejhezčích, ve kterých jsem byla. Krásně nasvícená, útulná a prostě japonská!



Italská nádhera Cicolo Popolare je sicilská restaurace s přepychovým květinovým interiérem a skvělou italskou kuchyní. Je to naštěstí jedna z těch restaurací, kde to nejen vypadá nádherně, ale je tu i moc milá obsluha a jídlo je výborné (i když trochu dražší). Bez rezervace se neobejdete!



Tržnice a Chinatown – skvělé a často i levné (i když to neplatí úplně vždy) možnosti, kde se skvěle najíst jsou i slavné londýnské tržnice a street food markety. Mezi ty nejznámější patří: Borough Market, Camden Market, Kingly Court v Soho nebo krásný viktoriánský Leadenhall Market. Další turisticky oblíbenou možností je i vyhlášený londýnský Chinatown.



Kavárny – V Londýně se nachází neskutečné množství skvělých kaváren. Já jsem si před cestou do Londýna připravila dlouhatánský list nejlepších kaváren poskládaný z různých cestovatelských průvodců. Navštívit je všechny byl ale nadlidský úkon. A protože jsme nakonec tolik kaváren nestihli, posílám svůj list dál a přikládám i jednu perličku na závěr. :-)


Tipy na nej kavárny v Londýně: Monmouth coffee company, Grind (hlavně ta v Soho), Watch house, Association coffee, Lift v Nothing Hill, HJEM Kensington, The Gentleman Baristas, Prufrock coffee.


Chcete-li navštívit něco netradičně ulítlého, zajděte do The Attendant, tato kavárna byla otevřena na místě původních podzemních záchodků. Kávu si tu vychutnáte mezi porcelánovými pisoáry a původním dlaždicovým obložením veřejných toalet. Je to bezpochyby zajímavá zkušenost :-)!



Další články Londýn:



logo KNT.png
bottom of page