top of page
  • Writer's pictureAndrea

Noc na posvátné hoře Kója (Koya-san) tipy, jak cestovat a co vidět

Ubytování v buddhistickém chrámu na hoře Koya, tipy jak cestovat a co vidět! | Kója, Japonsko



🕦 Termín: červen 2023
⛅ Počasí: 27 °C, slunečno, polojasno

V hlubokých hornatých lesích na poloostrově Kii, vzdálených asi 70 km jižně od Ósaky se nachází jedna z nejposvátnějších hor v Japonsku – kolébka japonské spirituality Hora Kója (Koya-san). Chrámové město Kója leží na vrcholu stejnojmenné hory obklopené osmi lesnatými vrchy v údolí prefektury Wakayama. Právě zde se roku 816 usadil buddhistický mnich Kúkai (známý také jako Kobo Daishi) a založil zde centrum japonské buddhistické školy Shigon.


Od té doby bylo na vrcholu hory postaveno přes tisíc chrámů a místo se stalo exklusivním komplexem mnišského buddhistického učení. Kvůli častým požárům a silným tajfunům se nakonec ve městečku uchovalo pouze kolem stovky chrámů, které jsou dodnes domovem mnichů vyznávajících principy ezoterické buddhistické sekty.


A právě noc strávená na magické hoře v jednom z těchto mnišských klášterů (zvaných Shukubo), protkaných poutními cestami a nejstaršími svatyněmi v Japonsku se stala cílem našeho letošního japonského putování na které jsme se těšili z celého výletu snad ze všeho nejvíc.



 

Jak cestovat na horu Koya?


Nejjednodušší způsob, jak cestovat na horu Koya je z Ósaky, z nádraží Ósaka Namba, odkud vyráží vlaky společnosti NANKAI. Na nádraží jsme si v turistickém centru (případně můžete na prodejních místech JTB, KNT nebo Nipon Travel Agency) zakoupili dvou denní pas Koyasan World Heritage, který zahrnuje dopravu na horu a zpátky, a jsou v něm zahrnuty i cesty kyvadlovými autobusy v areálu a zvýhodněné vstupenky na místní atrakce.

Cena: Základní verze - Regular 3080¥ (to je cca 470 Kč) a Limited Express 3630¥ (rychlejší vlaky, cca 560 Kč)



Cesta do finální destinace zahrnuje 3 přestupy a trvá bezmála 2 hodiny. Trasa začíná na zastávce Ósaka Namba, odkud vyráží vlaková linka Nankai Koya – ta nabízí několik možností od Lokálních po Expresní vlaky, které se liší podle počtu přestupů. Zatímco na Lokál, Expres a Rapid Exp. se vztahuje levnější vstupenka Regular, při využití Ltd. Direct Exp. je cena pasu vyšší (lze doplatit i ve vlaku). My jsme cestovali klasickým Expresem s přestupem v Hashimoto na zastávku Gokurakubashi, která se nachází na samotném úpatí hory Koya. Jízdní řády Nankai Koya najdete zde.


https://www.japan-guide.com/


Na zastávce Gokurakubashi na nás již čekala visutá lanovka Nankai Cable car, která pokračuje svahem prudkého lesnatého kopce až na samotný vrchol hory Koya. Tady na malinkatém nádražíčku už čekají na lanovku přistavené autobusy, které rozváží všechny návštěvníky do ubytování uprostřed celého areálu.



Zavazadla na horu Koya


Jedna z věcí, kterou mám na Japonsku ráda skoro ze všeho nejvíc, je pohodlné a naprosto do nejmenšího detailu vychytané cestování. To jsme vyzkoušeli i při cestě na horu Koya, neboť jsme věděli, že cesta samotná zahrnuje několik přestupů, včetně lanovky a kyvadlového autobusu, nechtěli jsme sebou táhnout velké zavazadlo. Na zastávce Ósaka Namba jsme si tak v místní úschovně zavazadel (Coin Lockers) uzavřeli naše 2 cestovní kufry (cena 700¥ 100 Kč/ den) a pohodlně cestovali jen s baťůžkem.


Coin lockers: Otevírací doba 5:30AM-0:10AM, obecně můžete mít zavazadla uložená ve skříňkách max. 3 dny website


Noc v Buddhistickém klášteře na hoře Koya


Vrcholným zážitkem cestování do odlehlého chrámového města na hoře Koya je noc strávená v jednom z buddhistických klášterů (tzv. Shukubo), jejichž obyvatelé – mniši ezoterické školy Shingon, tu stále žijí v souladu s tradicí buddhistického učení. Nejedná se však o obyčejné přespání v chrámovém komplexu, nýbrž o možnost nahlédnout do tajů mnišského způsobu života, účastnit se jejich rituálů a meditací a v neposlední řadě i ochutnat mnišskou vegetariánskou kuchyni (tzv. shojin ryori).


Na hoře Koya se momentálně nachází přes 50 klášterů, které nabízejí možnost přespání. Ubytování v chrámu se dost liší od jakéhokoli jiného typu ubytování, protože podléhá striktním pravidlům vycházejících z mnišského životního stylu (večerka, nemožnost opustit v noci chrám, zouvání bot, pokoje bez zámku atd.) a chcete-li vyzkoušet všechny mnišské aktivity na vlastní kůži, je třeba dodržovat přesně stanovený časový plán.


Shukubo Ekoin Temple


My jsme si zvolili jedno-noční pobyt v ubytování Shukubo Ekoin Temple, během kterého jsme měli možnost vyzkoušet všechny nabízené mnišské aktivity. Klášter s 1200letou historií se nacházel v samotném centru městečka Koya, byl tvořen několika dřevěnými chrámovými budovami a krásnou japonskou klášterní předzahrádkou s jezírkem a barevnými stromy.



Když jsme vkročili do našeho pokoje, nemohli jsme uvěřit vlastním očím. Jednalo se o dvě rozlehlé místnosti provoněné dřevem a pryskyřicí s velkými posuvnými okny s výhledem do zahrádky s vlastním jezírkem a žabím a cikádím obyvatelstvem. V jedné místnosti se na orientálním koberci nacházely sedací polštáře a malý stolek připravený ke stolování, zatímco téměř celý prostor druhé místnosti vyplňovaly obrovské futonové postele, tak krásně ustlané a voňavé, že se člověku chtělo rovnou do nich skočit… :-)



17-17:30 Večeře ve stylu buddhistické kuchyně (shojin ryori)


Večerní program začínáme ochutnávkou tradiční vegetariánské mnišské kuchyně Shojin Ryori, která se skládá především ze zeleniny, ovoce, rýže, hub a tofu, vše pečlivě připraveno a dochuceno lehkým kořením a voňavými omáčkami. To vše se odehrává v soukromí našeho pokoje, kde nám mniši celou hostinu přichystají.



19:00 Noční návštěva hřbitova Okuno-in


Každý den v 19 hodin vyráží od chrámu Ekoin komentovaná noční prohlídka hřbitova Okuno-in. Program trvá skoro 2 hodiny a provede Vás celým areálem hřbitova s dechberoucím zakončením u mauzolea uctívaného zakladatele sekty Shigon, mnicha Kukaie. Prohlídka není součástí chrámových aktivit a stojí 4500¥ (680 Kč, oficiální web – online). Hřbitov je možné navštívit kdykoli, i bez komentované prohlídky, zdarma.



Hřbitov Okuno-in je jedno z nejspirituálnějších a nejmagičtějších míst v celém Japonsku. Nachází se ukrytý v hustém cedrovém lese rozprostřený na délce dvou kilometrů, kde se podél kamenných cestiček lemovaných podmanivými lucernami nachází na 200 tisíc mechem porostlých hrobek. Hrobky však neslouží jako schránky pro mrtvá těla zesnulých, nýbrž jsou tu pochovány jejich duše, které čekají až na Zem přijde Buddha budoucnosti (Miroku). Bez přehánění se tak jedná o skutečný hřbitov duchů.


Vrcholem prohlídky je na konci stezky ukryté mauzoleum mnicha Kúkaje (posmrtně označován jako Kobo Daishi), jehož tělo je ve stavu věčné meditace, a tak mu sem mniši bez ohledu na roční dobu přinášejí každý den jídlo a jednou za čas prý jeden z nich vstoupí za ním, aby ho ostříhal a převlékl.


Večerní mrazivá procházka hřbitovem spolu s tajuplnými příběhy našeho průvodce, byla jedním z nejpůsobivějších zážitků z celé návštěvy hory Koya.



7:00 Náboženský obřad


Brzké ráno začíná modlitbou, na kterou jsou obyvatelé areálu kláštera Ekoin svoláváni několika pronikavými ranami Gongu. Obřad se odehrává v hlavní síni, která je hojně zdobená barevnými náboženskými artefakty a celý rituál probíhá v působivé atmosféře za doprovodu podmanivého zpěvu mnichů a vibrujících zvuků různých nástrojů.



7:30 Ohňový rituál Goma


Ihned po obřadu jsou všichni návštěvníci ranního obřadu zváni k účasti na tzv. rituálu ohně Goma. Během dechberoucího rituálu mniši pálí dřevěné tabulky, které jsou symbolem lidského utrpení, neboť zasvěcený oheň má očistné účinky a plní přání.

Dřevěné tabulky se nachází na pokojích. Můžete na ně napsat svá přání a odnést do 21 hodin na recepci, tím zajistíte, že budou spáleny během ranního rituálu.



8:00 Snídaně


Po ranních ceremoniálech následuje snídaně, znovu ve stylu vegetariánských chutí Shojin Ryori, a to už je z naší návštěvy budhistického chrámu vše a my se těšíme na další japonská putování.



Další tipy, Co navštívit na Koya-san


Ubytování v chrámu nám nachystalo poměrně bohatý program, kvůli kterému nám už nezbývalo moc času na prohlídku ostatních pokladů ukrytých na hoře Koya. I proto jsme se rozhodli navštívit jen pár z těch nejdůležitějších.



Komplex Danjo Garan


Danjo Garan, rovněž označovaný jako Posvátná oblast, neboť právě zde mnich Kúkai založil centrum šingonského buddhismu, a komplex se stal prvním chrámem sekty. Je to tichý a rozlehlý areál několika významných budov (chrámů a pagod), ukrytých mezi vysokými borovicemi a cedry s dlouhými alejemi a bažinatými jezírky. Nejpozoruhodnější je 49 metrů vysoká rumělková pagoda Konpon Daito, naproti které stojí starodávná borovice, okolo které nechal mnich Kúkai chrámový komplex postavit.



Dále tu narazíte na hlavní chrámovou síň Kondo, kde se konají nejdůležitější obřady a ceremonie, ohromující dřevěnou starodávnou pagodu Saito (západní pagodu), depozitář písma Rokkaku Kyozo, v podobě otáčivého mlýnku, nebo chrámový zvon Koyashiro. Vstup do areálu je zdarma, platí se pouze pokud chcete navštívit chrámové interiéry.



Chrám Kongobu-ji


Kongobu-ji (chrám na vrcholu Diamantové hory) je hlavní sídlo vedení buddhistické školy Shingon a nachází se jen pár kroků od komplexu Danjo Garan. V komplexu Kongobu-ji se nachází i největší kamenná zahrádka v Japonsku Banryūtei. Vstupné je 1000¥ (150 Kč)



Na noc strávenou na magické hoře Koya jsme se z celého letošního výletu do Japonska těšili ze všeho nejvíc. Jelikož jsme na Kóju cestovali v období dešťů (tzv. tsuyu), představovali jsme si, jak budeme v husté mlze a dešti usínat v jednom z těch magických budhistických chrámů ukrytých v hustých lesích na vrcholu odlehlé hory. Jak to tak bývá, nakonec nám ani nekáplo, slunce pálilo, jako na dovolené v Turecku a přiznejme si, že náš obrovský (řekla bych až luxusní) apartmán v chrámu také nebyl úplně tajuplný a magický (jakkoli byl nádherný). Také musím přiznat, že mnich, který nás měl během pobytu na starost, nevstával toho dne zrovna pravou nohou a nebyl úplně dobře naladěný. Na druhou stranu i přes některá nenaplněná očekávání (a přes fakt, že noc na Kóje byla nejdražší "položka" našeho výletu), jsme šťastní, že jsme to mohli zažít, protože i tak je to zkušenost, na kterou budeme vzpomínat celý život...


Další články:


logo KNT.png
bottom of page