top of page
  • Writer's pictureAndrea

Norsko na 6 dní: itinerář Oslo, Flam, Bergen

Tipy na výlet Norsko za týden – fjordy, hory, moře a města, vlakem i lodí


Letošní zimu a vánoční čas jsme si naplánovali návštěvu další skandinávské země – Norska. V rámci necelého týdne jsme stihli procestovat 2 významná norská města, včetně hlavního Osla a pohádkového Bergenu, projeli jsme dvě legendární vlakové tratě, vyrazili na plavbu lodí mezi úchvatnými fjordy a poznali ty nejkouzelnější a nejpozoruhodnější přírodní scenérie v Evropě.


🕦 Termín: prosinec 2023
Počasí: slunečno, zataženo, mrazivo (-5 až -15 °C)




Před tím, než začnu svůj článek o našem severském putování, přikládám list 10 zajímavostí a faktů, na které je v Norsku potřeba se připravit…

 

10 zajímavostí a faktů o Norsku


  1. Ceny pouze s vysoko-norskou přirážkou – psát o tom, že v Norsku je draho, je trochu jako tahat dříví do lesa. Hlavní měnou je Norská koruna, a pravdou je, že téměř vše je v „NOKách“ o trochu dražší než u nás, avšak připravte se na to, že to ještě musíte ještě vynásobit 2ma!

  2. Noc, která nikdy nekončí – ať už v zimě nebo v létě, v Norsku se musíte připravit na nepravidelnost slunečního svitu. Oblast severně od polárního kruhu je typická polárními dny, kdy slunce nikdy nezapadá (hl. červen) a polárními nocemi. Během naší prosincové návštěvy jižní části Norska jsme museli počítat pouze s cca 5-6 hodinovým „dnem“ a teplotami kolem -5 až -15 °C.

  3. Nejšťastnější národ na světě – Norové jsou obecně velmi přátelští a pohostinní, což vychází z tradic mořského severského národa, kdy si lidé v tuhých zimách museli vycházet vstříc a pomáhat jeden druhému. A skutečně nás mile překvapilo, jak byli všichni ochotní a hlavně usměvaví.

  4. Na procházce se skřítky a obry – Norsko je země opředená spoustou legend a lidových pověstí, jejichž hlavními postavami jsou všelijaké pohádkové bytosti od skřítků, přes trolly, mořské příšery až k obrům se specifickým vztahem k přírodě. O jejich existenci není mezi obyvateli pochyb a jejich zlomyslné ale i dobré skutky vás mohou při procházkách v přírodě pěkně potrápit.

  5. Norské (nejen) rybí speciality – není pochyb, že norská kuchyně je založená především na produktech, které si lidé uloví. Na norského lososa, krevety, sušené ryby, tresky a sleďe narazíte na každém kroku. Překvapit vás však může i velrybí maso, přestože je lov omezený kvótami, velrybu můžete ochutnat téměř na každém rybím trhu. (a když už je řeč o jídle, nezapomeňte ochutnat další norskou specialitu Brunost, neboli norský hnědý sýr s příchutí karamelu)

  6. Norsko je ráj elektromobilů. Důvod je jednoduchý, nejen že elektřina je v Norsku extrémně levná (a elektroauta můžete dobíjet dokonce zdarma), výhodou jsou i daňové úlevy, možnost využívat lepší jízdní pruhy, slevy na parkování a v neposlední řadě touha řidičů přispět k ochraně přírody. Obecně mě překvapilo, jak málo aut v Norsku jezdí, ale možná to bylo i tím extrémně mrazivým počasím, pro které se ustálil pojem – rekkevideangst neboli „dojezdová úzkost“. To je běžná situace, kdy se řidič kvůli chladným teplotám a klesající baterii obává o svůj dojezd.

  7. Po tuhé norské zimě přichází Utepils – Norsko má spoustu specifických svátků a významných dnů. Utepils mě však zaujal ze všech nejvíc :-). Jedná se o každoroční norský rituál, který slaví celá země. Ve skutečnosti jde o první (zpravidla) jarní den, kdy si konečně můžete vychutnat pivo venku. Také už se těšíte na svůj první jarní Utepils?

  8. Proč Norové nekouří cigarety? - podle statistik patří Norsko k zemím s nejnižším počtem kuřáků na světě. Důvodem není nic jiného než tzv. Snus, žvýkací tabák, který Norové milují. V Evropské unii je prodej klasického žvýkacího tabáku zakázaný. Výjimku má pouze Švédsko. Norsko není členem EU a tak ho tu seženete všude.  

  9. Norsko je dlouhodobě jednou z nejbezpečnějších zemí na světě. Možná proto se Alfred Nobel (vynálezce dynamitu) rozhodl udělovat Nobelovu cenu míru pouze v Norsku, zatímco všechny ostatní Nobelovy ceny jsou udělovány ve Švédsku.

  10. A nakonec jedna hezká vánoční tradice. Věděli jste, že Norsko každý rok věnuje Velké Británii vánoční stromek pro Trafalgarské náměstí? Tato tradice sahá do roku 1947 a je výrazem díku za britskou podporu Norska během druhé světové války.

 



1. Oslo (2 dny)

 

Výlet jsme začali v Oslu – hlavním městě Norska. Oslo je jedno z nejklidnějších, nejmodernějších, nejekologičtějších a taky nejbohatších metropolí na světě. Centrum města není velké, a tak většinu hlavních turistických atrakcí stihnete projít během 1–2 dnů. Město je až úchvatně moderní, každá budova působí jako architektonický skvost, lidé jsou tu milí, všichni se usmívají, a to i přesto, že ceny (všeho) jsou naprosto neskutečně vysoké! :-)

 


Naše 2denní prosincová návštěva Osla se nesla v duchu slunečného, ale do extrému mrazivého počasí (teploty klesaly až k mínus 15). Doba slunečního svitu je v prosinci v Oslu jen kolem 5 hodin a slunce nikdy nevystoupá moc vysoko nad horizont. Díky tomu si však prakticky celý „den“ můžete vychutnávat nádhernou Golden Hour. 

 

Více o naší krátké návštěvě Osla najdete ve článku zde: Oslo za dva dny – článek.



2. Bergen (2 dny)

 

Třetí den jsme vyrazili do Bergenu, který se nachází na mořském pobřeží na západní straně Norska v údolí obklopeném sedmi bergenskými horami. Z Osla do Begenu vede jedna z nejkrásnějších vlakových tratí na světě – legendární Bergensbanen (dlouhá 492 km, 6,5 hodiny). Bergen Line přejíždí přes náhorní plošinu Hardangervidda, jejíž drsná, téměř neobydlená krajina sloužila jako předloha planety Hoth ve Star Wars, Epizoda V.

 

Výhledy z vlaku byly dechberoucí a téměř 7hodinová cesta utekla jako voda. Pohledy na nekonečné zasněžené pláně, zamrzlá jezera, holé skály a vrcholky ledovců mi až vháněly do očí slzy – taková to byla krása!




Na konci trasy nás už čekal Bergen, kouzelné město, které inspirovalo zimní pohádku Ledové království a které je považováno za jedno z nejkrásnějších Vánočních měst na světě – což podepisuji všema 10! Je skutečně to nejútulnější a nejkouzelnější město, které jsem měla možnost o Vánocích navštívit. Přesvědčte se sami v mém článku o Bergenu zde.




3. Flam (2 dny)

 

Pátý den jsme se vydali do Flamu, což je malinkatá vesnička ukrytá v zátoce nejdelšího norského fjordu Sognefjorden. Cesta z Bergenu vedla přes hustě zasněžený Myrdal nacházející se 865 m nad mořem. Důvod, proč jsme zde vystoupili byl jasný – z Myrdalu do Flamu totiž vyráží jedna z nejkrásnějších vlakových tratí na světě - Flamsbana.

 


Flamsbana je 20 km dlouhá trať, na které operuje stará lokomotiva, která vás zhruba za 50 minut snese dolů k fjordu do vesnice Flam. Trať se vine strmými svahy nekonečných hor, projíždí roklemi, a údolími plnými zamrzlých vodopádů a skalnatých masivů. V našem termínu navíc bylo pramálo turistů a ve Flamu jsme byli skoro sami.

 



Jeden den ve Flamu je naprosto dostačující – více o naší plavbě mezi nejužšími fjordy v Norsku a dalších aktivitách ve Flamu ve článku zde. TIP – V létě je možné jednu část cesty Bergen – Flam absolvovat celou lodí (Plavba nazvaný „The King of Fjord“ funguje od začátku dubna do konce září) 




Recent Posts

See All
logo KNT.png
bottom of page