top of page
  • Writer's pictureAndrea

NYC Den 1: Uptown - Central Park, Times Square a Top of The Rock!

První den našeho výletu jsme se vydali prozkoumat severní část Manhattanu tzv. Uptown a horní část čtvrti Midtown.Půl dne jsme strávili objevováním Central Parku s mini piknikem na Sheap Meadow odkud jsme dál pokračovali na 5thAvenue s povinou zastávkou na hamburger ve Five Guys, následně přes Rockefeller Centrum a ikonické Radio CityHall směřovali dál na neony osvícené epicentrum města – Times Square. Večer jsme zakončili západem slunce navyhlídce Top Of the Rock, odkud se rozprostírá dokonalý pohled na nejznámější budovu NYC – Empire State Building.

 

TOP místa krok za krokem: Central Park, New York City


Když jsem byla poprvé v NYC, návštěva Central Parku pro mě byla obrovským překvapením. Nevím proč, ale Central Park jsem si vždy představovala jako takový obdélníkový parčík, okolo kterého si chodí místní ráno zaběhat předtím, než jdou do práce. Jaké ale bylo moje překvapení, když jsem poprvé viděla, jak obrovsky rozhlehlý tento nejstarší americký veřejný park je. Central Park má po obvodu více než 10 km, takže plánujete-li návštěvu v celé jeho délce a šířce, vězte, že Vám to bez přehánění zabere jeden celý den. Tolik času jsme neměli, a tak nám muselo stačit „pouze“ celé dopoledne, během kterého jsme stihli projít zhruba polovinu parku, tedy především jeho jižní („turisticky atraktivnější“) část táhnoucí se shora od 86. až po 59. Street.



Prohlídku Central Parku jsme začali u obrovské vodní nádrže Jacqueline Kennedy Onassis Reservoir na zastávce metra 86 St. Vodní nádrž je po celé své délce obklopena běžeckou tratí, která má přes 2.5 km a je oblíbením místem běžců a sportovců. Pokračovali jsme dál přes Great Lawn, což je největší travnaté prostranství v celém parku, nachází se tu spoustu sportovních hřišť a často se tu konají koncerty a kulturní akce, směrem k MET – Metropolitnímu Muzeu Umění – největšímu a nejstaršímu muzeu umění v USA.



Kousek od Muzea se nachází 3.000 let starý Egyptský Obelisk – Cleopatra’s Needle (Kleopatřina jehla), jedná se o nejstarší veřejnou památku v celém NYC. Směrem dál jižně od Obelisku se nachází vodní plocha Conservatory Water, kde se o víkendech konají závody modelů plachetnic pro veřejnost (půjčení lodičky vyjde na 12 $). Vedle jezírka stojí socha Alenky v říši divů a Hanse Christiana Andersena.



Odsud už je to jen kousek k jedné z největších fontán v NYC se sochou vodního anděla v jejímž pozadí se nachází krásné kaskádové terasy Bethesda Terrace, uvnitř kterých se často schází pouliční umělci a vytváří tak skvělou kulisu pro prohlídku této budovy v srdci Central parku.



Za fontánou se rozkládá nejromantičtější místo v Central parku jezírko The Lake, přes které se klane jeden z nejmalebnějších mostů – ikonický Bow Bridge s ozdobným zábradlím a kouzelnou atmosférou. Odtud už je to jen kousek k asi nejznámějšímu místu celého Central Parku zahradnímu památníku Strawbery Fields, který se nachází přímo naproti bytovému domu The Dakota odkud byl smrtelně postřelen člen Beatles John Lennon.



Ve středu parku je umístěna jednoduchá mozaika s nápisem „Imagine“ okolo které se schází umělci, kteří zpívají a hrají písně Beatles. Stojí za to se tu na chvíli posadit a nasát tu uvolněnou a přátelskou atmosféru.



Cestou „dál dolů“ narazíte na Sheap Meadow, dříve bývalo pastvištěm ovcí, dnes je to ideální místo pro odpočinek v obležení města s úžasnými výhledy na okolní budovy a mrakodrapy. I my jsme se tu na chvíli natáhli na deku a užívali si chvilku klidu uprostřed velkoměsta.



A to už je jen kousek od samotného jižního cípu Central Parku, kde můžete mimo jiné narazit na (za mě trochu děsivý) kolotoč – Central Park Carousel, nachází se tu i malá ZOO (která sloužila jako předloha filmu Madagaskar) a krásný kamenný klenutý most Gapstow Bridge (ten, u kterého Kevin v Sám doma 2 poprvé spatřil Holubí ženu) jež je obklopen z jedné strany jezírkem The Pond a z druhé zábavním areálem Wollman Rink ze kterého se každou zimu stává veřejné kluziště.



Nejdražší ulice planety - Co ukrývá 5th Avenue?


Musím uznat, že poznávací tour po Central Parku byla dost vyčerpávající, navíc v kombinaci Jet Legem a 30stupňovým horkem. My jsme se však nevzdali a povzbuzeni porcí Cheeseburgeru ve Five Guys na 55th St (více ve článku Jídlo v NYC) jsme se vydali dál – konkrétně do nejdražší ulice planety – 5th Avenue. Pátá Avenue je 10 km dlouhý bulvár na kterém se nachází nejen obchody a sídla nejluxusnějších značek světa, ale i spoustu muzeí a dalších zajímavostí, které by byla škoda minout. Směrem na jih od Central parku na rohu 5th Avenue a 59. Street stojí „Nejelegantnější hotel v New Yorku“ – luxusní hotel Plaza, také proslulý z filmu Sám Doma 2, naproti Hotelu Plaza se nachází hlavní pobočka Apple Store v NYC a o dvě ulice níže narazíte na mrakodrap Trump Tower.



Směrem dál po Páté Avenue v křížení s 51. Street se pak v rozsahu jednoho bloku nachází hned několik významných dominant v čele s Rockefellerovým centrem a největší katolickou Katedrálou Sv. Patrika (vstup do katedrály je zdarma). Ve vnitrobloku budov Rockefeller centra je ukryto náměstí Lower Plaza, kde je vždy začátkem prosince rozsvícen asi nejznámější Vánoční strom na světě a kde se v zimě otevírá veřejnosti i tradiční New yorské kluziště. V létě se tu bruslí na kolečkových bruslích na betonovém oválu obklopeném stožáry s 200 vlajkami států OSN a nachází se tu i obří bronzová socha Prometea. Rockefeller Plaza je nejvyšší budova komplexu Rockefeller na jejímž vrcholu se nachází vyhlídková terasa Top Of The Rock, kterou jsme večer téhož dne navštívili (více níže).



Právě tady u Rockefeller Plaza jsme se rozhodli odbočit z 5th Avenue a přes zastávku u ikonického paláce kultury Radio City Hall pokračovat dál směrem k Times Square. Pokud byste ale pokračovali dál po Páté směrem na jih, mohli byste postupně (s malými odbočkami) narazit na nádraží Grand Central Terminal, Empire State Building, Flatiron building – neboli žehličku, a celé to zakončit u vítězného oblouku na Washington Square, kde Pátá Avenue končí.



TOP místa na Times Square New York City!


Jen jeden blok od Rockefellerova centra se na křižovatce 7. Avenue a Broadway nachází „křižovatka světa“ neonová halucinace Times Square. Jedná se o jedno z nejnavštěvovanějších míst na světě, které každoročně navštíví přes 50 milionů lidí. Samotné náměstí protíná celkem 5 bloků a táhne se od 42. po 47. Street. Za pomyslný střed Times Square by se daly označit červené schody TKTS stojící na křižovatce 46. Street, ze kterých jsou zpravidla foceny nejznámější záběry náměstí v čele s nejvyšší budovou One Times Tower, která je po celé délce pokrytá obrovskými billboardy.



Samotné schody ve skutečnosti neslouží pouze jako vyhlídka, nýbrž se z druhé strany ukrývají pokladny zlevněných lístků na představení Broadway divadel. (Todays tickets listings, v den představení tu najdete i o 50% levnější lístky). Přímo naproti schodům pak můžete spatřit chodníkovou vizualizaci názvů jednotlivých divadel Broadway seřezaných v pořadí ulic v jakém se nacházejí.



Times Square je každým coulem turistická atrakce číslo jedna a nebudu lhát, když přiznám, že mě má první návštěva Times Square trochu zklamala. Prakticky celé Times Square je obsypané z jedné strany turisty se zdviženými fotoaparáty z druhé strany pochybnými existencemi, bezdomovci a drogovými dealery, vůně trávy se line ze všech stran, a to celé graduje víc a víc s příchodem noci, kdy se sice atmosféra celého místa a blyštících neonů projeví v plné síle, stejně tak ale i všechno ostatní.



Asi jednou z nejznámější turistických pastí jsou všudypřítomní maskoti znázorňující různé postavičky od Mickey Mouse, přes Spidermana po King Konga, kteří se snaží Vás uhnat na společnou fotografii, za jejíž pořízení tvrdě zaplatíte (Googlovala jsem že průměr je 20 $!), odmítnete-li jsou schopní vás pronásledovat a být opravdu hodně nepříjemní, takže se tomu raději vyhněte obloukem!


Jediný maskot, který dle mého názoru stojí za to a stal se doslova symbolem celého Times Square je zpěvák Robert John Burck, známý spíše pod přezdívkou „Naked Cowboy“. Oděný pouze do kovbojských bot, klobouku a v přiléhavých slipech tu hraje na kytaru a zpívá téměř denně již od roku 1999. Fotka s ním údajně vyjde na pár dolarů, spokojí se i s 1 $, ale nevím, sama jsem nezkoušela :-D.



A perlička na závěr, která nám bohužel unikla je tzv. Midnight Moment, jedná se o speciální světelnou show, která se koná každý den vždy mezi 23:57 do půlnoci, kdy se necelá stovka světelných displejů na Times Square rozzáří v jednu barevnou blikající podívanou.



Nejkrásnější Vyhlídka v NYC - Vstup na Top Of The Rock!


Vpodvečer už tak extrémně nabitého dne jsme se ještě vydali na vyhlídku Rockefellerova Centra – Top Of The Rock. Bylo docela těžké se rozhodnout, kterou z hlavních vyhlídkových plošin v NYC zvolit, nakonec ale celkem jasně zvítězila Top Of The Rock. Během minulé návštěvy jsem navštívila One Word Observatory, která byla tenkrát nově otevřená, a tak se jednalo o velké lákadlo, tentokrát jsem ale chtěla zvolit větší klasiku.


Top Of The Rock se nachází v 70. patře budovy Rockefeller Plaza postavené již v roce 1933 ve stylu Art deco. Možná si vybavíte velmi známou fotografii, na které si celkem 11 dělníků zavěšených na ocelové konstrukci vychutnává oběd při stavbě výškové budovy. Tato světově známá fotografie Lunch atop a Skyscraper byla pořízena právě v době výstavby komplexu Rockefeller centra a před vstupem do výtahu se na podobné traverze můžete nechat vyfotit na památku.



Cesta výtahem na vrchol Top Of The Rock netrvá ani minutu. Výtah má prosklený strop, a tak máte-li chuť můžete pohledem vzhůru do výtahové šachty sledovat jakou rychlostí překonáte téměř 70 pater a celkem 260 výškových metrů. Když následně z výtahu vystoupíte a ocitnete se na vyhlídce, pohled, který se Vám naskytne je naprosto neskutečný.



V momentě se totiž nacházíte uprostřed Manhattanu, obklopeni ze všech stran ikonickými budovami v čele s Empire State Building na jedné a Central Parkem na druhé straně. Máte pocit, jako by realita kolem vás vystoupila z nějakého obrazu nebo fotografie, a to všechno ještě v podkresu rudo oranžového západu slunce v pozadí. Top Of The Rock jsem si opravdu zamilovala a jediné, co návštěvě trošku ubralo na atraktivnosti (ale asi se nedalo čekat ani nic jiného) bylo to neskutečné davové šílenství v momentě, kdy začalo zapadat slunce.



Srovnání vyhlídkových plošin v New Yorku:


Vzhledem k tomu, že jsem si jednotlivé vyhlídky celkem pečlivě studovala, rozhodla jsem se, že níže sepíšu pár bodů (pro a proti) a cenových srovnání jednotlivých vyhlídkových plošin v NYC. Více ve článku zde.



Ve čtvrtích Uptown a horní Midtown se dále nachází i tyto ikonické atrakce, které jsme bohužel nestihli ☹:


989 views0 comments
logo KNT.png
bottom of page