top of page
  • Writer's pictureAndrea

NYC Den 2: Midtown a Broadway Show


Druhý den nás čekala další část centrálního Manhattanu – čtvrť Midtown, kterou jsme tentokrát zahájili u nového komplexu budov Hudson Yards, kde se nachází i jedny z nejnovějších futuristických vyhlídek Edge a Vessel, odkud jsme vystoupali na The High line, což je 2,5 km dlouhá vycházková trasa vybudovaná z původní nepoužívané železniční trati. Z High line jsme odbočili na 15 Street, kde jsme navštívili Starbucks Reserve Rostery, limitovanou pražírnu kaváren Starbucks, které byly dosud otevřeny pouze na 6 místech na světě a pokračovali dál až na Broadway, kde se nachází nejen známá budova ve tvaru žehličky Flatiron, ale i největší obchod na světě s rekvizitami Harryho Pottera. Večer jsme zakončili Broadway Show, konkrétně divadelním představením Harry Potter and the Cursed Child v divadle Lyric.


 

Nový komplex budov Hudson Yards


Den druhý jsme zahájili na stanici metra 34 Street-Hudson Yards u nejnovějšího realitního komplexu budov na Manhattanu – Hudson Yards. Stavba Hudson Yards začala v roce 2012, přičemž jeho první část se otevřela v roce 2019. Pamatuji si, že během mé první návštěvy NYC v roce 2016 bylo Hudson Yards jedno obří staveniště a až zpětně z fotografií jsem si uvědomila, že se jedná o jedno, a to samé místo. Uprostřed komplexu budov stojí dvě nejnovější New Yorské vyhlídky – kosmická The Edge a designová instalace The Vessel. S výškou 336 metrů je The Edge momentálně nejvyšší venkovní vyhlídkou v USA. Má jedinečnou prosklenou trojúhelníkovou terasu a výhledy z ní musí být neskutečné, já jsem měla The Edge dlouho v hlavě, ale nakonec jsem se rozhodla pro větší klasiku Top Of The Rock (více o vyhlídkách zde).



The Vessel je naproti tomu umělecká instalace, jež má trochu tragi-komickou historii. Od začátku je terčem vtipů a různých memů, kde jí široká veřejnost posměšně přirovnává k různým objektům jako je například obří Gyros, odpadkový koš, včelí úl či eskalátory, co nikam nevedou. Místní si zkrátka The Vessel moc nezamilovali a k tomu všemu rozhodně nepřispěl fakt, že v průběhu dvou let od otevření se The Vessel stala dějištěm již 4 úspěšných pokusů o sebevraždu. Od srpna 2021 je tak vyhlídka pro veřejnost uzavřena a NYC hledá cesty, jak místo proti podobným situacím lépe zabezpečit.



Procházka a trocha historie Parku The High Line


Park The High line je 2,5 km dlouhá, veřejná vycházková trasa proplétající se nad ulicemi města, která vznikla na místě původní železniční trati mezi čtvrtěmi průmyslových podniků a továren na západní straně Manhattanu. Těžko uvěřit, že 10. Avenue, nad kterou se dnes High line nachází, bývalo dříve přezdíváno „Death Avenue“ (Ulice Smrti), důvodem bylo původní zasazení železnice do běžné pozemní dopravy, kdy nebezpečné vlaky brázdily ulice města a nechávaly za sebou stovky nehod a obětí.



Důsledkem tak bylo přesunutí kolejí 10 m nad úroveň ulice, aby se zabránilo dalším nehodám. To pomohlo, ale netrvalo dlouho a železniční doprava se postupně začala přesouvat pod zem. Poslední vlak tak jel po těchto kolejích v roce 1980 a od té doby se trať stala nadbytečnou, chátrala a místní podepisovali petice o jejím odstranění. Našla se ale skupina lidí, která bojovala za její záchranu a přetvoření na veřejný prostor. Projekt byl úspěšný, a tak v roce 2009 byla na tomto místě původní trati otevřena oáza jménem High Line.



Na High Line dnes najdete spoustu divoké zeleně, která se proplétá mezi železnicemi zachovalých původních drah, nachází se tu posuvné lavičky, dřevěné a železné instalace, stánky s občerstvením, místa k odpočinku, často se tu konají výstavy a jiné kulturní akce. Mě se líbilo, že jsme na High Line měli možnost na chvíli utéct chaosu velkoměsta, pozorovali jsme město trošku z jiné perspektivy a nemuseli jsme neustále čekat na „zelenou“ na semaforu nebo se vyhýbat davům chodců a cyklistů.



Návštěva Starbucks Reserve Roastery v New Yorku


Když jsme na úrovni 15 Street sestoupili z High line vydali jsme se směrem k Chelsea Market, což je jedna z nejznámějších potravinářských tržnic na světě, nacházející se ve čtvrti Meatpacking district, dříve známé pro balírny a distribuci třetího nejvyššího objemu masa v zemi. Přímo na rohu patnácté a deváté naproti Chelsea Marketu stojí pražírna Starbucks Roastery.



Návštěva Starbucks Reserve Roastery byla v našem případě spíše náhoda než plánovaný cíl, o to víc se stala příjemným překvapením a velkým zážitkem. Starbucks Reserve je síť prémiových kaváren, založená v americkém Seattlu, která na rozdíl od klasických Starbucksů, nabízí speciální druhy kávy z malých rodinných farem a historických pěstitelských oblastí z Jižní Ameriky, Asie nebo Evropy. Kromě odlišných druhů káv zpravidla nabízí i další možnosti, jako je koktejlový bar, pekárnu, obchod s prémiovými předměty a samotnou pražírnu.



Pražírny Rosteries byly zatím otevřeny pouze na 6 místech na světě, momentálně se nachází v Seattlu, Chicagu, Milanu, Šanghaji, Tokiu, a právě v NYC a každá z nich nabízí něco speciálního. Ta New Yorská vyniká krásným geometrickým, barevně laděným interiérem, má celkem 3 patra, vlastní bronzovou sochu sirény, navrženou místním umělcem a terárium inspirované kávovou farmou Starbucks v Kostarice.



14 St Subway Station - Life Underground


Cestou na Broadway se můžete zastavit na zastávce metra 14 St, která je takovou uměleckou galerií, jež se v NYC dostalo velké popularity. Ve vestibulu metra a na zastávkách této stanice totiž narazíte na stovku drobných bronzových postaviček, které zde nechat vystavit umělec Tom Otterness pod názvem Life Underground, a které neslouží pouze pro pobavení, nýbrž mají poukázat na politické, společenské ale i každodenní problémy a situace obyvatel NYC.



Nejznámější ulice na světě - Procházka po Broadway


Od Starbucks jsme se vydali směrem k nejznámější ulici na světě dlouhatánské Broadway, která je „nej“ hned v několika ohledech. Kromě toho, že je to nejstarší a zároveň nejdelší ulice v NYC (měří celkem 53 km!) také jako jedna z mála nerespektuje kolmý směr ostatních ulic a křižuje Manhattan šikmo. A právě toto šikmé křížení ulic využila celkem rafinovaně jedna z nejznámějších budov v NYC – špičatá Flatiron, neboli „Žehlička“, která svým trojúhelníkovým půdorysem přesně pasuje do křižovatky Broadway a Páté Avenue.


Žehlička byla postavena už v roce 1902, jako jeden z prvních mrakodrapů své doby. Během naší návštěvy byla bohužel budova Flatiron pod lešením, čímž jsme si pohled na její fasádu moc neužili, a tak jsme pokračovali dál, tentokrát do víru čar a kouzel. Broadway je totiž mimo jiné místo, které nabízí to nejlepší z Harryho Pottera v samotném centru NYC! Já na Harryho nedám dopustit, a tak když se někde naskytne příležitost vidět něco spojeného se světem čar a kouzel, tak většinou ani minutu neváhám! :-)


New York a Harry Potter, Store - Broadway


Přímo na Broadway vedle budovy ikonické Žehličky se v roce 2021 otevřel největší kouzelný obchod s rekvizitami Harryho Pottera na světě. Obchod má 3 patra a jeho interiér je fakt kouzelný, každá z místností je barevně i tematicky laděná, najdete tu oddělení sladkostí, hůlek, košťat, famfrpálových dresů nebo černé magie. Uprostřed obchodu stojí točité schodiště, které stráží socha rotujícího Hipogryfa, můžete si tu poměřit výšku s Hagridem, vyfotit se při vstupu do červené londýnské budky nebo si vychutnat máslový ležák v místním Butterbeer Baru. Zároveň tu nabízí programy dobrodružné Virtuální Reality, což jsem chtěla vyzkoušet, ale bylo bohužel již dlouho dopředu obsazené. Zkrátka, co dodat… Je to kýč, ale tááák pěknej!



Prkna co znamenají svět - Návštěva divadla na Broadway


Schylovalo se už k večeru, a tak nezbývalo, než se trošku hodit do gala a vyrazit do nejznámější čtvrti celé Broadway – Theater District na jednu z těch věhlasných Broadway Show. Divadelní čtvrť na Broadway se nachází v blízkosti Times Square zhruba mezi 40. a 53. Street. Je to čtvrť, kde se nachází největší koncentrace divadel na světě. Na prknech Broadwayských divadel se denně představují nejslavnější světové muzikály, klasická dramata ale novodobé divadelní trháky. Momentálně se tu nachází okolo 150 divadel, která se rozlišují na hlavní Broadway theaters (nad 500 míst k sezení), kterých je kolem 40 a Off-Broadway, které jsou menší a jejich tu více než sto.


První dojmy: Divadelní představení - Harry Potter and the Cursed Child, Broadway!


My jsme se doslova na poslední chvíli rozhodli jednu z divadelních her na Broadway navštívit, a i když jsem o Broadway show uvažovala, vůbec by mě nenapadlo, jaké představení nakonec navštívíme. Asi dva dny před odletem mi totiž kamarádka vyprávěla o představení Harry Potter and the Cursed Child a strašně ho vychvalovala. Já jsem upřímně o návštěvě této hry neuvažovala, kniha mě nijak nenadchla a z příběhu jsem byla v rozpacích. Nakonec jsem si ale řekla, proč tomu nedat šanci. A tak bez jakýchkoli očekávání jsem online koupila ty nejlevnější lístky (které byly ještě dva dny před představením k dispozici) a trochu skepticky vyčkávala, jaký bude výsledek. (Ceny se pohybují od $59/ os - $319 /os)



A jaký nakonec byl? Příběh The Cursed Child se odehrává 19 let od bitvy o Bradavice (tedy od skončení poslední knihy) a vypráví osudy 3 hlavních hrdinů knih o Harry Potterovi - Harryho, Rona a Hermiony. Musím říct, že i přes veškeré výhrady, které k příběhu a ději mám, mě příjemně překvapil. Přesvědčila jsem samu sebe, že se pokusím na chvíli odpoutat od knih a filmů a pokusím se na hru dívat spíše jako na kouzelnické představení. To nakonec díky spoustě neuvěřitelných efektů, triků, hereckých výkonů, létajících postav i předmětů, kulis a rekvizit nebylo vůbec těžké. Ba naopak! Nikdy by mě nenapadlo, že budu odcházet z divadla tak spokojená. Celé to navíc korunovaly naprosto úchvatné prostory divadla Lyric, které byly pro účely tohoto představení zrekonstruovány za více než 30 milonů dolarů, a které hostí tuto hru již od roku 2018. I díky nim byla návštěva tohoto představení přímo magický zážitek.



A pár praktických tipů na závěr :-):

  • Dress Code na Broadway: Společenské oblečení tu nikdo neřeší,

  • Ceny suvenýrů, pití a drobného občerstvení v divadle jsou nadpozemsky vysoké,

  • Představení je fakt dlouhé - je rozdělené do 2 částí, přičemž každá má přes 2 hodiny, čeká vás tak téměř 5 hodin magie :-),

  • Během celého představení je zakázáno fotit, a je to poměrně přísně hlídáno

  • Klimatizace, pokud navštívíte Broadway show v létě, připravte se, že klimatizací v sále se skutečně nešetří, celé představení jsem měla pocit, že se brzy odněkud vynoří Mozkomoři :-)


Další tipy v Midtown: čtvrť Greenwich village

Ve Greenwich village se nachází asi nejznámější seriálové adresy na světě:

  • Najdete tu fasádu apartmánu ze seriálu Přátelé,

  • nebo vchod do bytu Carrie Bradshaw ze Sexu ve Městě :-)


logo KNT.png
bottom of page