top of page
  • Writer's pictureAndrea

NYC Den 3: Downtown a Památník 9/11


Třetí den jsme vyrazili na prohlídku Downtown, jehož historii navždy ovlivnila nejtemnější událost města, teroristické útoky z 11. září 2001. Jelikož jsme si Dolní Manhattan v čele s Památníkem 9/11, mrakodrapem One Word a prohlídkou Wall street naplánovali na třetí „kritický“ den, řekli jsme si, že ho pojmeme více odpočinkově, a tak jsme po prohlídce Ground Zero nespěchali dál objevovat další čtvrti Downtown v čele s Chinatown, SOHO a Little Italy, ale vydali se plavbou Ferry do Brooklynu do venkovní restaurace Brooklyn Crab, kterou jsem navštívila během mé první návštěvy NYC, a kterou jsem si prostě zamilovala. Brooklyn Crab je venkovní restaurace v americkém námořnickém stylu, s dřevěným barem a lavicemi, úžasnou uvolněnou atmosféru, skvělým jídlem a terasou, ze které můžete pozorovat západ slunce za Sochou svobody.


 

Prohlídka Ground Zero, Downtown Manhattan NYC


Prohlídku Downtown, jež se nachází na jižním cípu ostrova Manhattan jsme začali na zastávce metra Fulton St odkud jsme směřovali k návštěvě oblasti původního Světového obchodního centra zasaženou teroristickými útoky 11. září, pro kterou se ustálil termín Ground Zero. Jako první už zdáli vyčnívá nový dopravní terminál a nákupní centrum Oculus, jež se stal dosud nejdražší budovou nádraží na světě. Jeho obrovská okřídlená konstrukce připomíná křídla dávného ještěra a neuchvátí jen zvenku, ale stojí za to, se podívat i dovnitř, protože její čistě bílý interiér působí doslova nadpozemsky. (Vstup je zdarma)



Hned za budovou Oculus se nachází pavilon muzea September 11 Museum, jehož prosklená zkosená konstrukce symbolizuje budovu zhroucené věže. Muzeum je otevřené 6 dní v týdnu (kromě úterý), vstup stojí 26 $ a jeho prostory ukrývají exponáty a dochované předměty připomínající tuto tragickou událost.


Asi nejdojemnější veřejně přístupnou památkou na oběti tragédie jsou dvě čtvercové nádrže, které stojí na půdorysu původních dvou věží „Dvojčat“. Z okraje nádrží se spouští proudy vody, které následně mizí v propasti uprostřed, ta je zkonstruována tak, aby nebylo možné dohlédnout na její dno. Celé to tedy působí dojmem, že prázdnota, ve které voda mizí je nekonečná. Intimitu celého místa podtrhují bronzové panely, které lemují nádrže a na kterých jsou vyrytá jména téměř 3.000 obětí tragédie. Místo má velmi silnou až tíživou atmosféru, která ve vás vyvolá spoustu pocitů a nenechá vás úplně v klidu. Okolí památníku zdobí na 400 nově vysázených dubových stromů. Ten nejznámější ze všech je však hrušeň „Survivor tree“, která sic velmi těžce poničena, jako jediná přežila pod troskami Světového obchodního centra a dodnes je symbolem odolnosti, přežití a znovuzrození.



Součástí nového komplexu World Trade Center je i nepřehlédnutelná budova pojmenovaná symbolicky „One“, nebo celým názvem One Word Trade Center. Je to nejvyšší budova na západní polokouli vysoká 1776 stop (541 m), což je výška odkazující se k roku vzniku Spojených států amerických. V roce 2015 byla ve 102 patře budovy otevřena vyhlídka One Word Observatory, kterou jsem měla možnost navštívit během mé první návštěvy v NYC.



Tenkrát to byla moje první návštěva výškové budovy a zážitek to pro mě byl naprosto neskutečný. One stojí trošku izolovaně od zbytku města obklopena budovami, které jsou mnohem nižší než ona, takže o to víc je pohled z ní strhující a vše kolem se zdá překvapivě maličké a vzdálené. Je z ní krásně vidět oblast newyorského zálivu v čele se Sochou svobody nebo panoramata městských mostů v čele s Brooklyn Bridge. Závratná je i jízda výtahem, který Vám přes digitální projekci představí historii výstavby Manhattanu od zelené louky až po dnešní podobu města, a to celé stihne za neskutečných 47 sekund své jízdy až na vrchol.


Wall Street Charging Bull, aneb. socha zuřícího býka z Wall street


Z Ground Zero jsme nezamířili ihned na Wall street nýbrž o dva bloky dál k soše zuřícího býka z Wall streetCharging Bull, který představuje sílu a agresivitu finančního trhu a prosperující ekonomiky. Málokdo ale zná historii sochy, která se stala symbolem vytrvalosti a amerického snu. Když italsko-americký umělec Di Modica sochu býka za vlastní náklady zkonstruoval, rozhodl se, že ji daruje New Yorku jako pomyslný vánoční dar za, to že ho Amerika přijala a nechala ho tvořit. V utajení přijel jedné prosincové noci v roce 1989 před budovu newyorské burzy na Wall street a sochu býka před ní nelegálně položil. Policie samozřejmě nechtěný dar okamžitě zabavila a druhého dne odvezla na nedaleké parkoviště, místním se však socha zalíbila tak, že se dožadovali jejího návratu, což se nakonec stalo a socha byla umístěna pouhé dva bloky od Wall street k parku Bowling green, kde se z ní stala turistická atrakce číslo jedna. Bylo až neuvěřitelné kolik lidí se v době naší návštěvy přišlo se sochou vyfotit, dlouhatánská fronta linula podél celé sochy ze všech stran, a tak jsme si jí jen rychle cvakli a pokračovali dál na Wall street.



Procházka po Wall Street


Wall Street je po Broadway a Páté Avenue další ze série světoznámých ulic NYC, není to však pouze ulice, nýbrž termín, který je synonymem pro finanční čtvrť globálních rozměrů. Wall street začíná u budovy kostela Trinity Church na křižovatce s Broadway, a končí o osm bloků dál u břehu East River a přístaviště Pier 11.



Na Wall Street najdete budovu americké burzy stejně tak jako sídla největších finančních úřadů na světě. Naproti newyorské burze stojí majestátní budova Federall hall, která v dobách kdy byl ještě NY hlavním městem Spojených států sloužila jako radnice, později jako první sídlo kongresu. Právě zde proběhla inaugurace prvního prezidenta spojených států George Washingtona, který má před budovou, která dnes slouží jako muzeum a památník, svoji sochu.



Pokud se rozhodnete zůstat v Downtown můžete tu navštívit spoustu dalších míst a atrakcí jako je například:

  • Další významné čtvrti v Downtown: Chinatown, Little Italy nebo SOHO

  • Seaport District a hezkou námořní ulici Fulton Street

  • Battery Park, Manhattan – odkud lze pozorovat Sochu Svobody, a nachází se tu i přístaviště lodí na Liberty Island (k Soše Svobody), plavby provozuje společnost Statue City Cruises, na jejich stránkách si můžete zakoupit jak plavbu k Soše Svobody, vstup na Liberty a Ellis Island, vstup do podstavce Sochy Svobody, nebo i samotný vstup do její koruny.

  • Whitehall terminal, Manhattan – odtud vyráží trajekty na Staten Island – Staten Island ferry nabízí nejlevnější variantu, jak Sochu svobody vidět nejvíc zblízka a zdarma. Jedná se o trajekt, který vyráží z Manhattanu a proplouvá kolem Sochy Svobody na protilehlý Staten Island, cesta trvá 25 minut


Cestování trajektem NYC Ferry, Wall street Pier 11


Protože jsme si chtěli maličko odpočinout od rušného shonu velkoměsta, rozhodli jsme se, že odpoledne vyrazíme do Brooklynu do restaurace, kterou jsem si během mé minulé návštěvy NYC úplně zamilovala. Ukázalo se, že nejrychlejší trasa do restaurace je trajektem NYC Ferry, který nabízí skvělou alternativu cestování po NYC, navíc doprovázenou krásnými výhledy na Manhattan. A tak aniž bychom se dlouze rozmýšleli, vyrazili jsme na zastávku Wall street/ Pier 11, kde jsme si za $2.75 koupili jízdenku a vyrazili „žlutým trajektem SB“ na zastávku Red Hook do Brooklynu. Jízda trvala necelou půl hodinku a ukázala nám Manhattan zase z jiné perspektivy.



Brooklyn: Restaurace Brooklyn Crab


Když jsme dorazili do Red Hood čekalo nás ještě asi 10 minut chůze do cíle cesty – restaurace Brooklyn Crab.

Brooklyn Crab je venkovní restaurace v americkém námořnickém stylu, má několik poschodí s dřevěnými bary a lavicemi, jsou tu palmy, na stěnách visí různé rybářské předměty a z terasy je možné pozorovat newyorský záliv i Sochu Svobody. Před vstupem do restaurace Vás přivítá zlatý nablýskaný bourák jako z Pulp Fiction v noci tu svítí světýlka a vládne tu uvolněná atmosféra. Minule jsme Brooklyn Crab navštívili večer a bylo úplně narváno, tentokrát jsme přišli v čase mezi obědem a večeří a byli jsme tu skoro sami (i když musím přiznat, že první varianta byla o chlup lepší). Ochutnali jsme místní specialitu sněžného kraba a obalované kalamáry, takže kdo zrovna neholduje mořským plodům, tak si asi moc nepochutná, ale dá se vybrat i z nerybích pokrmů. Za mě je to prostě skvělé místo v Brooklynu, které nám tenkrát ukázala naše kamarádka, která v Brooklynu žila několik let a byl to tak tip přímo od nejznalejšího :-)!




443 views0 comments
logo KNT.png
bottom of page