top of page
  • Writer's pictureAndrea

Oslo, Norsko: Tipy, co vidět za pár hodin v Oslu

Oslo, tipy na výlet | Top místa a aktivity v Oslu


Letošní zimu a vánoční čas jsme si naplánovali návštěvu Norska. Náš výlet jsme začali v Oslu, které se stalo výchozím bodem našeho putování po této skandinávské zemi. Centrum města není velké, a tak jsme si tu naplánovali necelé dva dny, během kterých nás prosincové Oslo přivítalo slunečným, ale do extrému mrazivým počasím, kdy teploty klesaly až k mínus 15 stupňům.

 

Hlavní město Oslo, je skutečně jedno z neklidnějších, nejmodernějších, nejekologičtějších a také nejbohatších měst na světě. Budovy vypadají zcela nově a jsou až úchvatně moderní. Lidé jsou tu milí, pohlední, všichni se usmívají, a to i přesto, že ceny (všeho) jsou naprosto neskutečně vysoké! :-)




🕦 Termín: prosinec 2023
☀️ Počasí: slunečno, mrazivo (-10 až -15 °C)

Kdy cestovat do Osla?

 

Volba termínu je zcela zásadní pro plánovaní návštěvy Osla. V létě jsou dny dlouhé a světlo zůstává nad městem ještě dlouho po západu slunce. Zatímco nejdelší červnový den v Oslu má skoro 19 hodin, prosinec naproti tomu servíruje jen necelých 6 hodin slunečního svitu. Během této krátké doby slunce nikdy nevystoupí moc vysoko nad horizont a vy si tak můžete prakticky celý „den“ vychutnávat nekonečné západy slunce.

 

Nás kromě krátkého dne potrápil i doslova extrémní mráz. Museli jsme tak počítat s tím, že se nikde dlouho „neohřejeme“ a že hlavní atrakce města je třeba stihnout navštívit během pouhých pár hodin světla.



Jak cestovat v Oslu?

 

Oslo je jednou z nejmenších západních metropolí a jeho centrum se dá pohodlně projít pěšky. Extrémní zima nás však trápila natolik, že jsme si nakonec zakoupili 24 h lístek na MHD (121 NOK) a krátké přesuny MHD využívali jako čas pro zahřátí :-). Jízdenku jsme koupili při vstupu do metra, a mohli jsme ji využít na metro, tramvaje, autobusy ale i trajekty (které však v zimě jezdí velmi omezeně, nebo vůbec).

 


Cesta z/ na letiště

 

Letiště Oslo – Gardermoen (OSL) se nachází necelých 50 km severně od centra města. Nejrychlejším a nejlevnějším způsobem cestování do města jsou příměstské vlaky společnosti vy.no – konkrétně linky R12, RE10, RE11. Jedná se o běžné lokální vlaky, které nekončí ani nezačínají na letišti, a tak bývají často přeplněné. Cesta na Oslo Central Station trvá zhruba 25 minut a stojí 118 NOK.

 

Alternativou je možnost využití rychlovlaku Flytoget, který sice není o moc rychlejší (cca 20 minut), ale jezdí častěji a nebývá tolik obsazený. Cena je však dvojnásobná – 230 NOK.

 

Co vidět v Oslu za pár hodin?

 

Přestože jsme se museli potýkat s omezeným časem (slunce se za dva dny vyšplhalo nad obzor na pouhých zhruba 10 hodin) a mrzutou zimou, zvládli jsme navštívit většinu hlavních turistických atrakcí v Oslu...

 

Budova Opery a záliv Bjørvika

 

Operahuset je korunovační klenot města a supermoderní krásná budova postavena v roce 2008. Její tvar připomíná ledovec potápějící se do fjordu a zkosená střecha umožňuje všem návštěvníkům vyšplhat se až na její vrchol a vychutnávat si odtud výhledy na mořský záliv a přístav. V zimě si však dejte pozor, neboť to fakt pekelně klouže :-)!

 



Podél městského zálivu Bjørvika („městská zátoka“) se kromě Opery nachází i spousta dalších zajímavostí. Jednou z nich je Munchovo muzeum (jehož budova vyhrála cenu za nejošklivější novou stavbu v Norsku). Muzeum se zaměřuje na život a dílo provokativního norského umělce Edvarda Muncha. (vstup 180 NOK)

 


Přímo naproti Opeře se nachází několik plovoucích saun, kde i v mínus 15 stupních potkáte hanbaté otužilce, nořící se do ledových vod zálivu. Jednou z nejznámějších saun je SALT – jde o umělecký projekt, kde se kromě saunování, nachází i spoustu barů, stánků s občerstvením, kaváren, konají se tu koncerty, bazary, kina a festivaly. Prostor je tvořen dřevěnými pyramidami, které odkazují na tradiční norské stojany na ryby.

 


Královský palác a ulice Johana Karla

 

Karl Johans gate je hlavní třída v Oslu – místní „Pátá avenue“ nabízí obchody a restaurace nejznámějších světových značek. Najdete tu i pobočku Freia – nejoblíbenější norské čokolády.



Ulice vás postupně dovede až k budově Královského paláce, která je v současné době sídlem norské královské rodiny. Ulice Karla Johana je i místo, kde se v našem termínu konaly hlavní Vánoční trhy.




Vigeland Park

 

Park Vigeland je veřejně přístupný park nejznámějšího norského sochaře Gustava Vigelanda. Nachází se v něm přes 200 bronzových a žulových soch, kterým dominuje obelisk složený z vzájemně se prolínajících lidských těl deroucích se na vrchol. Všechna díla zachycují nahé postavy v různých životních situacích, staré, mladé i malé děti.




Jednou z nejslavnějších soch parku je „kdoví proč“ :-) socha Vztekajícího chlapečka. V zimě je to hodně působivé místo se zvláštní až trochu depresivní atmosférou.

 


Akker Brygge a pevnost Akershus

 

Přístavní promenáda Akker Brygge je společenským prostorem, kde se nachází spoustu venkovních restaurací s výhledy do přístavu a na protilehlou pevnost Akerhus. V létě odtud vyráží trajekty na poloostrov Bygdøy, kde najdete ta nejlepší muzea v Oslu.  

 



Muzejní poloostrov Bygdøy

 

Poloostrov Bygdøy leží nedaleko centra Osla (v našem termínu nejezdily trajekty, tak jsme sem cestovali autobusem, 15-20 min) a kromě pláží, turistických tras a vyhlídek se tu nachází i několik muzeí, které návštěvníkům přiblíží norskou historii, tradice a kulturu. Nachází se tu muzeum Vikingských lodí (dočasně uzavřeno), námořních tradic, architektury, Kon-Tiki museum věnované mořeplavci Thoru Heyerdahlovi a Frammuseet – muzeum objevování pólů.

 



Frammuseet, je muzeum věnované lodi Fram z roku 1892, která byla ústředním plavidlem během několika expedic norských objevitelů. Loď tu můžete celou prozkoumat a díky speciální video projekci, budete mít pocit, jako byste se s ní plavili daleko za polární kruh. (Vstup: 140 NOK)



Více o našem výletu po Norsku ve článku zde.


Recent Posts

See All
logo KNT.png
bottom of page