top of page
  • Writer's pictureAndrea

Praktické tipy New York: Před cestou do USA, co vidět a jak cestovat v NYC!

Praktické tipy New York, USA:



New York. Hlavou mi proudí tolik věcí, když přemýšlím, jak začít povídání o New Yorku, o metropoli, která nemá ve světě obdoby, kde se na nic a na nikoho nečeká, o místě, které musíte buď milovat nebo nenávidět, o epicentru kontrastů chudých a bohatých, světel, neonů, mrakodrapů, luxusu, chaosu, špíny, jídla, kultury a prostě všeho, co si umíte představit, a to vše ještě tak 10x více.

Do New Yorku jsem cestovala letos podruhé a obě návštěvy byly úplně jiné. První návštěvu jsem zažila v roce 2016, kdy jsem tu strávila 14 dní, bydlela jsem u známé, která v NY žije několik let a hrozně jsem si NY tenkrát zamilovala a naprosto jistě věděla, že pokud ještě bude možnost se sem podívat, tak to udělám. A to se mi splnilo. A tak se všemi těmi očekáváními a plány, se tam znovu vypravila, abych NY poznala ještě víc intenzivně, víc jako turista, který nutně potřebuje poznat každý kout a ochutnat každé jídlo, vidět, jak vypadá Manhattan v noci i ve dne, a co nejvíc nasát tu atmosféru města, které prostě nikdy nespí!


Pokud bych měla New York shrnout v pár větách, popsala bych ho jako nekontrolovatelný balvan, který se valí a nedá se zastavit, a vás buď ta rychlost přitáhne jako magnet a nikdy nepustí, nebo vás jednoduše semele a nebudete chtít (možná) nikdy víc. Na jednu stranu je New York pořád to nablýskané město z filmů, kde jezdí žluté taxíky, po ulici se prochází celebrity s kelímkem Starbucks, hraje tu hudba, všechno svítí, leskne se a září. Na druhou stranu je to zároveň místo, kde je vidět obrovská, ale obrovská propast, propast mezi bídou a elitou, mezi špínou a luxusem, je to město drog, zbraní, zločinu ale zároveň neskutečné euforie, přepychu a bohatství.


A protože mojí letošní cestě do New Yorku opět předcházelo několik týdnů příprav, plánování, čtení průvodů, sledování videí, sepsala jsem níže pár věcí, na které je potřeba se připravit, jak před odletem, tak během pobytu, aby kulturní šok po příletu do Ameriky, byl co možná nejmenší :-).


 

Před cestou do USA, NYC:


Před cestou do USA je samozřejmě důležité pamatovat na trochu více věcí. Níže jsem tedy sepsala pár bodů, na které je třeba před cestou myslet a mít připravené.

  • Pas – cestujete-li do USA za účelem turistiky (do 90 dnů) není potřeba vyřizovat žádné vízum, stačí mít platný pas, jehož platnost nevyprší dříve než se vrátíte z USA

  • ESTA – je elektronická cestovní registrace, kterou je NUTNÉ vyplnit kdykoli před cestou do USA (platnost je až 2 roky), nejpozději však 72 před cestou. Bacha na podvodné stánky, při první cestě do USA, jsem vyplnila a zaplatila první odkaz na Google a byl to podvod! Cena ESTA je momentálně 21 $ / os, ale cena se stále mění /čti stoupá 😊 → https://esta.cbp.dhs.gov/

  • COVID podmínky – očkování, test, certifikáty apod. To se samozřejmě pořád mění. Je tedy nutné sledovat oficiální stránky MZV CZ https://www.mzv.cz/washington/

  • Cestovní adaptér do USA

  • Cestovní pojištění

  • Platební karta – kreditní (nikoli debetní, kterou má většina z nás), může se hodit v případě zajištění rezervací (ubytování apod.) nebo při půjčování aut, kol či jiných prostředků

  • v případě potřeby i Mezinárodní řidičský průkaz (MŘP)

  • Více o dokumentech na MZV CZ


Doprava v New Yorku, jak cestovat v NYC? A kolik to stojí.


Systém hromadné dopravy v NY se skládá z linek metra MTA (New York city Subway), vlaků LIRR (Long Island Rail Road), autobusů a trajektů (New York City Ferry). Metro jezdí 24/7 a nabízí rozsáhlý systém linek, které jsou od sebe rozlišeny barvami, čísly a písmeny. Na každé lince operují jak expresní (Express train), tak lokální linky (Local train), přičemž lokálky zastavují všude a expresky jen na bíle vyznačených stanicích. Často je to trochu chaos, ale jinak je cestování metrem celkem pohodlné a rychlé. Mapa Metra zde.


Na Metro (Subway) a Autobusy se vztahuje jednotná jízdenka MetroCard, pořízení samotné karty stojí 1 $ a na ní si pak můžete nabíjet jednotlivé jízdy $2.75 (1 jízda), nebo neomezené passy $33 (7-dní), $127 (30-dní), my jsme si koupili 7 denní pass, ale nakonec jsme hodně chodili pěšky, tak se nám možná ani nevyplatil :-(


LIRR (Long Island Rail Road) jsou často mnohem rychlejší vlakové spoje, které jezdí v rámci města, nevztahuje se na ně ale MetroCard a cena za jízdenku se vypočítává podle vzdálenosti a toho, jestli je tzv. špička (peak) nebo ne (off-peak) LIRR jízdenky se dají koupit před vstupem v automatu, ale často bývají dražší než Metro.


NYC Ferry, systém lodních trajektů představuje komfortní spojení mezi některými částmi NYC, bohužel se na ně také nevtahuje MetroCard, a jedna jízda stojí $2.75, dá se zakoupit před nástupem do lodi.



Doprava z letiště JFK New York, Jak cestovat z letiště JFK na Manhattan/ do centra


Jedinou možností, jak cestovat hromadnou dopravou z letiště JFK do centra je využití letištního vlaku AirTrain a následného přestupu buď na metro, vlak nebo autobus. Při vstupu do AirTrain nic neplatíte, jízdenku si koupíte až na výstupní stanici (stojí $8/ os). My jsme jeli AirTrain na stanici Jamaica, odkud se dá přestoupit na subway, autobus i na LIRR. Na přestupu se můžete rozhodnout, zda si už zaplatíte MetroCard a nabijete např. na 7 dní, nebo si zakoupíte jednorázovou jízdu. Přestup na Jamaice může být poněkud chaotický a nabízí velkou spoustu možností, tak je potřeba, dát si opravdový pozor, kam přestupujete a co si kupujete! Četla jsem hodně recenzí, že si lidé zakoupili omylem 7 dní na AirTrain místo MetroCard, tak bacha na to :)

Počasí, volba termínu NYC (a všudypřítomná klimatizace)



My jsme do New Yorku cestovali na přelomu srpna a září, což není z pohledu cestovatelských průvodců zrovna ideální období, a to především kvůli právě probíhající turistické špičce a zároveň kvůli pořádným vlhkým horkům, které v NYC panují. New York totiž leží ve stejné zeměpisné šířce jako španělský Madrid nebo italská Neapol, letní teploty tak bývají vysoké, naproti tomu zimy umí být pěkně mrazivé a ani sníh není výjimkou. Každý však potvrdí, že počasí v NY je jednoznačně nevyzpytatelné a plánovat podle něj dovolenou se nevyplácí. Podle mě si New York každý užije nehledě na roční dobu a počasí, a tak to bylo i v našem případě, i 30 °C se dalo v pohodě zvládnout a vždy bylo kam se schovat do stínu.


Američané zároveň s vedrem bojují po svém, a to naprosto všudypřítomnou mrazivě ledovou klimatizací. A když píšu mrazivě ledovou, myslím skutečně mrazivě ledovou! Klimatizace je všude, v restauracích, kavárnách, ve vagonech metra, ve vlaku, v divadle, v muzeích, v obchodních centrech, prostě všude! Jelikož jsem teplomil, všude jsem sebou musela nosit mikinu (a často i vysoké ponožky), protože někde byly ty rozdíly mezi vyhřátou ulicí a mrazivým klimatizovaným vnitřkem opravdu extrémní!


Peníze, útrata a placení kartou/ hotově v New York City, a kolik to stojí?


Další šok! Jasně, že to nebude levná dovolená jsme věděli, s tím se dalo počítat, ale to jako vážně? Nemá to asi cenu nějak více rozvádět, všechno je prostě pekelně drahé! Od ubytování, přes cestování po městě, jídlo, pití! vstupy a nákupy. Námi stanovený denní budget jsme porušili snad každý den a skoro při každém přepočtení USD na CZK se nám protočily panenky.


Placení probíhá stejně jako ve většině velkých městech, karty berou úplně všude, ale vyplatí se tu a tam mít s sebou nějakou menší hotovost. Hodně jsme ocenili i kreditní kartu (ne debetní), kvůli častým zálohovým platbám (ubytování, půjčovny, ale i restaurace) a nezapomeňte! V NYC jsou všechny ceny uvedeny vždy bez TAX – daně, která je započtena až na pokladně/ při placení, ke každému nákupu si tak připočtěte další %, která se navíc liší stát od státu, ale i město od města (NYC – 8.8%, Washington – 6 %...)


A protože ráda vše přepočítávám na pivo, zde je takové moje malé pivní shrnutí – cena plechovky piva v supermarketu: okolo 4 $, cena piva v restauraci: okolo 10 $, cena piva na sportovním utkání 15 $. Takže asi tak. Na zdraví! 😊


Stravování, jídlo a typické stolování v NYC


Je velmi těžké říct, jaké je to skutečné typické jídlo pro New York, protože veškeré stravovací návyky a kultura byla ovlivněna přistěhovalci ze všech koutů světa. Nejtypičtější pokrmy NYC kuchyně zpravidla vůbec nepochází z USA, nýbrž především z kuchyní evropských a asijských:

Pizza, hamburgery, hot dogy, bagely, donuty, pastrami jsou asi nejtypičtější pokrmy pro NYC – ráj pro všechny milovníky tuků, cukrů a prázdných kalorií :-D! Typická je rychlá forma stravování a všudy přítomné pouliční stánky s rychlým občerstvením. Salát je sprosté slovo a když už na něj dostanete chuť, vězte, že si trochu připlatíte!

Forma, kterou se jídlo podává je také velmi specifická jednorázové obaly, plastové příbory, kelímky, papírové talíře jsou všudypřítomné. Překvapilo nás, že tato kultura stolování byla běžná i v lepších restauracích, a tak najíst se z klasického talíře a normálním příborem, byla spíše výjimečná záležitost. Každý den se tak na ulicích, před hotely a restauracemi kupily obrovské černé pytle narvané jednorázovým odpadem, přes které bylo někdy až obtížné přejít. Při pohledu na to obrovské množství odpadu jsem si nejednou vzpomněla na kauzu „plastové“ brčko a bylo mi z toho trochu nepohodlně.





Placení v restauracích. Jak na zpropitné v New York?


V restauracích se vždy uvádí cena bez tax a bez zpropitného (dohromady cca 25 %), takže než se začnete radovat, že jste se dneska najedli vlastně docela levně, počkejte si nejdřív na účet. Následně placení probíhá tak, že číšník si od Vás vezme vaší platební kartu (odejde s ní někam dozadu k terminálu, takže vy v tu chvíli jen doufáte, že ho ještě někdy uvidíte…) ve chvíli, kdy se tak stane, vám s vaší platební kartou předá účet, kde se nachází volná kolonka na očekávaný TIP. Často tam máte i předvyplněné možnosti, které podnik očekává (zpravidla 15–25 % z ceny bez tax) vy tak vyplníte kolonku s tipem, sečtete finální částku, podepíšete to a po této lekci z matematiky, pak už jen čekáte, kolik se Vám vlastně z účtu strhne.


V některých podnicích ani na výběr nedostanete a TIP je rovnou započten do finální částky, na rozdíl od toho v kavárnách nebo fastfoodech probíhá placení podobně jako u nás, dýško se částečně neočekává, ale pokud byste přesto rádi dali, můžete tak učinit do u pokladny připravených kasiček s nápisem Tips.


Ptala jsem se svého učitele angličtiny, Američana, jak že je to doopravdy s těmi tipy? Je skutečně 15 % navrch urážka, vážně očekává obsluha vždy 20 % nebo i víc? On mě ujistil, že tato pravidla platí hlavně pro místní. U turistů, obzvlášť u Evropanů zpravidla obsluha tak vysoká dýška nečeká. 15 % je ale stále minimum, které rozhodně nenadchne, ale zároveň neurazí.



Ubytování v New Yorku, kde a kolik to stojí?


Ceny ubytování v NYC jsou vysoké. Výhodnější varianty najdete v Brooklynu nebo v Queensu, do Bronxu bych se asi neodvážila (pokud bych danou čtvrť neznala, ale nemám s tím zkušenost) a nejdražší je to samozřejmě na Manhattanu. Já jsem tentokrát ubytování bookovala hooodně dopředu na booking.com a tomu odpovídala i cena, protože ceny v NYC se odvíjí od dostupnosti, nikoli od sezony. Zvolila jsem tak v tu chvíli nejlevnější variantu hotelu na Manhattanu v blízkosti Penn station, což je jeden z největších dopravních uzlů v NYC, takže výchozí poloha na cestování byla skvělá. Pravdou však je, že okolí hotelu a naše „36. street“ se zejména po setmění proměnila v dosti pochybné místo a s odstupem rozumím, proč byl tento hotel ten nejlevnější, i když sám o sobě byl moc hezký.


Co se týče placení v hotelu, je tu zase pár věcí, na které je třeba si dát pozor. Pokud budete bookovat přes booking ujistěte se, že „daně a poplatky“ jsou v ceně, protože v opačném případě Vás může cena pěkně překvapit. Zároveň počítejte s tím, že při hotelovém check-inu Vám hotel zablokuje nějakou částku navíc, která bude sloužit jako vratná záloha. Peníze Vám na konci pobytu vrátí.


Kriminalita a bezpečnost v New York City


New York je považován za jedno z nejbezpečnějších měst Ameriky, přesto, stejně jako v ostatních velkých amerických městech jsou tu čtvrti, kterým je lepší se raději vyhnout. Osobně jsem neměla přímo v samotném NYC pocit strachu, ale byla tu místa (často zející prázdnotou), která zejména po setmění nepůsobila zrovna příjemně. NYC zároveň není možné nikterak kategorizovat, ačkoli Brooklyn se může zdát jako nejbezpečnější distrikt, nachází se zde jedna z nejkriminálnějších čtvrtí v NYC, v nechvalně známém Bronxu zase lze nalézt spoustu hezkých čtvrtí, a na Manhattanu pravděpodobně potkáte velkou spoustu různých podivínů, zároveň je tu ale často velmi rušno, a tak Vám kromě krádeží zpravidla nehrozí nic víc, než v jiných velkých městech. Pokud bych však hledala ubytování v neznámé čtvrti, raději bych si zkontrolovala mapy kriminality v jednotlivých distriktech. Hezky je to zpracováno například zde.


Vstupenky a akce v New Yorku, jak ušetřit?


New York toho nabízí tak strašně moc, že je těžké dát nějaké doporučení, na své si přijde opravdu každý.

Výhodnou variantou na levnější vstupy je tzv. Go City Pass, kde si můžete vybrat z několika možností zvýhodněných vstupů, které si navíc můžete sestavit podle vlastních preferencí. Jejich Explorer pass například nabízí možnost zakoupit si libovolný počet vstupů (2,3,4 až 10), a následně přímo v NY je vyčerpat na jednotlivé atrakce. Jen bacha, někdy cena vstupu zakoupená na oficiálním webu atrakce vyjde levněji než přes Go City Pass, je dobré si to vždy ověřit.


My jsme v NYC navštívili tyto atrakce/ akce, a níže je pár mých doporučení, jak za ně ušetřit.


Broadway Show – Harry Potter and cursed child, více v mém článku zde (jak ušetřit na Broadway show: V NYC se nachází tzv. TKTS pokladny (Todays tickets listings), které prodávají až o 50% levnější lístky v den představení na jakoukoli Broadways show


Intrepid Sea, Air & Space Museum (jak ušetřit: poslední pátek v měsíci od 17h – 21h vstup zdarma), více o muzeu v mém článku zde


Circle Line, Harbor Lightsvíce zde, projížďka lodí při západu slunce, kolem Manhattanu až k Soše Svobody (výhodnější přes GoCity), než si platit předraženou vyhlídkovou plavbu, můžete využít trajekty hromadné dopravy NYC Ferry (cena jízdy 2.75) nebo trajekty na Staten Island – Staten Island ferry je kyvadlový trajekt, který vyráží z Manhattanu a proplouvá kolem Sochy Svobody na protilehlý Staten Island, cesta trvá 25 minut, nabízí tak nejlepší variantu, jak Sochu svobody vidět nejvíc zblízka a zdarma!


Top Of The Rock – výhodnější s GoCity, vstup během „Golden hour“ je dražší, ale můžete koupit levnější variantu a nahoře počkat na západ slunce, o vyhlídkách více níže.


Vyhlídky a vyhlídkové observatoře v New Yorku, pro a proti, která je ta nejlepší a kolik to stojí?


Některé vstupenky se vyplatí nakoupit dopředu na předem sjednaný čas (a jiná možnost ani není), někdy je zase lepší vyčkat – to je případ vyhlídkových observatoří, které je lepší si zakoupit daný den (případně max. pár dní dopředu), a to hlavně kvůli počasí (mlze, oblačnosti nebo dešti). Vyhlídkové plošiny zpravidla pojmou tolik lidí, že se „skoro“ nemůže stát, že bude vyprodáno. Přesto doporučuji pravidelně kontrolovat.


Vzhledem k tomu, že jsem si jednotlivé vyhlídky celkem pečlivě studovala, rozhodla jsem se, že níže sepíšu pár bodů (pro a proti) a cenových srovnání jednotlivých vyhlídkových plošin v NYC. Každá z vyhlídek totiž nabízí trochu jinou perspektivu, jiné klasické či moderní pojetí a každá má svoje výhody i nevýhody.


Ceny jsou z roku 2022, každým rokem jdou nahoru, v roce 2016 jsem za One platila 31 $, dnes už stojí 38 $


One Word Observatory (38 $) (+) nejlevnější a nejvyšší vyhlídka v NYC, interaktivní jízda výtahem, výhled na Sochu svobody (-) nemá venkovní terasu, celá zasklená, omezený a izolovaný výhled (jižní část Manhattanu) Více o návštěvě vyhlídky a fotogalerie, viz článek zde



Empire State Building – (44 $ - hlavní venkovní vyhlídka 86.patro, 77 $ - nová prosklená vyhlídka 102.patro) (+) nejznámější budova v NYC, architektura, historie, prohlídka budovy a muzeum, interaktivní jízda výtahem, noční výhledy – otevřena do 2 ráno (-) vysoká cena, nejnavštěvovanější vyhlídka = davy, není z ní vidět Empire :-) ani Central Park



Top Of The Rock (38 $ + 10 $ západ slunce) (+) 3 patra vyhlídek v jednom (prosklené i venkovní), klasická budova a styl, nejlepší a nejfotogeničtější výhledy na Central Park a Empire State Building, skvělá lokalita (-) nejméně zajímavý doplňkový program, nemá muzeum, nejnižší ze všech vyhlídek (ale to mě nevadilo)



The Edge (38 $) (+) nejvyšší otevřená venkovní vyhlídka v USA, moderní futuristický styl, prosklená podlaha a zábradlí, interaktivní jízda výtahem (-) stojí stranou a vysoko nad hlavními budovami (pocit izolovanosti), nachází se v rámci nákupního centra, nenabízí zajímavé doprovodné programy (muzeum apod.)



SUMMIT One Vanderbilt (39 $ - klasický výtah 59 $ - speciální prosklený výtah + 10 $ západ slunce) (+) vstup přes Grand Central Terminal, Futuristická celo-prosklená vyhlídka se spoustou doprovodných aktivit a fotokoutků (disko koule, zrcadla, prosklený výtah apod.) (-) zážitková atrakce spíše než vyhlídka, vysoká cena



Sport v New Yorku, kdy a co navštívit?


New York je hlavní město světového sportu. Nejen, že je domovem největšího počtu mistrovských týmů, na jeho území stojí ty nejznámější sportovní arény na světě (Madison Square Garden, New York Yankees stadium), ale jako takové hostí i největší světové série, všech možných sportů od baseballu, amerického fotbalu, po zápasy v boxu, tenise či největšího světového maratonu na světě. V našem termínu (Srpen) jsme měli na výběr z několika sportovních možností, ze kterých jsme nakonec zvolili tenisový Grandslam US Open a den strávený na kurtech sportovního areálu ve Flushing Meadows byl pro mě jeden z největších zážitků z celého NYC. I proto jsem níže sepsala hlavní sportovní akce, které se v NYC konají a kdy.


Níže shrnutí, kdy se v průběhu roku konají jednotlivé sportovní akce v NYC:


MLB – baseball - https://www.mlb.com/

  • Základní část (Regular Season): březen/duben – konec září,

  • Play off (Post Season)/ finále (Word Series): září – říjen/listopad,

  • týmy NYC: New York Mets, New York Yankees


NFL – americký fotbal - https://www.nfl.com/

  • Základní část: září–prosinec/ leden,

  • Play-off: leden, finále Super Bowl: únor

  • týmy NYC: New York Jets, New York Giants



NBA – basketbal - https://www.nba.com/

  • Základní část (Regular Season): říjen–duben,

  • Play off: duben - červen

  • týmy NYC: New York Knicks a Brooklyn Nets


NHL – hokej - https://www.nhl.com/

  • Základní část: říjen–duben,

  • Play off: duben–červen

  • týmy NYC: New York Rangers a New York Islanders


US open – tenis - https://www.usopen.org/

  • Přelom srpen–září

My jsme vstupenky kupovali online asi dva týdny dopředu (bohužel jsme ještě neznali rozpis zápasů, rezervovali jsme pouze celé kolo), cena lístku byla $ 69 /os na první kolo turnaje, a v ceně byla zahrnuta možnost pohybovat se po celém areálu, v rámci celého odpoledního programu, mohli jsme tak navštívit všechny kurty včetně největšího tenisového stadionu na světě– Arthur Ashe Stadium.




2,890 views3 comments
logo KNT.png
bottom of page