top of page
  • Writer's pictureAndrea

Průvodce Soul: Jak cestovat, kde se ubytovat, a kam na jídlo v Soulu!

Jižní Korea, Soul: Průvodce a tipy pro 1. návštěvu!



Tipy na cestu – Soul, Jižní Korea


🕦 Termín: červen 2023
☀️ Počasí: jasno, vlhko 30 °C

Letos v červnu nás čekala naše první návštěva Soulu – 10 milionového hlavního města Jižní Koreji, ležícího na severozápadě země. V Soulu jsme si naplánovali 3 dny před přestupem do naší cílové destinace – Japonska, a i když to na 10 milionovou metropoli není mnoho času, i tak jsme toho stihli navštívit, ochutnat a zažít tolik, že na návštěvu Soulu budeme vzpomínat hodně dlouho!


Očekávání první návštěvy Soulu a Jižní Koreje pro mě bylo velkou směsicí nadšení a mírné nervozity. Přeci jen se hlavní město Soul nachází jen 50 km od hranice s KLDR, se kterou má země stále dost napjaté vztahy. Vzhledem k tomu, že mezi oběma Korejemi nikdy nebyla uzavřena mírová smlouva, jsou oba státy prakticky stále ve válečném stavu, přičemž hranice mezi oběma zeměmi je dodnes označována jako nejhlídanější státní hranice na světě.


Musím přiznat, že všechny obavy ze vstupu do neznámého města se rozplynuly hned na letišti. Naleštěné vstupní hale Incheonského letiště vládla čistota a klid a dalo by se říct, že tyto dvě hodnoty se prolínaly celým naším výletem. Přestože je Soul stále tak trochu jednou nohou v bryndě (a je obklopen státy, které mu to v minulosti dali několikrát „sežrat“), je to zároveň jedno z nejbezpečnějších měst na světě, což jsme vnímali prakticky celou naši návštěvu.


A pokud i vy plánujete první návštěvu Soulu, níže přikládám pár tipů a rad, jak se tu neztratit a co možná nejvíce si to užít! :-)


 

A hned na začátek přikládám můj seznam 10 kulturních šoků

  1. Jižní Korea je jediná země na světě, kde nefungují Google Mapy. V realitě to znamená, že si na mapě sice najdete místo, které hledáte, Google Vám však už nenabídne trasu (pro jízdu autem, nebo chůzi), po které se tam dostanete (a za jak dlouho).

  2. Pamatujete si Hru na Oliheň? Taky jste po prvním dílu Googlovali, kolik to sakra je těch 45,6 miliardy Wonů? :-)... Návštěva Koreji dá každému cestovateli možnost se alespoň na chvíli stát doslova milionářem  a to kvůli naprosto extrémnímu kurzu, na který jsem si za krátké 3 dny nebyla schopná zvyknout. Nejlépe nám vycházelo, když jsme počítali, že 10.000 Wonů je zhruba 160 Kč.

  3. To, že Korejci rádi pijí české pivo jsem už párkrát slyšela. Překvapením pro mě ale bylo, že to je asi vážně pravda :-) Na naší Plzeň nebo Kozla jsme narazili v Soulu několikrát. Nebyli by to ale Asiaté, kdyby si to ještě trochu neokořenili, a to do slova. Černého Kozla totiž v restauracích běžně podávají s tučnou vrstvou skořice nasypané na pivní pěně. Na zdraví! .

  4. Soul je čisté město, to je obecně známá pravda. Několikrát ale narazíte na situace, které vám přesto v tomto ohledu vyrazí dech. My jsme například potkali pána, který se na nejrušnější ulici v Myeng-dongu, proplétal mezi davy Korejců, a bez mrknutí oka leštil mopem chodník. Na letišti zase paní pulírovala použitý pytel z odpadkového koše, aby ho po důkladném pročištění, vrátila naprosto čistý zpět do odpadního tubusu. Některé věci prostě nelze pochopit a je třeba se jen nechat fascinovat!

  5. Hotovost je pořád velmi častý způsob placení. Třeba hromadnou dopravou se jinak, než za hotové cestovat nedá. Je tedy potřeba mít u sebe vždy nějaké peníze.

  6. Českou republiku stále moc Korejců nezná, když ale řeknete „Praha“ (a to pěkně česky), tak se řadě Korejců rozsvítí oči. Jedním z důvodů je velmi oblíbený korejský seriál „Milenci v Praze“ (Lovers in Prague) z roku 2005, díky kterému řada Korejců považuje Prahu za nejkrásnější město na světě!

  7. „Město spojené s přírodou“ je takové ohrané cestovatelské klišé. Soul mne ale v tomto ohledu odzbrojil. Město je doslova ukryto v horách, konkrétně je obklopeno osmi zelenými vrchy, které mu dodávají zvláštní silné až trochu strašidelné kouzlo. A spousta zeleně je i v samotném centru, kolem paláců, svatyní, a i okolo kanálu Cheonggyecheon, kde se koupou lidé, ptáci i ryby a to celé v obležení těch nejvyšších mrakodrapů.

  8. O napjatých Korejsko-Japonských vztazích jsem slyšela mnoho. Korejci stále nemohou Japoncům odpustit válečné křivdy, které vyústili až v japonskou okupaci korejského poloostrova. Avšak překvapilo mě, že tuto informaci dostanete naservírovanou hned v letištním vlaku, který vozí téměř všechny přijíždějící turisty do centra. Na obrazovkách běží hodně emotivní video o tom, jak Japonci Korejcům ukradli ostrov, který jim náleží. Dost brzy díky tomu pochopíte, jak se tady věci mají.

  9. Asi nejznámější korejský song (4,7 miliardy shlédnutí) – Gagnam style má v Soulu dokonce svou obří sochu! Nenajdete ji jinde než ve stejnojmenné čtvrti Gagnam (nejluxusnější a nejbohatší čtvrti Soulu) a symbolizuje dvě obří zlaté ruce připomínající taneční pohyb písně.

  10. Jižní Korea je země s nejvyšším počtem plastických operací na obyvatele na světě. Důvodem je extrémní fixace Korejců na dokonalý vzhled, a tak podstupování plastických úprav, šílené utrácení za make-up, vlasové a pleťové procedury, jsou naprosto běžnou záležitostí nejen pro všechny korejské ženy, ale i pro většinu korejských mužů. Takže se nedivte, že v metru potkáte jen veskrze upravené a dokonale zamakeupované Korejce, bez jediné vrásky…



Před cestou do Soulu


Česká republika má s Jižní Koreou bezvízový styk, což znamená, že za účelem turismu (nepřesahující 90 dnů) není nutné vyřizovat víza a můžete tak cestovat pouze na platný pas (s platností nejméně 6 měsíců). Jižní Korea zároveň využívá tzv. elektronické schválení vstupu do země = K-ETA (obdoba americké ESTA), ze které má však Česká republika v současnosti dočasnou výjimku, takže ani K-ETU není potřeba mít schválenou (cena je cca 10.000 KRW asi 160 Kč), ale vyplatí se ověřit, zda výjimka stále platí.


Zásuvky v Jižní Koreji


Nejčastěji používaná zásuvka v Jižní Koreji je zástrčka typu C (tzv. eurozástrčka – plochá s dvěma hroty), takže ve většině případech nebudete potřebovat redukci. Na našem hotelu jsme však měli problém se zástrčkou typu E (to je ta kulatá, větší, tzv. francouzský typ).


Internet a Wifi v Jižní Koreji


Public Wifi je běžně (a bez problémů) dostupná na většině veřejných místech jako jsou letiště, restaurace, kavárny, hotely. V roce 2021 zároveň Korejská vláda spustila program „Kkachi On“ – jedná se o bezplatnou městskou veřejnou Wifi, ke které se můžete připojit na více než 1.400 místech po celém městě (síť se stále rozšiřuje).



My jsme však chtěli být trochu víc v klidu a zároveň máme z naší předchozí návštěvy Asie dobrou zkušenost s tzv. Kapesní Wifi a nakonec jsme tuto levnou a bezpečnou variantu zvolili i v Soulu. Vše jsme dopředu vyřídili přes online prodejce Klook.com, který nabízel Neomezenou 4G Pocket WiFi s vyzvednutím i vrácením na letišti Incheon za super cenu $ 2.55 (cca 50 Kč) na den. Vše fungovalo naprosto bez problému.


Google Mapy v Soulu


Jedna z věcí, která Jižní Koreu odlišuje od zbytku celého světa, je částečná nefunkčnost Google Map na jejím území. V důsledku Korejské války, si Jižní Korea si důkladně střeží určité geografické informace a nechce, aby bylo jednoduše odhalitelné její uspořádání. V realitě to znamená, že Vám Google mapy sice ukážou, co se kde nachází, ale již Vám nenabídnou trasu, jak (a za jak dlouho) se na místo pěšky dostat. Tato funkce zůstává pouze omezeně, a to pro cestování hromadnou dopravou. Je to funkce, jejíž absence Vás může trochu potrápit, ale nakonec mi to nepřišlo, až tak náročné.



Hromadná doprava v Soulu


Hromadná doprava v Soulu je rychlá, čistá a pohodlná. Skládá se z linek metra a autobusů a platí pro ni jednotný platební systém. Ten spočívá ve využití speciální dopravní karty T-Money card, na kterou si nabijete určitou částku, ze které se jednotlivé jízdy strhávají (na základě vzdálenosti). Nejlepší způsob, jak začít, je zakoupit si T-Money Card už na letišti Incheon.


Je tu však několik věcí, na které je třeba si dát pozor.


Karta T-Money nemá jednotný vzhled ani cenu a již na letišti naleznete spoustu automatů, prodávajících T-Money card s různými barevnými motivy, dokonce s přívěsky, klíčenkami apod. Přičemž platí – čím barevnější a originálnější, tím dražší (cena se pohybuje mezi 3.000 - 20.000 KRW). Cena karty je nevratná (vratné jsou pouze peníze nahrané na kartě), a proto jsme kartu nakonec zakoupili v minimarketu GS25, který se nacházel u vstupu z letiště do Metra. Výhodou byla cena (3.000 KRW ≈ 50 Kč), možnost platby kartou a i skutečnost, že nám na tom stejném místě při cestě zpět vrátili peníze nabité na kartě.



Jakmile máte zakoupenou kartu, je potřeba si ji nabít. U vstupu do metra jsou automaty s nápisem „Card Recharge“, kde si můžete (Bacha! Jde to pouze v hotovosti!) nabít kartu na určitou částku, která se pak bude postupně strhávat. Za mě ideální částka je něco okolo 20.000 KRW ≈ 340 Kč (2-3 dny), přičemž pokud ji celou neprocestujete, na konci výletu je vratná.



Pro představu:

  • All stop Train z letiště Incheon na stanici Seoul station: 4 750 KRW ≈ 50 Kč

  • Jedna cesta metrem: podle vzdálenosti od 1 250 KRW – 3 500 KRW

  • Jedna cesta autobusem: okolo 1 000 KRW ≈ 16 Kč


Jak cestovat po Soulu?


Pro cestování hromadnou dopravou se vyplatí používat Google nebo Apple Mapy. Avšak vstupy do Metra nejsou vždy dobře značené, a tak prostě hledejte vchod do podzemí, většinou označený značkou:



Při každém vstupu i výstupu z metra načtěte T-Money Card ke čtečce turniketu. Display na každém z nich Vám okamžitě ukáže zůstatek na kartě. Stejně fungují i autobusy – i v případě autobusů je třeba, jak při vstupu (přední dveře), tak výstupu (zadní dveře) použít kartu. Všechny autobusové zastávky jsou na znamení – uvnitř autobusu je třeba stisknout tlačítko „STOP“, aby řidič věděl, že má zastavit na další zastávce.


Cestování metrem je „mnohem jednodušší“ a to především proto, že u metra jsou stanice vždy označené i latinkou. U autobusových zastávek je většinou jedinou možností korejština, a tak se z luštění stanic může stát celkem zábavný rébus.


Jak cestovat z letiště Inčchon (Incheon International Airport)


Z letiště Incheon můžete cestovat metrem/ vlakem a to dvěma způsoby. All stop train AREX (označen modrou barvou) a Airport Railroad Express (označen oranžovou). Obě varianty začínají na letišti Incheon a končí na hlavním nádraží Seoul Station, přičemž první vlak vyráží v 5:15, poslední pak v 23:30.


Zatímco Arex All stop train zastavuje na všech stanicích a jede cca 60 minut, Express staví jen na letišti a na konečné v Soulu a cesta trvá cca 45 minut. Nejzásadnější rozdíl je však v ceně – zatímco na All stop train můžete využít T-Money card a cena je 4 750 KRW, Express stojí 9 000 KRW a není možné na něj T-Money card použít. Proto hledejte modrou barvu – All stop train!



Kde se ubytovat v Soulu


Nejsem žádnou odbornicí na Soul a tak můžu pouze nasdílet vlastní zkušenost, která byla co se ubytování a lokality naprosto skvělá. Ubytování jsme našli ve čtvrti Myeong-dong (v překladu jasná jeskyně/tunel), což je hlavní nákupní, zábavní a gastro čtvrť, nacházející se v centru města, přímo pod horou Namsan a vysílačem N Soul Tower. Myeong-dong se nachází jen kousek od historické čtvrti města s většinou významných palácových komplexů a tradiční vesnicí Bukchon Hanok a na hlavní nádraží v Soulu, kam jezdí i spojení na letiště to bylo dvě stanice metrem.



Ubytování jsme hledali přes Booking.com a nakonec volba padla na hotel Henn na Hotel Seoul Myeongdong, který nenabízel žádnou tradiční podívanou, nýbrž čistou a nefalšovanou korejskou modernu. Recepci tak místo upravených Korejců obsluhovali dva roboti a kdoví proč se ze stěny u vchody draly dva mechanicky pohánění T-Rexové. Welcome to Seoul!



Peníze, útrata a zpropitné v Soulu


Jihokorejský won (KRW, symbol ₩) je hlavní měnovou jednotkou Jižní Koreji. Přičemž extrémní kurz korejské měny dává každému cestovateli možnost se alespoň na krátký čas stát doslova milionářem (1 000 000 KRW = cca 16 500 Kč).


Když se alespoň trochu nastavíte na korejský kurz (a upřímně řečeno říkám, že mě se to za ty 3 dny nepovedlo), nastává další problém, a to je platba kartou. Člověk by očekával, že takový technologický gigant jako je Soul, bude nabízet možnost platby kartou na každém kroku – opak je pravdou – hotovost se vyplatí nejen při placení hromadné dopravy, ale i u některých vstupů, na trzích a v menších obchodech či restauracích.


Zpropitné: Korejská kultura nepočítá se zpropitným, a tak při placení v restauracích či kavárnách se tip neočekává. Pokud byste ho přesto chtěli dát, obsluha vás zpravidla odmítne a často je z toho i celkem nepříjemná situace.


Celkově mě ceny poměrně příjemně překvapili a zdáli se mi přinejmenším srovnatelné s těmi našimi. Vzhledem k tomu, že máme poměrně aktuální srovnání s cenami v Londýně nebo v Kodani, řekla bych, že Soul byl v mnoha případech i 2-3x levnější (přičemž nejvíc jsme to pocítili především u ubytování, dopravy a vstupech do korejských paláců)


  • Hlavní jídlo v dobré restauraci pro jednoho: 10-20.000 KRW (160–300 Kč)

  • Plnohodnotná večeře BBQ (maso a pití pro 2): 50.000 KRW (830 Kč)

  • Velké Pivo v restauraci: 4.500 KRW (75 Kč)

  • Pivo v supermarketu: 3.000 KRW (50 Kč)

  • Káva v obyčejné kavárně: 3.000 KRW (50 Kč)

  • Půjčení Hanbok: (2 hodiny) 15.000 KRW (250 Kč)

  • Vstupy do paláců: 1.000 – 3.000 KRW (16 – 50 Kč) - pozn. v pondělí je většina atrakcí a paláců zavřena



Kde se najíst v Soulu, tipy na nejlepší restaurace


Jídlo bylo bezkonkurenčně to nejlepší, co nám Soul přichystal a naservíroval. Ochutnat pravé nefalšované korejské BBQ bylo jedním z mých největších gastronomických snů a musím přiznat, že realita ještě předčila moje očekávání!


Korejské BBQ – restaurace Wangbijib a Hanam Pig


Pravé Korejské BBQ se vyznačuje grilem zabudovaným přímo uprostřed stolu, přičemž nejčastěji se griluje hovězí a vepřové maso. Nejběžnější je vepřový bůček (tzv. Samgyeopsal) a z hovězího potom Bulgogi (Sirloin). K masu se podávají přílohy, servírované na malých mističkách (tzv. pančchan), skládající se především ze zeleniny, různých salátů, omáček, kimchi, hub a nakládaného česneku.


Na výběru restaurací jsem si dala záležet  a nelitovali jsme ani v jednom případě. Jak dražší Wangbijib (, tak cenově dostupnější Hanam Pig, byly skvělá volba a doporučuji všema deseti! V obou případech jsme stáli poměrně dlouhou frontu (u Wangbijib dokonce přes 30 minut), a obě restaurace nabízeli i anglické menu skládající se pouze z 6-9 masových možností, stačilo pouze vybrat si maso a příloha byla zdarma. V obou případech nám obsluha maso pomohla ogrilovat tak, aby chutnalo co nejlépe! Mňam a 3x Mňam!


Restaurace mají v centru Soulu více poboček, my jsme navštívili konkrétně: Wangbijip Myeongdong Main store, Hanam Pig, Myeongdong 1


Cena: Vepřové maso/ 1 osoba 18.000 KRW, Hovězí maso/ 1 osoba 40-50.000 KRW



Tosokchon Samgyetang


Samgye-tang je další tradiční korejské jídlo. V překladu znamená ženšenová kuřecí polévka, která je typickým letním, zdravým pokrmem. Jedná se o vývar s mladým kuřetem s nádivkou z ženšenu, rýže a dýňových semínek podle tradičního receptu. Nejznámější korejská restaurace servírující tento pokrm je Tosokchon Samgyetang, před kterou se klikatila ta nejdelší fronta, kterou jsem kdy viděla. Vyplatí se ale počkat, restaurace je obrovská, takže to ubíhá neskutečně rychle a je to strašně dobré (jen se to téměř nedá sníst :-)


Cena: 1 porce 19.000 KRW (příloha je zdarma)



Myeongdong Kyoja


Další restaurace, kterou jsme v Soulu navštívili byla Myeongdong Kyoja, rodinný podnik, který je v provozu už od roku 1966 a servíruje údajně nejlepší tradiční nudlovou korejskou polévku Kal-guksu. Restaurace je neskutečná lifrovačka, přijdete, vyberete, rovnou zaplatíte, dostanete polévku, sníte a jdete :-), v podsadě jsme ani nečekali na stůl. Cena polévky je cca 160 Kč, proto mě ani nenapadlo, že tato restaurace byla několikrát oceněna Michelinskou hvězdou!


Cena: 1 porce polévky 10.000 KRW (příloha je zdarma)



Ddong Café


Ddong café je poměrně známá kavárna v Soulu a to především proto, že je celá věnovaná záchodové a hovínkové tématice. Káva i zákusky se servírují do záchodových hrníčků, polštářky, výzdoba i obrázky jsou všechny ve tvaru hovínek. Bohužel to pro nás bylo spíš zklamání. Obsluha byla otrávená (což na Soul úplně nepasovalo) a kávu nám bez optání naservírovali do plastového kelímku. Pokud byste tam přeci jen chtěli zavítat, kavárna se nachází v posledním poschodí (trošku infantilního a ulítlého) nákupního komplexu Ssamzigil.


Cena: Káva: cca 6.000 KRW



Na Zdraví


Přímo na jednom z nejrušnějších nákupních bulvárů Gangnam-Daero ve čtvrti Gagnam je mezi luxusními mrakodrapy a moderními obchody ukrytá i česká restaurace Na Zdraví. Sestoupáte-li po schodech do prostoru restaurace, rázem jste zpět v Čechách. Je to fakt neskutečně autentická, česká, čtvrtá cenová – i s těmi záchody! :-) Ehm. Jen ty ceny jsou vyšší. Nemohli jsme odolat a i tu místní specialitku Kozla se skořicí jsme ochutnali, i když přiznávám, vypít se to nedalo :-D!


Cena: Kozel se skořicí: 6.900 KRW, Velká plzeň 12.000 KRW



Jazyková Bariéra


Jako běžný turista, který strávil v Soulu 3 dny, jsem neměla s jazykovou bariérou téměř žádný problém. Domluvili jsme se bez problémů v hotelu, restauracích, v obchodech nebo při nákupu vstupenek.


Itinerář Soul: Co navštívit a vidět v Soulu za 3 dny!


Podobně jako většina velkých měst i Soul je místem třeskutých paradoxů, kde se hypermoderní sci-fi svět střetává s odkazy dávné tradice a historie. A jelikož jsme chtěli ochutnat trochu od obojího, ale měli jsme na to jen 3 dny, museli jsme si naši návštěvu pořádně rozplánovat. I proto přikládám náš soulský itinerář „krok za krokem“, aneb co vše se dá stihnout za tak omezený čas v neznámém světě...







logo KNT.png
bottom of page