top of page
  • Writer's pictureAndrea

Výlet na Shirakawa-go: Tipy, co vidět a jak cestovat?

Shirakawa-go a Ogimachi, Japonsko: Top místa, co navštívit za 1 den | Jak cestovat z Kanazawy



🕦 Termín: červenec 2023
☀️ Počasí: 27 °C, slunečno

Shirakawa-go (v překladu bílá řeka) je odlehlá oblast ukrytá v údolí vysokých japonských alp ve které se nachází staré farmářské vesničky, známé svou nezaměnitelnou architekturou reprezentovanou tradičními domečky se špičatými doškovými střechami mezi rýžovými políčky.


Nejznámější a největší vesnička regionu je Ogimachi, s 600 stálými obyvateli a celkem 114 původními statky ze dřeva, slámy a rákosu. A právě do Ogimachi jsme vyrazili na pár-hodinový výlet z Kanazawy a níže přikládám pár tipů co v zde vidět a jak sem cestovat…


 

Jaký je rozdíl mezi Shirakawa-go a Ogimachi?


Shirakawa-go je oblast prefektury Gifu, v jejímž centru se nachází vesnice Ogimachi. Velmi často ale dochází k záměně a vesnice Ogimachi bývá označována právě jako Shirakawa nebo Shirakawa-go. V zásadě jde o jedno a to samé.


Nedaleko od Shirakawa-go se nachází i méně známá oblast Gokayama, která je menší a mnohem méně rozvinutá (a hůře dostupná), ale i tady najdete podobné vesničky, jmenovitě Suganuma a Ainokura.



Jak a kdy cestovat?


Do Shirakawa-go jsme cestovali z Kanazawy, odkud každý den vyráží autobusy společnosti Hokutetsu a Nohi, cesta trvá 75 minut a zpáteční jízdenka stojí 3600¥ (550 Kč). My jsme si lístky na autobus koupili den dopředu v turistické kanceláři na hlavním nádraží Kanazawa. Je nutné dopředu rezervovat cestu tam i zpět, protože autobusy bývají plné, a to hlavně o víkendech a v době, kdy kvetou sakury. JR pass se na ně bohužel nevztahuje.


Jízdní řád autobusů najdete tady, a našla jsem i stránky, kde se dají koupit jízdenky online.


Shirakawa je údajně nejkrásnější v zimě, kdy se rozsvítí světýlka chatrčí a údolí zasype sníh. My jsme však do Shirakawa cestovali v létě (konkrétně v červenci) a nestačili jsme se divit do kolika odstínů zelené bylo celé údolí plné rýžových políček, lotosových rybníčků a hustých lesů zbarveno.



Top místa, co vidět a kolik času zde strávit?


Na pobyt ve vesnici jsme si vyčlenili 3 hodiny, a i když jsem se bála, že to bude málo, nakonec to bez problémů stačilo. Vesnice je opravdu maličká a přejít z jednoho konce na druhý nezabere ani 15 minut. Jídlo, pití a také všechno ostatní je tu docela drahé, takže pár hodin na prohlídku bez problému stačí.


Shirakawa Bus Terminal


Na hlavním autobusovém nádraží Shirakawa se nachází malé turistické centrum, vezměte si tu zdarma mapku (i v ENG), kde najdete všechny důležité informace.


Vyhlídka Shiroyama (Tenshukaku Observatory)


Jen 15 minut pěšky od zastávky „Shirakawa Bus Terminal“ se na kopci severně od centra vesnice nachází vyhlídka Shiroyama, ze které se rozprostírá nádherný výhled na špičaté štíty domečků, jejichž střechy jsou postaveny tak, aby připomínali „ruce spojené v modlitbě“. I podle toho vznikl název architektonického stylu Gassho-zukuri (neboli modlící se ruce). V zimě (která bývá v horském údolí dosti mrazivá) navíc strmé doškové střechy chrání domy před metrovými nánosy sněhu, který z nich lehce sklouzává.



Přesně na tomto místě vznikají všechny ty kouzelné fotografie.


Procházka po vesnici


Po návštěvě vyhlídky jsme sestoupili dolů do vesnice, abychom si domky mohli prohlédnout zblízka. Domky ve stylu Gassho jsou jediným typem tradičního domku v Japonsku a většina zdejších usedlostí je i 250 let stará. Doškové střechy chatrčí byly postaveny bez použití jediného hřebíku (pouze z rákosu a dřeva) a jejich strmá konstrukce nesloužila pouze jako skluzavka pro sníh nýbrž pod nimi vznikal ideální prostor, který místní využívali při chovu bource morušového k výrobě hedvábí.


Většina domečků nyní funguje jako malé restaurace, muzea nebo obchůdky s místními řemeslnými výrobky ze slámy nebo keramiky. Část domů také nabízí tzv. Minshuku (noclehy se snídaní v japonském stylu) ve kterých mohou turisté přespat.



Mezi hlavní domy, které jsou přístupné veřejnosti jako muzea a ve kterých se můžete seznámit s tradičním způsobem života je Dům Wada-ke a Kanda-ke – což byly největší domy ve stylu Gassho ve vesnici, neboť patřily místním zámožnějším rodinám – Yaemon Wada byl dokonce prvním starostou vesnice v roce 1888.


Vstup: 9 - 17 hod, 400¥ (60 Kč), nepravidelná otevírací doba


Pohled na Mt. Haku


Jak z vyhlídkové plošiny, tak z údolí můžete za jasného počasí pozorovat v dáli vrcholky posvátné hory Haku (Hakusan, nebolí bílá hora), jež je považována za jednu ze „tří svatých hor“ Japonska. Všechny 3 hory (Mt. Haku, Mt. Fuji a Mt. Tateyama) jsou považovány za posvátné a věří se, že mají zvláštní schopnosti. Zatímco hora Fuji má sopečnou moc, Tateyama sílu duchů mrtvých a hora Haku má sílu vody.



Řeka Shō a visutý most


Údolím vesničky Shirakawa protéká řeka Shō, která odděluje centrum vesnice od venkovního muzea Gassho-zukuri Minkaen. Oba břehy spojuje visutý most pro pěší Deai, ze kterého se vám naskytne krásný pohled na tyrkysovou řeku obklopenou horskými vrcholky a skalnatým pobřežím.


Gassho-zukuri Minkaen


Na druhém konci vesnice za mostem Deai se nachází skanzen Gassho-zukuri Minkaen. Toto muzeum pod širým nebem představuje celkem 26 tradičních venkovských statků postavených ve stylu Gassho-zukuri, které si můžete prohlédnout jak zvenku, tak zevnitř. Kromě vesnických domečků se tu nachází i vodní mlýn, svatyně a hlavní sál chrámu zachovaný v původním stavu.


Vstup: 9 - 17 v létě, 9 - 16 (Prosinec - Březen, čtvrtky a svátky zavřeno), vstup 600¥ (95 Kč), Mapa



Ochutnávka venkovské kuchyně


Pro oblast Shirakawa je typická i jednoduchá venkovská kuchyně z lokálních surovin, mezi které patří především pohanka, tofu, říční ryby nebo hovězí maso. Z pohanky, která se pěstuje ve zdejších horských oblastech, vznikají domácí soba (pohankové) nudle, které servírují snad ve všech místních restauracích. Sobu, ale můžete ochutnat i ve formě točené zmrzliny (cena zmrzliny 350¥).



Dalším typickým pokrmem je Hida-gyu, vyhlášené hovězí maso pocházející z černého plemene skotu chovaného v prefektuře Gifu. Maso hida musí splňovat velmi přísné standardy, co do chovu, ale i obsahu tuku, textury a barvy. V Shirakawa ho můžete ochutnat na tisíce různých způsobů, obalované, mleté, ale i syrové ve formě sushi, my jsme zkusili ve formě mini špízu za 500¥.



Návštěva Shirakawa-go byla pro nás příjemným zpestřením celého výletu. Jelikož se vesnička Ogimachi nachází na izolovaném místě v údolí japonských hor, není možné sem cestovat jinak než po silnici. My jsme zvolili autobus, který cestou projížděl odlehlými horskými údolími plnými starých usedlostí, a dával nám tak možnost poznat úplně jiné Japonsko, než které jsme pozorovali z rychlovlaků na východní straně země. Přes vysoké teploty, které panovaly v Japonsku začátkem července nás překvapila neskutečné živá a svěží příroda, hory byly pohlceny hustými zelenými lesy, rýžová políčka zaplavena vodou a všechno kvetlo a zelenalo se jako v pohádce. A ačkoli je Shirakawa díky své jedinečnosti již top turistická destinace, a denně sem přijíždí zájezdy plné turistů v našem termínu tu stále panoval velký klid, a tak jsme si tu skvěle odpočinuli od uspěchaného Tokya a přeplněného Kyota.


Další článek:



logo KNT.png
bottom of page