top of page
  • Writer's pictureAndrea

Co vidět v Madridu? Top 10 tipů + kam vyrazit na jídlo

TOP místa Madridu, která navštívit za 2 dny + tipy na restaurace v Madridu



🕦 Termín: říjen 2023
☀️ Počasí: slunečno, 30 °C

Madrid je hlavní a největší město Španělska, známý především jako přední evropská umělecká destinace, se spoustou vynikajících muzeí, galerií, přepychových paláců a nespočtem parků. Přestože má Madrid co nabídnout, stále stojí trochu v ústraní svého slavnějšího rivala Barcelony, kterou ročně navštíví až o polovinu více turistů, a i to byl důvod, proč jsem se do Madridu vypravila, abych se přesvědčila, zda je to právem tak :-).



Jak cestovat z letiště Madrid Barajas?


Madrid má jedno hlavní letiště – Mezinárodní letiště Adolfo Suárez, Barajas, které se nachází asi 13 km severně od centra Madridu. Z letiště můžete cestovat, jak autobusy, metrem, tak vlakem. Zastávka metra i vlaku se nachází přímo uprostřed letiště, takže odtud můžete cestovat ze všech terminálů.


Vlak je nejlevnější způsob dopravy, cesta do centra trvá asi 30 minut a stojí 2,6 EUR. Cestovat můžete linkou C-1 a C-10 a jízdenky koupíte v automatech nebo na pobočce vlakového dopravce Renfe. My jsme cestovali na zastávku hlavního nádraží v Madridu Atocha, kde se nacházelo i naše ubytování.


Kde se ubytovat, jak cestovat po městě?


Ubytovali jsme se v hostelu Latroupe Prado, který doporučuji všema 10. Hezký, čistý a moderní hostel, kousek od centra i vlakového nádraží Atocha. Právě díky dobré dostupnosti našeho ubytování jsme během celého pobytu v Madridu nemuseli ani jednou použít metro a všude jsme se bez problému dostali pěšky.



Co vidět v Madridu – TOP 10 tipů


V Madridu jsme strávili pouze necelé dva dny a níže přikládám list míst, která jsme stihli navštívit.


1. Park Retiro


Španělský „Central Park“ El Retiro je jedno z nejvyhledávanějších míst v Madridu. Historie parku sahá až do 17. století, kdy park sloužil pouze královské rodině, a veřejnosti se otevřel až koncem 19. století. Nejde o žádný malý parčík, ve skutečnosti by se na jeho plochu vešlo více než 160 fotbalových hřišť.



Nejvyhledávanější atrakce je Velké jezero (kde si můžete půjčit lodičku za 6 - 8 EUR, podle dne v týdnu) s monumentálním pomníkem španělského krále Alfonse XII.


Nejkrásnější budovou parku je pak Křišťálový palác – Palacio de Cristal, celý postavený pouze ze skla (a železa), ve kterém se konají různé výstavy, vstup je zdarma, ale v našem termínu zde probíhala rekonstrukce.


2. Královský Palác v Madridu


Královský palác je oficiálním sídlem španělské královské rodiny, ta jej však využívá pouze k oficiálním záležitostem a ceremoniálům. Budova paláce je obrovská a samotný palác má téměř 3.500 místností (pro srovnání Buckinghamský palác má jen 775 pokojů). Dopředu si můžete rezervovat i návštěvu interiérů. Ve středu a v sobotu (11-14) se pak před budovou paláce koná střídání stráží.



3. Katedrála de la Almudena


Hlavní madridská Katedrála Almudena stojí přímo naproti budově Královského paláce. Nejhezčí pohled na katedrálu je z přilehlého parčíku, kde se nachází vyhlídka Mirador de la Catedral. Vstup do katedrály je zdarma (ale přijímají dobrovolné vstupné).



4. Chrám Debod


Templo de Debod je egyptský chrám z oblasti Horního Egypta z 2. století před naším letopočtem. Španělsko jej dostalo darem od Egyptské vlády jako poděkování za pomoc při záchraně památek před stoupajícími vodami Nilu kvůli stavbě Velké asuánské přehrady. Vnitřek chrámu je možné navštívit zdarma, ale často se tu tvoří velká fronta. Okolí památky je volně přístupné a na konci parku se nachází krásná vyhlídka na Královský palác a katedrálu.



5. Čtrvť Sol – Puerta del Sol a Gran Vía


Puerta del Sol (Sluneční brána) je jedno z hlavních madridských náměstí. V čele náměstí stojí budova poštovního úřadu (s nejznámějšími španělskými silvestrovskými hodinami) před jejímž vchodem se nachází i kamenná deska tzv. „nultého kilometru“, který označuje střed španělské sítě silnic.



Na náměstí stojí i hlavní symbol města – socha medvěda pojídajícího ovoce ze stromu (jahodníku) - El Oso y el Madroño.



Kousek od náměstí Puerta del Sol se nachází i vyhlášená nákupní ulice Gran Vía v čele s jednou z nejznámějších budov v Madridu „Metropolis“ (v našem termínu byla bohužel pod lešením).


6. Plaza Mayor


Kousek od Puerta del Sol se nachází centrální náměstí Madridu – Plaza Mayor. Náměstí má obdélníkový tvar a celý obvod náměstí je tvořen jedinou tříposchoďovou budovou s rudou fasádou. Přístupné je díky 9 branám, které jsou rozmístěny podél náměstí. Uprostřed náměstí stojí socha krále Filipa III., který nechal náměstí postavit.



7. Čtvrť La Latina


Čtvrť La Latina se stala mým nejoblíbenějším místem v Madridu. Jedná se o jednu z nejstarších čtvrtí, lemovanou malinkatými úzkými uličkami obklopenými tapas bary, kavárnami a restauracemi.


Nejznámější uličkou je pak Calle Cava Baja – barevná ulice vyhlášená autentickou španělskou kuchyní a nespočtem taveren a barů (My jsme navštívili La Perejila).


V La Latina se nachází i nejstarší restaurace na světě z roku 1725 (zapsaná do Guinessovy knihy rekordů) – Sobrino de Botín.


8. Palacio de Cibeles – vyhlídka Mirador


Plaza de Cibeles Je další ze symbolických náměstí Madridu – v čele s honosným Palácem de Cibeles (dnes sloužícím jako radnice a muzeum) a fontánou Fuente de Cibeles. Na vrcholu paláce se nachází vyhlídka na město – Mirador Madrid, vstupné je 3 €.



9. Museo del Prado


Museo del Prado je nejvýznamnější muzeum umění v Madridu. Vystavuje více než 10 tisíc uměleckých děl v čele s obrazy Goyi, Rubense, Botticelliho nebo Rembrandta. Klasické vstupné je 15 €, avšak každý den 2 hodiny před zavírací dobou můžete navštívit zdarma. Muzeum patří mezi tzv. Zlatý trojúhelník umění = tři hlavní madridská muzea nacházející se blízko sebe (Prado, Reina Sofía a Thyssen-Bornemisza)



10. Nádraží Atocha


Atocha je hlavní madridské nádraží. Odjíždí odsud jak vlaky na letiště, tak i rychlovlaky společnosti Renfe (například do 620 km vzdálené Barcelony se dostanete za pouhé 2,5 hodiny). Nádraží se však vyplatí navštívit i pokud nikam nevyrážíte – hlavní budova totiž slouží jako obří skleník a vnitřek je domovem rozlehlé tropické zahrady což z ní dělá jednu z nejunikátnějších vlakových stanic na světě. V našem termínu zde bohužel probíhala rekonstrukce .



Kam na jídlo v Madridu?


Sukaldea Atotxa – neformální tapas bar se zahrádkou kousek od našeho ubytování blízko nádraží Atocha. Mají velký výběr studených i teplých španělských tapas a pinxtos a co víc – točenou Plzeň! 



La Perejila – nádherný andaluský mini tapas bar La Perejila se nachází v nejvyhlášenější jídelní ulici v Madridu – Calle Cava Baja, je tu téměř vždy plno, ale fakt to stojí za to! Vše bylo výborné!



The 360° Sky Bar – Je trochu fancy bar na střeše hotelu Riu. Můžete přijít bez rezervace, ale platí se vstupné €5 (do 17h) a €10 (od 17). Výhledy z 27 patra jsou krásné.



Chocolatería San Ginés – nejprofláknutější cukrárna v Madridu otevřená už v roce 1894 specializující se na vyhlášené španělské Churros s čokoládou. (Já je moc nemusím, chutnají mi trochu jako langoš s nutelou :-), ale věřím, že stojí za to vyzkoušet). Většinu dní v týdnu mají otevřeno non stop :-).



logo KNT.png
bottom of page