top of page
  • Writer's pictureAndrea

Tipy na jeden den v Amsterdamu, co všechno se dá stihnout?

🕦 Termín: začátek dubna 2022
💨 Počasí: oblačno/ slunečno, nárazový vítr 75 km/h, -2 až 2 °C

⌚ Jak jsme se sem dostali a jak dlouho jsme tu strávili?


Amsterdam byl vždy jeden z mých největších cestovatelských snů, ani nedokážu říct proč, ale to město mě prostě z nějakého důvodu vždy přitahovalo a nemohla jsem se dočkat, až se tam jednoho dne podívám. Přestože jsme plánovali mu věnovat alespoň prodloužený víkend, nakonec se nám naskytla příležitost se do Amsterodamu vydat na jeden den během našeho víkendového výletu do Düsseldorfu. Brzy ráno jsme tak skočili na vlak a za dvě hodinky už stáli na nádraží Amsterdam Centraal v centru města, které naštěstí není nijak rozlehlé, a tak se dá prakticky bez problému projít pohodlně pěšky. (popřípadě ještě lépe na kolech, která slouží jako hlavní způsob dopravy po městě a dají se vypůjčit téměř kdekoli).


Protože jsme se do Amsterodamu vydali začátkem dubna, představovala jsem si, jak cestou vlakem budeme z okna pozorovat rozkvetlé tulipány, které jsou pro Nizozemsko tak typické. Počasí ale bylo jako vždy nevyzpytatelné, a tak místo tulipánů se zhruba hodinku před příjezdem do Amsterodamu začala krajina kolem nás pomalu ale jistě zbarvovat do bíla a místo rozkvetlých luk a polí nás vítal čerstvě napadaný sníh, teploty pod bodem mrazu a nárazový vítr, na který je však v zemi známou svými větrnými mlýny dobré se vždy připravit. :-)


🗼 Co všechno se dá za jeden den v Amsterdamu stihnout navštívit a ochutnat?


Amsterdam je město, které si tak trošku žije vlastním životem. Přestože je Amsterdam oficiálně označen jako hlavní město Nizozemska, nesídlí zde vláda ani král a většinu oficiálních a diplomatických funkcí od něj přebírá město Haag.


Od ostatních velkých evropských metropolí se také značně liší, a to ať už svým uspořádáním v rámci sítě vodních kanálů, dopravní sítí, kde je hlavním dopravním prostředkem kolo, ale i svou nechvalně známou hříšnou pověstí a uvolněností svých obyvatel. Amsterdam je známý jako město, kde nic není nemožné, a na svou otevřenost a rozmanitost jsou místní obyvatelé patřičně hrdí. Amsterodam ale nejsou jen coffe shopy, lehké drogy, prostituce a uvolněné mravy, město toho nabízí mnohem víc, a protože my ani jednomu z výše popsaného úplně nehovíme, musely nám tak vystačit ty ostatní lákadla :-).


Toulky po městských čtvrtích Jordaan a De Negen Straatjes


Jako první jsme se vydali do malebných uliček oblasti s příznačným názvem De Negen Straatjes („9 ulic“). Je to fajn místo, kde začít s objevováním města, protože právě tady narazíte na typické křivé cihlové domky obklopené vodními kanály, stylové malé butiky, kavárny, hospůdky a květináče s rozkvetlými tulipány. Atmosféra je uvolněná, i když musím přiznat, že s přibývajícím časem i situace začíná trochu houstnout :-). Narůstající počet turistů a cyklistická dopravní špička mají za následek to, že i obyčejný přechod z jedné strany kanálu na druhý se stane náročným úkolem, a tak nezbývá než se obrnit trpělivostí a v klidu vyčkat, než se skutečně ani z jedné strany nebude řítit cyklista, který má podle místních pravidel před chodcem vždy přednost!



Museumplein – umění, kultura a historie na jednom místě


Hned po úvodní procházce „v devíti uličkách“ jsme zamířili na náměstí Museumplein, kde se na jednom místě nachází největší koncentrace věhlasných muzeí historie a umění. Historické muzeum Rijksmuseum, v čele s Rembrandtovými díly, Muzeum moderního umění a designu Stedelijk a v neposlední řadě Van Goghovo muzeum s největší světovou sbírkou děl tohoto nizozemského umělce. Hodně jsem váhala, kterou možnost zvolit, a protože jsme měli málo času, volba musela padnout pouze na jednu možnost. Moc jsem chtěla navštívit Van Goghův svět, ale naše volba nakonec padla na Muzeum Anny Frankové (níže).



Kam zmizel ikonický nápis IAMsterdam?


Náměstí Museumplein, dlouhou dobu „zdobila“ ikonická instalace velkých písmen s nápisem IAMsterdam, před kterou bylo zkrátka nutností se při návštěvě města vyfotit. Je to však už nějaký čas, kdy byla tato ikona přesunuta na nové místo na hlavní amsterdamské letiště – Schiphol. O odstranění nápisu stojícího před budovou muzea Rijksmuseum rozhodla vládnoucí strana, která se odkazovala na to, že nápis byl příliš individualistický a zároveň sloužil jako nástroj masového turismu.


Kousek od Museumplein se pak nachází i další zajímavosti, které stojí za to navštívit. Milovníci piva můžou zavítat na zážitkovou prohlídku domova jedné z nejznámějších značek piva na světě do pivovaru Heineken, kdo si chce trochu odpočinout se může vydat do městského parku Vondelpark a návštěvníci toužící ochutnat něco z místní kuchyně, nechť se vydají na jednu z nejznámějších lokálních specialit „sledě s okurkou a cibulí“ na místní tržiště Albert Cuyp Market.


Dojemný zážitek v muzeu Anny Frankové


Doslova na poslední chvíli jsme si zarezervovali lístky do Muzea Anny Frankové (14 EUR/os), které se nachází přímo v domě číslo 263 na ulici Prinsengracht ve čtvrti Jordaan a jsem opravdu ráda, že jsme mohli toto místo navštívit, protože to byl fakt silný zážitek. Dům vypráví dojemný příběh židovské rodiny, a jedné mladé dívenky Anny Frankové, jež zde v úkrytu před nacistickým režimem psala deník, který se stal legendou. Expozice představuje tento silný příběh, a popisuje nejen události, které přecházeli roku 1944, kdy byl úkryt rodiny vyzrazen, ale věnuje se i tomu, co po této události následovalo.



Denní ochutnávka uvolněných mravů ve Čtvrti červených luceren


Na konci dne v podvečer jsme vyrazili do čtvrti červených luceren (Red light district), kterou jsme samozřejmě nemohli vynechat, a přestože byl ještě bílý den, místo se už pomalu začalo připravovat na dlouhou noční směnu, za jejíž pestrou nabídkou sem cestují návštěvníci z celého světa. Pověst čtvrti jsem samozřejmě znala, realita mě však přesto dostala do kolen. Všeříkající nápisy, blikající neony, překvapivá muzea, sex shopy, divadla, skleněné vitríny, a za nimi svíjející se nahé ženy každého věku a proporcí, všudy přítomný dým a „vůně“ marihuany, nám představili tvář čtvrti, která samozřejmě ožívá až někdy okolo 23. hodiny a jejíž ulice ve mně vyvolávaly spíše podivně rozporuplné pocity.

P.S. Dejte si dobrý pozor, co a koho fotíte! Mohli byste velmi rychle přijít o foťák! :-)



🍣 Kde jsme se v Amsterdamu najedli?


Jako vždy jsme chtěli ochutnat něco z místní kuchyně, a to i přesto, že pověst nizozemské gastronomie, není zrovna nejlepší, a sami nizozemci o svém jídle tvrdí, že sloužilo vždy spíš k přežití, nikoli jako potěšení nebo gurmánský zážitek. Mezi nejtradičnější suroviny místní kuchyně patří ryby (hlavně sledi – tzv. herinci), brambory a sýry.



Nemohli jsme samozřejmě vynechat místní palačinky neboli Pannekoeken, ty jsou zpravidla servírovány přes celý talíř a obložené sladkými nebo slanými ingrediencemi. Síť palačinkáren Pancakes Amsterdam je možná turistické místo, ale zároveň zde připravují jedny z těch nejlepších ve městě.




Protože jsme neměli moc času, zavítali jsme pouze do jedné místní restaurace, nacházející se ve čtvrti De Negen Straatjes. Interiér restaurace byl kouzelně přeplácaný. Zdi byly polepené starými plakáty, stoly prostřeny červenými koberci a ze stropu visely různé předměty od hrnců po tenisové rakety. Ochutnali jsme polévku, která byla sice úplně bez chuti, ale alespoň zahřála :-), jako hlavní chod jsme vyzkoušeli místní tradiční pokrm nazvaný Stamppot, což jsou jednoduše šťouchané brambory se salátem a k tomu opečená klobása (nebo masové koule), což není samo o sobě zrovna nic světoborného, ale celé to vyvážilo útulné prostředí restaurace a milá obsluha.




Co by to bylo za návštěvu Amsterdamu bez točeného Heinekena v jednom z těch typických barů, s miniaturním interiérem, přetékající výzdobou a dřevěnými barovými židličkami. Úplnou náhodou jsme tak zapadli do jednoho z nich a musím říct, že to bylo naprosto kouzelné místo!



Za jeden den se toho dá v Amsterdamu projít mnoho. My jsme si to vyzkoušeli a vůbec nelitujeme, protože k nasátí atmosféry města to bylo docela dostačující :-). Amsterdam je zkrátka uvolněné a free město, kde nic není nemožné. Amsterdam není jen přehlídkou uvolněných mravů, prostituce, neřesti a coffee shopů, ale právě díky své diverzitě a rozmanitosti toho nabízí mnohem a mnohem víc. :-)




logo KNT.png
bottom of page