top of page
  • Writer's pictureAndrea

Tokyo: Jak cestovat, kde se ubytovat a kam na jídlo v Tokyu!

Japonsko, Tokyo: Průvodce a tipy pro 1. návštěvu! (upd. 2023)


Tipy na cestu – Tokyo, Japonsko


🕦 Termín: červen 2023
☀️ Počasí: vlhko, vydatné přeháňky, slunečno 30 °C

Tokyo, dříve jen rybářská vesnička okolo starého hradu, dnes hlavní město Japonska a obří megalopole, ve které žije pře 37 milionů obyvatel. My jsme se do Tokya vrátili po 4 letech, abychom navštívili známá i neznámá místa a nemohli jsme uvěřit, kolik se toho za pár let změnilo. Tokyo je v neustálém pohybu, a tak co platilo včera, už pravděpodobně neplatí dnes. A i když rušné a přehlcené Tokyo možná není nejkrásnější město na světě, kulturou natolik vzdálenou je dozajista jedno z těch nejvíc fascinujících.



Než začnu povídání o Tokyu, nedá mi to a musím pár řádků věnovat kulturním šokům, které stěží zažijete v jiném městě na světě. Je těžké se limitovat jen na pár řádků, protože každá procházka ulicemi Tokya Vás bude fascinovat, a proto píšu jen o těch situacích, které mě šokovaly nejvíce :-) …


  1. Proč v Tokyu nejsou odpadkové Koše? Dopili jste kávu z kelímku? Marně se rozhlížíte a pátráte po odpadkovém koši, až po několika minutách zjistíte, že prostě žádné nejsou. Ano, je to tak, přestože je Tokyo jedno z nejčistších měst na světě, v ulicích nejsou skoro žádné odpadkové koše. Nezbude vám tak nic jiného, než sbalit kelímek a vyhodit ho až v ubytování, tak jako to dělají všichni Japonci.

  2. Tokyo je město s nejnižší mírou nezaměstnanosti na světě (2,6%). V Tokyu má totiž práci téměř každý, což v praxi znamená, že během jedné procházky po Tokyu potkáte sérii natolik „zbytečných“ povolání, že by to vydalo na tlustou knihu. V supermarketu například potkáte „podávače košíků“, nebo opodál stojícího „klaněče“ a „vítače“. Silnice a vjezdy do garáží jsou obklopeny „řidiči provozu“, kteří dublují signály semaforů a závor. A asi nejhorší situace pro mě byla, když jsem viděla staršího pána, který suploval oranžový kůl ohraničující stavbu, která probíhala naproti našemu hotelu. Ten pán tam stál naprosto bez hnutí, ve dne i v noci, ve vedru i dešti... Pohled na něj mi skoro vháněl do očí slzy.

  3. Obecně nás překvapilo, že v ulicích Tokya jezdí poměrně málo aut, což je způsobeno dvěma faktory. 1. Tokyo má jednu z nejhustších a nejspolehlivějších sítí hromadné dopravy na světě. 2. Chybí parkovací místa – všimněte si, že v Tokyu nemá žádná ulice místa k parkování (Podle statistiky 95 % ulic v Tokyu neumožňuje parking). Auta se parkují do speciálních vícepatrových klecí (takových výtahů), které umožní, že na jednom parkovacím místě může stát i třeba 5 aut nad sebou …

  4. Dostatek osobního prostoru je pro obyvatele Tokya nedosažitelný luxus, a tak jsou Japonci, zvyklí fungovat i na tom nejmenším prostoru. Obyvatelé Tokya o sobě často tvrdí, že jsou schopní usnout v jakékoli situaci a v jakékoli poloze (i ve stoje). Běžný turista toto překročení osobní zóny zažije především v metru. V dopravní špičce bývají cestující v metru na sebe tak namáčknutí, že se ti uprostřed sotva dotýkají nohami země. Na nejvytíženějších vlakových nádržích zároveň fungují i tzv. Oshaya „mačkači“, na sobě mají uniformy a bílé rukavičky a jejich cílem je natlačit co nejvíc cestujících do jednoho vagónu.

  5. Tokyo je jedna z nejbezpečnějších světových metropolí na světě a neexistuje téměř žádná čtvrť, které byste se měli vyhnout (a to ani v noci). Zajímavé je, že v ulicích Tokya budete velmi často potkávat malé děti, s vizitkami na batůžcích, které jsou už od útlého věku zvyklé samostatně cestovat, vyřizovat nákupy a další věci. K jejich samostatnosti samozřejmě přispívá, jak vysoká míra bezpečnosti, tak důvěra Japonců v sociální systém a komunitu.

  6. Sarariman (z anglického Salary Man) je japonský úředník, obvykle muž v obleku a kravatě, který celý den pracuje, často přes čas, aby večer se svými kolegy vyrazil do restaurace popíjet saké a pivo. Tokyo je doslova zaplaveno Sararimany, s jejichž kulturou se pojí tolik kulturních šoků, že je těžké je všechny vyjmenovat.

  7. Nikdy bych nevěřila, kolik alkoholu proteče jedním večerem v Tokyu, a kolikrát uslyšíte hlasité „Kampai!“ z milionu barů a restaurací, kam se přepracovaní Sararimani vyráží odreagovat od pracovního shonu (tzv. Nomikai). Fascinující jsou nejen večery, ale i velmi brzká rána, kdy se opilí Sararimani po dlouhé noci ládují rameny, aby zahnali kocovinu a dorazili včas do práce.

  8. V ulicích Tokya také narazíte na fenomén Kapslových hotelů, což je typ ubytování, který se neskládá z pokojů, nýbrž jednotlivých buněk (či kapslí). Je to ideální místo, kde může vytížený Sarariman levně přespat, když nestihne poslední metro. (ubytování je samozřejmě dostupné i pro turisty)

  9. Hrací centra, Love Hotely a Karakoke Bary. Japonská kultura vyžaduje, aby každý Japonec byl vždy dokonale zdvořilý a úslužný. Japonci jsou ale taky jenom lidi, a proto se potřebují tu a tam někde odreagovat, a já se ani nedivím, že japonská místa k odreagování jsou snad nejbizarnější na světě :-). Patří mezi ně všemožné zábavní herny (s těmi nejinfantilnějšími automaty), hodinové Love Hotely (protože prostě není čas, ztrácet čas), anebo všudy přítomné Karaoke bary (není totiž nic lepšího než se zabavit falešným zpěvem svých kolegů).

  10. Tu a tam v ulicích Tokya narazíte na skleněnou budku, ze které se už z dáli kouří jako z fabriky. Po bližším zkoumání zjistíte, že v oblaku dýmu za sklem budky stojí desítky Sararimanů a čoudí jednu za druhou. Kouření je totiž v ulicích Tokya zakázáno (aby kuřáci neznečišťovali nedopalky město), a proto tu fungují tyto „Kouřící budky“, které mají výjimku.



Doprava v Tokyu, jak cestovat po městě?


Veřejná doprava v Tokyu je neuvěřitelně rychlá, spolehlivá, avšak někdy trochu komplikovaná a velmi často dost přeplněná :-). Asi nikoho nepřekvapí, že z listu 10 největších a nejrušnějších nádraží na světě, se 6 nachází právě v Tokyu. A z toho vyplývá jediné. Tady není naprosto žádný prostor pro chybu nebo zpoždění!


Než vyrazíte cestovat po Tokyu je nejdůležitější si uvědomit, že ve městě neexistuje pouze jeden systém metra, ani železnic, nýbrž zde funguje více než 10 různých dopravních společností, na které se nevztahuje jednotný platební systém, a každý dopravce má jiné ceny i tarify, což dokáže orientaci dost zkomplikovat.



Nejčastěji využívané dopravní společnosti jsou síť železnic Japan Railway (JR) a dvě společnosti metra (Tokyo Metro, a Toei Subway).


K vyhledávání spojení využívejte: Google Maps nebo aplikaci aplikaci Japan Official Travel App - ta je za mne jedna z nejlepších a nepřehlednějších.


Vlaky Linky JRPokud máte JR Pass, úplně nejideálnějším způsobem dopravy je využít k cestování linek JR. Výhodou je, že zastávky JR linek jsou téměř na všech důležitých místech v Tokyu a zároveň je jejich systém docela jednoduchý pro orientaci. Všechny JR linky v Tokyu jsou totiž nějakým způsobem napojeny na hlavní okružní linku JR Yamanote Line, která spojuje všechna hlavní místa v Tokyu, a budete-li se držet této okružní linky, nemůžete se v Tokyu ztratit. Stanice JR jsou vždy označeny zelenou značkou JR.



Metro v Tokyu – Metro v Tokyu je zajišťováno dvěma dopravci: Tokyo Metro a Toei Subway. Nejrozsáhlejší je Tokyo Metro (Modré logo s obloučky), které je tvořeno 9 linkami s bezmála 200 zastávkami, a pokrývá téměř celé město, o něco menší Toei (zelené logo ve tvaru listu) má 4 linky, které se však také nachází na dost frekventovaných místech.



Cena jízdenky na obě linky Tokijského metra se liší v návaznosti na vzdálenost (obecně je to ale kolem 200¥ - 30 Kč) za jednosměrnou cestu, bez možnosti přestupu mezi Tokyo Metro a Toei. Další možností jsou vícedenní jízdenky, buď na jednoho dopravce nebo kombinované:

  • 24/ 48/ 72 hod Tokyo Metro Ticket - cena 24 hod 600¥, vtahuje se jen na Tokyo Metro

  • One-day Ticket for Tokyo Metro & Toei Subway - cena 900¥, kombinace Metro a Toei

  • případně i tzv. Free Kippu 1–Day Ticket – cena 1200¥, ten kombinuje obě metra i JR

Jízdenky je možné zakoupit v automatech v každé stanici, většina z nich však přijímá pouze hotovost. Dle mého je nejlepší volbou cestovat co nejvíce na JR pass, a pokud nejde jinak, tak využít jednorázově Tokyo Metro nebo Toei, protože s jednou jízdou se téměř vždy vejdete do 30 Kč.



Shinkansen – JR Pass vás rovněž opravňuje k cestování (téměř všemi) shinkanseny. Ty využijete zpravidla při cestování z Tokya na výlety do dalších měst. V Tokyu jsou dva terminály, ze kterých vyráží shinkanseny: hlavní stanice Tokyo a stanice Shinagawa.



Jak cestovat z letiště do Tokya?


V Tokyu se nachází dvě mezinárodní letiště. Centrálně položené letiště Haneda a moderní letiště Narita, obě s pohodlným vlakovým spojením s centrem Tokya, které je zajištěno několika dopravci - od metra, vlaku či privátních linek.


JR pass lze uplatnit na Narita Express (N'EX, cca 50 min do centra) z Narity, a na Tokyo Monorail (cca 20 min) z Hanedy.


Kde se ubytovat v Tokyu


Je neuvěřitelné, jak se ve Velkém Tokyu, nejhustěji obydleném městě na světě, pracuje s prostorem a věčným nedostatkem místa. V Tokyu se totiž spíš než do šířky, žije do výšky a to stejné platí i pro ubytování. Téměř všechny typy ubytování v Tokyu mají jedno společné – málo místa! A to od prostorově nejskromnějších buňkových či kapslových hotelů, přes mini pokojíky bez oken (či s okny s výhledem na zeď vedlejší budovy:-) po ubytování v hotelech nacházejících se v nejvyšších patrech trčících mrakodrapů.


Nejzásadnější je tedy otázka, kde?


Ideální je hledat ubytování v blízkosti velkých dopravních uzlů, tedy tam kde se protínají všechny linky (metro, JR), jmenovitě jsou to nádraží Tokyo, Shinagawa, Ueno, Ikebukuro, Shinjuku a Shibuya. Pokud máte JR pass, zásadní bude hledat ubytování v blízkosti stanice JR (nejlépe JR Yamanote line), čímž ušetříte soustu času i peněz.


My jsme vždy hledali ubytování hlavně podle ceny (na booking.com) a letos jsme byli velmi příjemně překvapeni, že oproti standardům velkých měst západní Evropy, se dalo v Tokyu sehnat poměrně levné ubytování. Vždy pro nás bylo zásadní spojení na JR, a tak během minulé návštěvy to byla stanice JR Oimachi (velmi klidná businessová čtvrť), a letos jsme zvolili JR Shimbashi, což byla o poznání rušnější a zábavnější čtvrť plná restaurací a nočních podniků.



Bezpečnost


Tokyo je neuvěřitelně bezpečné město, a tak se nemusíte obávat, že zvolíte nebezpečnou lokalitu. Pouze vyhlášená čtvrť nočního života Roppongi a čtvrti červených luceren (Kabukicho, Dógenzaka) trpí na horší pověst, a to hlavně v noci. My jsme se však nikdy v Tokyu necítili nebezpečně, a to ani ve dne, ani v noci.



Internet a Wifi


S internetem je to v Tokyu podobné jako v jiných velkých městech. Wifi je dostupná v hotelech, na stanicích hromadné dopravy, ve spoustě restauracích a kavárnách.


My však můžeme všema 10 doporučit zapůjčení tzv. Pocket Wifi, se kterou nemusíte řešit ani hledání veřejné wifi, poplatky za roaming, či zakoupení cizích SIM karet. Kapesní wifi je malé přenosné zařízení, které funguje jako přenosná wifi (se signálem 4G), díky kterému máte neomezený internet kdekoliv, kdykoliv a na kolika zařízení chcete.


Určitě doporučujeme vyřídit si již před odjezdem do Japonska a sjednat si vyzvednutí (i vrácení) přímo na letišti. V Japonsku funguje několik společností a ceny jsou různé, zpravidla se ale pohybují kolem 4$ na den. My jsme zatím vyzkoušeli zapůjčení wifi u společnosti Wifi Wireless (to je společnost č.1 v Japonsku, bývá často dopředu vyprodaná) a vše fungovalo bez problémů.



Peníze, útrata a zpropitné v Tokyu


Japonský jen ¥ (JPY, v Japonsku 円) je hlavní měnovou jednotkou Japonska, přičemž kurz je docela vysoký, neboť koruna se rovná více než 6násobku Jenů. (15 Kč = 100 Yen)


Celé Japonsko (a Tokyo není výjimkou) je země, kde se vždy vyplatí mít s sebou hotovost. Proto si určitě před cestou do Japonska vyměňte peníze, protože na místě to už může být trochu problém. Hotovost využijete jak v menších restauracích, na trzích, ve stáncích s jídlem, tak třeba i v dopravě, kde stále většina automatů nebere jiné nežli hotové.



Co se týče cen v Tokyu, je to dle mého názoru docela kontroverzní téma :-). Potkala jsem spoustu lidí, kteří tvrdili, že Tokyo je velmi drahé město, na druhou stranu, ale znám i ty, kteří říkají pravý opak. Myslím, si že pravda je někde mezi, a obecně bych ceny v Tokyu přirovnala k cenám v Praze, a to, jak co se týče cen za dopravu, ubytování nebo jídlo.


Pokud však víte, kam jít, můžete být často velmi překvapeni, jak levně se dá v Tokyu najíst (nebo nakoupit). Obecně tak můžeme říct, že jsme byli, co se cen týče spíše příjemně překvapeni, a tak níže přikládám pár tipů na levné jídlo a nákupy.


Zpropitné. Japonská kultura nikdy nepočítá se zpropitným!


Vstupenky a rezervace


37 milionové Tokyo musí být vždy připraveno na velký nápor lidí, a proto v Japonsku moc nefunguje systém rezervací. Japonci si mnohem častěji stoupnou do fronty, nežli by si udělali rezervaci. A věřte tomu, nebo ne, stání ve frontě je součástí japonské kultury, stejně jako úklony nebo jezení hůlkami. Proto pro vstup do většiny muzeí, památek a ani do restaurací není možné dělat rezervace.


Rezervace je třeba dělat pouze v případě nejaktuálnějších turistických atrakcí, jako je nová vyhlídka Shibuya Sky, nebo třeba Tokyo TeamLab Planet, vyplatí se sledovat i vstupenky do Disneylandu (hlavně o víkendu), nebo na sportovní utkání.



Kam na jídlo v Tokyu


Co se jídla týče, na výběru restaurací jsme si letos dali skutečně záležet, neboť ne vždy se v Tokyu vyplácí vybírat jen podle hezké výlohy a nápisů v angličtině. Dobré restaurace jsou často skryté v suterénech nebo v poschodích různých budov, mrakodrapů a v ulicích mimo hlavní turistické atrakce. Dobrou restauraci také často poznáte podle fronty, která se tvoří před jejím vchodem. A rozhodně doporučuji nenechat se frontou odradit! Pár tipů nám dala i naše kamarádka z Japonska a níže přikládám naše nejoblíbenější místa:


7eleven $ – Pokud bych mohla jednu věc přičarovat z Japonska k nám, tak by to určitě bylo japonské 7eleven. 7eleven je síť „večerek“, která má v Tokyu téměř 3000 poboček z nich většina je otevřena 24/7. Tyto obchůdky se smíšeným zbožím nabízí téměř vše, na co si vzpomenete (od deštníků, drogerie, přes alkohol nebo cigarety). To hlavní je, ale jejich nabídka jídla. Najdete tu různé druhy sushi (onigiry), smažená kuřata, skvělé sandwiche (bez kůrky!), instantní rameny, japonské dezerty, a to vše za super ceny. Podobný sortiment má i např FamilyMart, nebo Lawson, ale 7eleven je za mě úplně nejvíc!



Sushi $: Kura sushi, Sushiro – V Tokyu se nachází spoustu sushi restaurací s jezdícím pásem (tzv. kaitenzushi). Většina z nich funguje tak, že si před vstupem vytisknete pořadový lísteček, zadáte počet hostů, a pak už jen čekáte na místo. Jídlo si následně můžete brát přímo z jezdících pásů nebo si ho objednat na tabletu (i v angličtině) a poté přijede až k vám. Cena talířku 2ks sushi je okolo 130-200 ¥ (takže cca 20-30 Kč). My jsme vyzkoušeli sítě dvou restaurací (Kurasushi, Sushiro), které se nachází na několika místech v Tokyu a můžeme je doporučit všema 20!!



Tonkatsu Aoki $$ - Na tuto maličkou restauraci v suterénu budovy ve čtvrti Ginza jsme dostali doporučení od naší kamarádky z Japonska, a tak jsme si ji zamilovali, že jsme sem zašli dokonce 2x! Vždy jsme si dali místní klasické 200g menu, které zahrnovalo smažené vepřové Tonkatsu, salát, porci rýže a polévku miso – to vše za 1000¥ (tedy cca 150 Kč!)



Ramen Ichiran $$ - Ichiran je další z velmi vyhlášených rychlých a neformálních ramen restaurací. Jejich vyhlášený Tonkotsu rámen stojí 1590 ¥ (tedy 230 Kč)



Trh Tsukuji $ – nejvyhlášenější a největší rybí trh v Tokyu, býval dřívě dějištěm vyhlášených ranních aukcí tuňáků. Ty už se dnes přesunuly do nového prostoru, avšak trh Tsukuji rozhodně zůstal místem, kde zažijete autentickou atmosféru starého rybího trhu, která se předává z generace na generaci. My jsme tu ochutnali jen pár chuťovek, ale budete-li mít hlad, náš průvodce nám doporučoval vyzkoušet vyhlášenou sushi restauraci Sushizenmai – a nejlepší je sem vyrazit hned na snídani!



Night Foodie Tour Shinjuku $$$ – jeden z našich velkých snů bylo ochutnat japonské BBQ (tzv. Yakiniku), ale nevěděli jsme kam na něj vyrazit. Nakonec jsem náhodou na TripAdvisor našla akci na guidovanou prohlídku noční čtvrtí Shinjuku zkombinovanou s ochutnávkou tradičního sushi z ostrova Hokkaidó, japonským Yakiniku zakončené ochutnávkou Saké v jednom z barů čtvrti červených luceren Kabukichó. Tour byla docela drahá, ale nelitujeme, protože to byl skvělý zážitek!



Starbucks Reserve Roastery Tokyo - Starbucks Reserve Roastery je síť prémiových kaváren a pražíren, která nabízí speciální druhy kávy z malých rodinných farem a historických pěstitelských oblastí z Jižní Ameriky, Asie nebo Evropy. Pražírny Rosteries byly zatím otevřeny pouze na 6 místech na světě, momentálně se nachází v Seattlu, Chicagu, Milanu, Šanghaji, NYC a Tokyu. Tokyjská Roastery je největší na světě a její prostory se rozkládají v samostatné 4 patrové budově s terasou ve čtvrti Naka-Meguro.



Kam na nákupy


Na nákupy jsme letos neměli moc času, avšak pokud bych měla něco doporučit, byl by to určitě japonský řetězec oblečení GU, trošku nižší a levnější sesterská značka UNIQLO. Nakoupili jsme tam snad 17 plnohodnotných kousků oblečení do 2000 Kč a doporučení jsme na něj dostali přímo od místního (a mají slevy pro cizince) :-). Příjemně mě překvapila i čtvrť Harajuku (hlavně ikonická ulice Takeshita Dori), kde jsem očekávala spíše spoustu barevných šíleností, ale nakonec se tu dalo sehnat spoustu levných a hezkých kousků, a bylo těžké odsud odejít s prázdnou.



Sportovní události Tokyo


Sumó - Japonsko je známé především jako země bojových sportů, jako je sumó, karate nebo judo. Národním sportem je v Japonsku první jmenované sumó, které je s dvoutisíciletou tradicí jedním z nejstarších japonských sportů vůbec. Svatostánek a jedna z nejznámějších sportovních hal na světě – Ryōgoku Kokugikan se nachází v Tokyu.


Tokyjská sezóna turnajů probíhá vždy 3x do roka – 15 dní v lednu, květnu a září a vstupenky se dají zakoupit na oficiální stránce japonského sportu. Mimo sezónu můžete navštívit oficiální tréninky, jiné exhibice a další akce pořádané asociací sumo – jejich výpis najdete zde.


Baseball – Druhý, Japonci neméně milovaný sport je baseball. Že Vám to nejde příliš dohromady? Nám také ne, ale až do chvíle, kdy jsme vyrazili na první baseballový zápas. Baseballová sezona začíná v březnu a trvá až do konce října a hraje se prakticky v každém větším městě. Tokyo má v nejvyšší lize dva týmy: Yomiuri Giants (hala Tokyo Dome) a Tokyo Yakult Swallows. Lístky na baseball se dají zakoupit na oficiálních stránkách jednotlivých týmů.



Vyhlídky a vyhlídkové plošiny


Tokyo je město doslova zaplavené nespočtem mrakodrapů a výškových budov, jejichž železné konstrukce jsou navržené tak, aby odolaly všem nástrahám přírody v čele s častými zemětřeseními. Není divu, že možností, jak si vychutnat pohled na Tokyo z výšky je mnoho a budete-li mít štěstí, můžete za jasných dnů dohlédnout až k hoře Fuji, což je jeden z nejkrásnějších pohledů v Japonsku. Níže tedy přikládám list těch nejznámějších vyhlídek:


Tokyo Sky Tree – nejvyšší vyhlídka v Tokyu – 350 m, víc o naší návštěvě ve článku zde, ¥1,800


Mori Tower – Tokyo City view – více ve článku zde, 270 m, ¥2,000 (online)


Government Building – budova Tokyjské radnice, nachází se blízko stanice Shinjuku, 202 m, vstup zdarma


Shibuya Sky (Scramble Square) – nad přechodem Shibuya crossing, 229 m, ¥2,200 – rezervace nutná


Tokyo Tower – tokyjská Eiffelova věž, 150 m, ¥1,200


Asakusa Culture Tourist Information Center – malá vyhlídka na Asakusu a Tokyo sky tree, vstup zdarma


Park Odaiba - volně přístupný park, nejedná se o výškovou vyhlídku, ale nabízí nádherný výhled na tokyjský záliv a most Rainbow bridge



1 denní Výlety z Tokya


  • Kamakura – Kamakura je ideální místo pro jednodenní výlet z Tokya, protože se nachází zhruba 50 km od centra města. Kamakura je residenční chrámové město u moře upomínající éru samurajů. Kamakurské památky jsou roztroušené v širokém okolí hlavního nádraží a asi tou nejznámější atrakcí je kolosální bronzový Daibucu neboli velký Buddha. Socha je vysoká 11 metrů a pochází z roku 1252, jedná se o jedno z nejfotografovanějších míst v celém Japonsku.

  • Nikkó – Asi 130 km, tedy přibližně 2hodiny vlakem z Tokya leží místo, které byste při svém japonském putování neměli minout – Nikkó, jedno z neposvátnějších, nejtajuplnějších a na velké množství budhistických a šintoistických chrámů nejbohatší místo v celém Japonsku.

  • Výlet k hoře Fuji - Nejvyšší hora Japonska – sopka Fuji se svojí nezaměnitelnou siluetou, majestátně tyčící se uprostřed rovinaté krajiny patří k nejposvátnějším symbolům celého Japonska. Nejznámější vyhlídka na horu Fuji – Chureito Pagoda, i jezero Kawaguchi se nachází asi 2 hodiny vlakem z Tokya.

  • Yokohama – Yokohama se nachází asi 30 km od Tokya (cca 30 minut). Je to druhé největší město v Japonsku a největší přístav v zemi. Místo díky své poloze a významu historicky spojuje Západní kultury s čínskou a japonskou tradicí a pokud tak hledáte tradiční Japonsko, tak v multikulturní a moderní Jokohamě ho nenajdete :-). Najdete tu například největší japonský Chinatown.



Itinerář Tokyo - krok za krokem



logo KNT.png
bottom of page