top of page
  • Writer's pictureAndrea

Tipy na TOP místa ve Varšavě, když máte jen jeden den

🕦 Termín: 24. 6. 2022
☀️ Počasí: slunečno 29 °C

✈️ Jak jsme se sem dostali?


Varšava je hlavní a největší město Polska, nacházející se ve středním Polsku, přibližně 350 km severně od českých hranic. Varšava má dvě letiště – hlavní centrální letiště Varšava Chopin, vzdálené asi 9 km z centra města a menší vzdálenější letiště Modlin (asi 1,5 hodiny do centra). My jsme do Varšavy cestovali vlakem ČD, přímým spojením Praha, hlavní nádraží – Warszawa Główna a cesta trvala neuvěřitelných 9 hodin :-D Zpáteční jízdenka ale vyšla na 950 Kč/ os.


⌚ Jak dlouho jsme tu strávili?


Do Varšavy jsme se vypravili za našimi kamarády, kteří nás pozvali na víkend u Mazurských jezer. My jsme ale vyrazili o den dříve, abychom hlavní polskou metropoli poznali alespoň o chlup blíže. Měli jsme tak zhruba jeden den, což bylo poměrně dostačující, protože většina důležitých míst se nachází kousek od sebe, hlavně v oblasti mezi Starým městem a Palácem kultury a věd, jež jsou od sebe vzdálené přibližně půl hodiny chůze. Ubytování je tak ideální hledat v jejich blízkosti, pokud však zvolíte vzdálenější ubytování, můžete využít cestování místní hromadnou dopravou (autobus, metro, tramvaj), Varšavské MHD nabízí 20 min. jízdenku za 3,40 PLN (17,8 Kč) a 75 min. přestupní za 4,40 PLN (23 Kč)


🗼TOP místa: Co navštívit ve Varšavě?


Varšava je místo s fascinující historií, která se prolíná městem, jako bolestná vzpomínka na krutosti druhé světové války a její oběti, a to i přesto, nebo právě proto, že 90 % budov, které uvidíte jsou od základu znovu postavené, aby vypadaly tak, jako před ničivým útokem r.1944, který doslova srovnal Varšavu se zemí. V tu dobu měla Varšava na mále, aby tak tak uhájila statut hlavního města. To se podařilo a město se kompletně obnovilo. Staré město se podařilo přestavět tak dokonale, že je dnes zapsáno na seznamu památek UNESCO a v druhé části města vyrostl moderní komplex, který je kvůli množství moderních mrakodrapů označován jako polský Manhattan.


 

Staré město (Stare Miasto)


Staré město, jak se nazývá obnovená část Varšavského centra je hlavním místo dění a nejoblíbenější turistická oblast. Z původních budov se podařilo zachránit pouhých 10 % a tak zbylá část je zdařilou kopií původní podoby města. Staré město není velké a dá se pohodlně projít pěšky, my jsme tu strávili téměř celou část naší výpravy. :-)


Zámecké náměstí (Plac Zamkowy) - Plac Zamkowy je trojúhelníkové náměstí, kde jsme začali naši prohlídku. Náměstí je ohraničeno řadou barevných domků, jež označují vstup do Starého města na jedné straně, a nápadným červeným Královským palácem, který je věrnou kopií své předválečné podoby, na druhé straně. V jejich středu stojí Sloup krále Zikmunda III. z roku 1644, který se zasloužil o jmenování Varšavy hlavním městem Polska (namísto Krakowa). Pro pohlednicovou fotografii můžete vyšplhat několik schodů ke zvonu kostela sv. Anny, kde se nachází vyhlídková terasa. Vstupné je 10 PLN/ os (2 EUR), neberou karty.



Staroměstské náměstí (Rynek Starego Miasta) – kolem cihlové Katedrály sv. Jana Křtitele jsme dorazili k polskému Staroměstskému náměstí, které je podle mého nejhezčím náměstím ve Varšavě. Uprostřed obdélníkového náměstí, lemovaného barevnými domky a nespočtem restaurací, stojí socha Varšavské mořské panny, jež je symbolem města a její podoba je vyobrazena i ve znaku hlavního města.



Městské obranné hradby (Barbakan Warszawski) – část Starého města je dodnes ohraničena zbytky obranného opevnění, jež kdysi obklopovalo město a dnes je ikonickým symbolem města. Barbakan je otevřenou památkou, po jejíž červených cihlových zdech se můžete projít a kde si můžete vyfotit přechod mezi starou a novou částí města.



Nové Město (Nowe Miasto)


Park Fontann (Multimedialny Park Fontann) - jen pár minut pěšky za městskými hradbami směrem dolů k řece se nachází park Fontann, kde najdete systém fontán s 367 vodními tryskami, které vytváří hezkou kulisu pro odpočinek. O letních večerech se tu po setmění konají světelné a hudební show.



Památník Varšavského povstání (Pomnik Powstania Warszawskiego)

Směrem ven ze Sterého města se přímo naproti Paláci Krasińskich nachází nejznámější památník ve Varšavě – Památník Varšavského povstání, připomínající jednu z nejničivějších událostí v dějinách Varšavy a Polska. V roce 1944 se směrem k Varšavě blížila vojska Rudé armády z jedné a vojska Němců z druhé strany. Poláci věřili, že jim sovětské armády pomůžou proti společnému nepříteli, a tak s předstihem zahájili tzv. Varšavské povstání. Sovětská vojska však před Varšavou zastavila a nechala tak Poláky na pospas zničujícímu útoku ze strany Němců. Přestože, se obránci Varšavy udrželi déle, než by se dalo čekat, úder byl zničující. Varšava po tomto útoku téměř přestala existovat. Tuto událost si můžete připomenout v Muzeu Varšavského povstání, cena je 25 PLN/ os. (130 Kč)



Palác kultury a věd (Pałac Kultury i Nauki)

Tato památka se stala nejen symbolem města, ale zároveň další připomínkou socialistického režimu v zemi, byl to totiž rok 1953, kdy Varšava získala tento historický mrakodrap darem od Sovětského svazu s oficiálním názvem Palác kultury a vědy Josifa Stalina. Dodnes budova vzbuzuje kontroverze a vedou se diskuse o jejím zbourání. Ve 30. patře se nachází vyhlídková plošina, mě však naprosto stačil (a trošku děsil) pohled zdola.



Palma uprostřed města (Pozdrowienia z Alej Jerozolimskich)

Vydáte-li se směrem k Národnímu Varšavskému muzeu, pravděpodobně cestou narazíte na překvapivou podívanou – přímo uprostřed kruhového objezdu stojí skutečná kalifornská palma! No dobře, ne tak úplně skutečné, jedná se totiž o speciální sochu odhalenou v roce 2002, pokrytou skutečnou kůrou, ohýbající se ve větru. Poláci si tuto překvapivou atrakci natolik oblíbili, že zde stojí dodnes a je i častým „meeting pointem“ místních.



🍣 TOP místa: Tip na restauraci ve Varšavě


Zapiecek polskie pierogarnie – nemůže se stát, že byste tuto síť místních restaurací minuli, protože se nachází snad na každém kroku. Nabízí jedny z nejlepších variací místního národního jídla – polských pirožek, a to ve všech možných příchutích a variacích. Já jsem si objednala „slaný mix“ a byly skvělé!



🗼 Zajímavost: Stadion „bazén“ Narodowy


Při výhledu ze Starého města na druhý břeh řeky Visly určitě zavadíte pohledem o stavbu národního fotbalového stadionu – Stadion Narodowy, kterému místní neřeknou jinak než „Bazén“. A proč? Byl to totiž zápas kvalifikace MS Polsko – Anglie v roce 2012, kdy na stadion se zatahovací střechou udeřil déšť. Rozhodčí ani pořadatelé nestihli zareagovat včas, a tak všichni jen nevěřícně zírali, jak se hráči brodí ve vodě. Když nakonec po nadhozu rozhodčího uvízl míč ve vodní lázni uprostřed hřiště, zápas byl odložen. Dnes už na tuto mezinárodní ostudu vzpomínají místní s humorem a s tato úsměvná všeříkající přezdívka stadionu zůstane asi navždy :-)


672 views1 comment

Recent Posts

See All
logo KNT.png
bottom of page