top of page
  • Writer's pictureAndrea

Vídeň: Top 10 tipů, co vidět ve Vídni za jeden den!

🕦 Termín: konec února 2023
☀️ Počasí: oblačno 10 - 15 °C

Rakouské hlavní a největší město ležící na Dunaji asi není potřeba dlouze představovat. Vídeň je jedno z nejnavštěvovanějších a nejdostupnějších měst v Evropě, a proto i ideální destinace na víkendový výlet.


My jsme tentokrát do Vídně cestovali pouze na jeden víkendový den a rozhodli jsme se, že ho celý věnujeme návštěvě typických Vídeňských „NEJ“. A ačkoli se to zdá nedosažitelné, i za 24 hodin se dá stihnout většina z nich :-)!


A co jsou vlastně ta Vídeňská nej? Každému se asi při prvním pomyšlení na Vídeň vybaví honosné císařské paláce, z dob, kdy byla Vídeň hlavním městem Rakousko-Uherského impéria. Pravdou je, že nádech imperiální mocnosti je cítit na každém kroku, stejně tak jako ta historická a noblesní atmosféra. Dodnes se tu totiž mezi barokními budovami prohánějí koňské kočáry, z ulic se line zvuk vídeňské opery a za každým rohem se ukrývá elegantní kavárna provoněná vůní vídeňské kávy, Sacheru a pořádné porce historie. O Vídni se rovněž traduje, že je to hlavní evropské město vánoční nálady a její Vánoční trhy jsou legendární.


Dopředu se však omlouvám všem vídeňským milovníkům. Abych byla upřímná. Já jsem kouzlu Vídně nikdy úplně nepropadla. Vídeň na mě vždy působila trochu upjatým a nadřazeným dojmem a nikdy jsem (přes vše co bylo napsáno i řečeno) všechen ten humbuk kolem Vídně úplně nepochopila. Tentokrát jsem si však řekla, že dám předsudky stranou a dám Vídni (pomyslnou) další šanci :-)!



Jak cestovat po Vídni


Rozlohou a počtem památek je Vídeň velmi podobná Praze, a tak je jasné, že jeden den na prohlídku všeho rozhodně nestačí. Většina památek uprostřed centra se dá snadno projít pěšky, ale pokud nechcete ztrácet čas, a chcete toho vidět co nejvíce (i mimo hlavní centrum), vyplatí se koupit celodenní jízdenku, která platí na všechny linky tramvají, autobusů, metra (U-Bahn), městských vlaků (S-Bahn), ale i regionální železnice v rámci tzv. Kernzone Wien (Zone 100). Jednorázová vstupenka je za € 2.40, 24hodinová za € 8, a pouze online (zde) můžete koupit celodenní lístek (platný jeden den do půnoci, nikoli 24 hodin) za € 5.80.



 

Co navštívit ve Vídni za jeden den - Moje TOP 10


TOP 1 - Barevné domy Hundertwasserhaus


Barevné domy architekta Huderwassera jsou jedna z mých nejoblíbenějších atrakcí ve Vídni (možná proto, že jako jedny z mála nejsou tak upjaté a zcela se vymykají okolním fasádám). Friedrichsreich Hundertwasser byl vídeňský umělec, architekt a grafik, který odmítal přímé linie a konvenční architekturu. Díky jeho barevným a nerovným instalacím inspirovaných přírodou se mu přezdívá „vídeňský Gaudí“ a ve Vídni můžete navštívit několik jeho realizací. Nejznámější jsou barevné činžovní domy Hundertwasserhaus (které původně sloužili jako ubytovna pro sociálně slabší, dnes jedna z nejlukrativnějších adres ve Vídni) a naproti stojící maličká barevná nákupní pasáž Hundertwasser Village s kavárnou a proslulými záchodky, galerií a několika obchůdky. Jen pár bloků dál se nachází i muzeum a galerie umění Kunst Haus, jež je rovněž dílem tohoto architekta.



TOP 2 - Ochutnávka Vídeňské kávy


Kultovní a elegantní Vídeňské kavárny jsou proslulé po celém světě a žádný výlet do Vídně by se neměl obejít bez návštěvy jedné z nich. Historie vídeňských kaváren sahá i desítky nebo stovky let do minulosti a jejich kulturní odkaz je již řadu let součástí nehmotného dědictví UNESCO.



Před návštěvou tradiční vídeňské kavárny byste se však měli připravit na několik věcí. Tou první jsou fronty, které se tvoří téměř před každou z nich. Důvod je jasný – nikdo nechce opustit Vídeň bez ochutnávky silné vídeňské kávy (Mélange) a čokoládového Sacheru! Tou druhou je překvapivě otrávená a sarkastická obsluha. Věřte nebo ne, „nevrlý číšník“ je souhrnný pojem, který je naprosto typický pro řadu Vídeňských kaváren. Náš zákazník, náš pán, tady úplně neplatí, a proto se nedivte, že Váš číšník bude otrávený už při příchodu, bude na Vás mluvit německy (a bude si to fakt užívat) anebo když Vám ani nenabídne menu.


Mezi nejznámější vídeňské kavárny patří: impozantní Cafe Central (můžete přijít i bez rezervace, dopoledne bývá kratší fronta a utíká to rychle:), umělecká Café Hawelka, maličká Kleines Café a Café Sacher, nacházející se ve stejnojmenném hotelu, podávající originál Sacherova dortu.



TOP 3 - Palác Hofburg a historická knihovnice Prunksaal


Je jasné, že za pouhých 24 hodin ve Vídni nebudete mít šanci prozkoumat všechny honosné paláce, které Vídeň nabízí. Císařský komplex Hofburg (v překladu Dvorní hrad) je ale ideální, protože se nachází v samotném centru města. Dříve tento mohutný palác sloužil jako zimní sídlo císařské rodiny Habsburků, dnes funguje především jako muzeum. Můžete si zde vybrat z řady stálých, či dočasných expozic. Nachází se tu například Císařská klenotnice, Španělská dvorní jízdárna, Muzeum císařovny Sissi nebo Reprezentační sál Rakouské národní knihovny.



Barokní sál Rakouské národní knihovny (Prunksaal) je impozantní prostor, který ukrývá sbírku až 200.000 historických svazků z 18. století, umístěných v bohatě zdobených dřevěných policích tyčících se až do výšky 20 metrů. V jeho středu stojí mramorová socha císaře Karla VI, který nechal tuto knihovnu postavit. Celé místo je magické. Tak křehké a majestátní zároveň, nebýt turistů, dokázala bych tu asi prosedět hodiny. Ne nadarmo je rakouská knihovna považována za jednu z nekrásnějších na světě. Cena vstupu 10 EUR, vstup není nutné rezervovat dopředu.



TOP 4 - Katedrála sv. Štěpána a StepanPlatz


Při cestě do Vídně určitě nemůžete vynechat procházku historickým centrem (Innere Stadt), které je jako celek zapsáno na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Pomyslným středobodem města je Katedrála sv. Štěpána s mozaikovou barevnou střechou (s taškami z jižní Moravy) a 136 metrů vysokou věží, která se tyčí nad zbytkem vnitřního centra a je vidět na hony daleko :-). Uvnitř se nachází i vyhlídka s nejhezčími výhledy na město.

Vstup: do katedrály je zdarma, výstup na Jižní věž: 5,50 EUR (9 – 17:30) Ceník vstupného ZDE



TOP 5 - Toulky po Historickém centru, Innere Stadt


Jen coby kamenem dohodil, kolem náměstí Stephanplatz je soustředěno několik významných budov a pamětihodností, které byste neměli minout. Mezi ty nejvýznamnější patří Sloup Nejsvětější trojice vystavěný jako památník obětem moru ze 17. století., krásný barokní kostel sv. Petra, historický orloj s pohyblivými postavičkami Ankeruhr a v neposlední řadě Mozartův dům.



Mozartův dům – Pětiposchoďový dům v ulici Domgasse 5, byste asi za normálních okolností bez povšimnutí minuli. Jedině malé destičky se jménem světoznámého skladatele při vchodu do budovy napovídají, že se jedná o místo, kde dlouhou dobu žil a tvořil legendární skladatel W. A. Mozart. Uvnitř budovy se nachází Mozartovo Muzeum. Vstup: 12 EUR (10 – 18:00)



Loos American Bar – Dostanete-li chuť na drink na speciálním místě, můžete skočit na jeden do kultovního Loos Baru, navrženého architektem Adolfem Loosem ve stylu starého Hollywoodu. Vězte však, že více než 100 let starý stylový interiér koktejl baru je památkově chráněný, a tak pokud přijdete jen pro fotku, obsluha Vás asi s otevřenou náručí nepřivítá. Menu ZDE


Vídeňská opera – Vídeň od nepaměti přitahovala velká jména hudebních skladatelů jako byl Mozart, Beethowen nebo Strauss. Není tak překvapením, že právě ve Vídni se nachází jedna z nejprestižnějších operních scén na světě. Její přepychová neorenesanční budova se nachází ve středu města na okružní třídě Ringstrasse.



TOP 6 - Oběd ve Five Guys


Návštěva amerického fastfoodového řetězce Five Guys do pomyslného žebříčku vídeňských „nej“ tak úplně nepasuje. Já si ale její umístěné v TOP 10 neodpustím :-)! Five Guys je síť restaurací servírující údajně jedny z nejlepších fast food burgerů na světě. A tak pokud chcete ochutnat ten nejlepší z nejlepších, nemusíte cestovat až do Ameriky, stačí když vyrazíte za sousedy do Vídně (kde je její nejbližší pobočka)! Pamatujte, že v nabídce jsou jen 3 varianty – Hamburger, Cheese Burger a Bacon Burger, všechny ostatní komponenty si zvolíte sami.



TOP 7 - Pravá vídeňská tržnice: Naschmarkt


Po procházce centrem můžete zaskočit na odpolední kávu do městského trhu Naschmarkt, jehož historie sahá až do 16. století. Tento 1,5 km dlouhatánský řetězec stovek stánků nabízí různorodou nabídku od tradičních rakouských klobás a tyrolských sýrů až po turecké moučníky a koření z Blízkého východu. Pod pruhovanými pergolami se navíc ukrývá spousta kaváren a restaurací s venkovním posezením a příjemnou a živou atmosférou.



A když už tu budete, nezapomeňte omrknout slavný Majolikahaus Otty Wagnera, historickou budovu z roku 1898 s květinovou fasádou z Majoliky (stojí hned na konci Naschmarktu)


TOP 8 - Procházka zahradami paláce Belvedere


V podvečer ještě stihnete návštěvu zahrad paláce Belvedere, který se nachází na jihovýchodě Vídně, stále ještě kousek od centra. Volně přístupné francouzské zahrady Belvederu se rozprostírají mezi hlavními dvěma částmi paláce – Horním a Dolním zámkem. Kromě geometricky střižených stromů, živých plotů, jezírka a květinových zákonů se odsud rozprostírá krásný výhled na siluetu města v čele s Jižní věží Katedrály sv. Štěpána. Interiér paláce ukrývá výstavu uměleckých děl v čele se slavným obrazem Gustava Klimta (The Kiss), ale i další díla od Moneta, Van Gogha nebo Renoira.



TOP 9 - Hop na „špek“ = Würst


A večer samozřejmě nemůžete zakončit jinak než u stánku s tradiční vídeňskou klobásou. Malé kiosky zvané Würstelstände jsou rozeseté po celém městě a zorientovat se v jejich nabídce může být trochu oříšek, zde je tedy jednoduchý slovníček uzenářských pojmů :-):

  • Frankfurter, místní hvězda mezi párky (v podstatě klasický vařený Vídeňský párek)

  • Bratwurst, grilovaná a lehce kořeněná klobása

  • Carrywurst, můj šampion, prostě krájená klobása s kari

  • Debrecziner s paprikou nebo Käsekrainer se sýrem

  • ...a samozřejmě snad milion dalších variant


TOP 10 - Prodloužená jízda na Ruském kole v Prátru


A komu zbude ještě trošku síly, může vyrazit na večerní prodlouženou jízdu do vídeňského zábavního parku Práter. My jsme na Práter nikdy neměli moc „štěstí“ a během naší návštěvy Vídně bylo vždy zavřeno, takže třeba vyrazíme někdy příště.. :-)

Vstup: zdarma (platí se pouze za atrakce), hlavní sezóna je od 15. března do 31. října (některé atrakce otevírají i v zimě, zpravidla v závislosti na počasí a povětrnostních podmínkách)

A to je z naší 24 hodinové zastávky ve Vídni vše ...pokračování zase příště :-)


logo KNT.png
bottom of page